ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία, νέα Navtex για το «Oruc Reis»

Η τρέχουσα έληγε στις 14 Νοεμβρίου, ωστόσο επισπεύστηκε η ανανέωσή της, ενώ χθες η Άγκυρα εξέδωσε νέες Navtex μέσω των οποίων ζητά την αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών.

Νέα Navtex για το ερευνητικό «Oruc Reis» εξέδωσε την Τετάρτη η Τουρκία για την περιοχή νότια του Καστελόριζου, με ισχύ έως τις 23 Νοεμβρίου, παρά τη διαφαινόμενη ηρεμία των τελευταίων ημερών. 

Η τρέχουσα Navtex έληγε στις 14 Νοεμβρίου, ωστόσο η τουρκική πλευρά επισπεύδει την ανανέωσή της, ενώ χθες προχώρησε σε έκδοση νέων Navtex μέσω των οποίων ζητά την αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών.

Εξάλλου, όπως πράττει σε κάθε ευκαιρία για μία ακόμη φορά κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, με Navtex μέσω του σταθμού της Σμύρνης. Σημειώνεται ότι πρόκειται για «απάντηση» της Τουρκίας σε αεροναυτικές ασκήσεις τις οποίες θα πραγματοποιήσει η Ελλάδα στο κεντρικό Αιγαίο από τις 6 έως και τις 11 Νοεμβρίου.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αδύνατη η σύσταση λίστας παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου

Σε έκθεσή του προς το Κογκρέσο, το Στέιτ Ντιπάρμεντ αναφέρει ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να παράσχει μια λίστα με τις επιβεβαιωμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας από τις 17 Ιανουαρίου. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι λόγοι που αυτό καθίσταται αδύνατο για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, είναι οι ακόλουθοι: 

1) Η Ελλάδα διεκδικεί εναέριο χώρο που επεκτείνεται έως και 10 ναυτικά μίλια και χωρικά ύδατα μέχρι και έξι ν.μ.. Με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ο εναέριος χώρος μίας χώρας συμπίπτει με τα χωρικά της ύδατα. Γι’ αυτό οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν εναέριο χώρο μέχρι και 6 ν.μ. σύμφωνα με τα χωρικά ύδατα. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ δεν έχουν την ίδια άποψη για την έκταση του ελληνικού εναερίου χώρου. 

2) Παρόλο που η Ελλάδα διεκδικεί μέχρι και 6 ν.μ. χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, η χώρα και οι γείτονές της δεν έχουν συμφωνήσει σε συνοριακή οριοθέτηση σε εκείνες τις περιοχές όπου αλληλοεπικαλύπτονται τα νόμιμα θαλάσσια δικαιώματά τους. Η απουσία μιας τέτοιας οριοθέτησης σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα σε ό,τι αφορά την έκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και τον αντίστοιχο εναέριο χώρο στις περιοχές αυτές, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε αξιολόγηση των συνολικών παραβιάσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Φραγκογιάννης: Να διπλασιάσουμε το εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες

«Επ' ευκαιρία αυτή της συνάντησης έχουμε δημιουργήσει και ένα business forum με περίπου 100 επιχειρηματίες. Θα συναντήσουμε περίπου 200 Τούρκους επιχειρηματίες» ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Λιβύη επιχειρεί να επαναφέρει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Η Ελλάδα με επιστολή της που επιδόθηκε στον ΟΗΕ στις 17 Ιανουαρίου επαναλαμβάνει πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και αντίθετο προς το Διεθνές Δίκαιο και παράνομες όποιες κινήσεις γίνονται με βάση τις συντεταγμένες που αυτό προβλέπει.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Θετική αξιολόγηση για το Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας

Όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «στηρίζει σταθερά την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου με πρωταρχικό σκοπό τη μείωση της έντασης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία σε σειρά τομέων».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιβεβαιώνεται ο στόχος για θετική ατζέντα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των δυο υφυπουργών Εξωτερικών όπου συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, περιφερειακά και διεθνή θέματα, με τις δυο πλευρές να οικοδομούν πάνω στην ήδη υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα.
Kalin, Tourkia, Turkey
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες απειλές της Τουρκίας για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων

Αυστηρή η απάντηση του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Γ. Οικονόμου, που τόνισε ότι η χώρα μας «ούτε απειλείται ούτε τρομοκρατείται και ούτε ετεροπροσδιορίζεται σε κανένα ζήτημα, πολύ περισσότερα στα κυριαρχικά της δικαιώματα».