Μέσα στο 2020 θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για την χρηματοδότηση και τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, ανακοίνωσε πριν λίγο στη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών Θοδωρής Λιβάνιος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κλέωνα Γρηγοριάδη.
Ο βουλευτής κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση με αφορμή δημοσίευμα του vouliwatch από το οποίο προέκυπτε ότι κάποια κόμματα δεν ακολούθησαν την νόμιμη διαδρομή για την κίνηση των εσόδων ή δαπανών τους μέσω ειδικών λογαριασμών, όπως ο νόμος προβλέπει, ενώ το κόμμα της ΝΔ, τα έτη 2016 και 2017, διέθεσε όλη την επιχορήγησή του για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς, για την αποπληρωμή χρεών στις τράπεζες και το δημόσιο. O βουλευτής του ΜέΡΑ 25 επισήμανε ότι η συνολική επιμορφωτική επιχορήγηση που έλαβε το 2016 η ΝΔ ανήλθε σε 356.922 ευρώ και παρακρατήθηκε στο σύνολό της από τραπεζικά ιδρύματα και από το ελληνικό δημόσιο για την εξόφληση υποχρεώσεων του κόμματος. Την επόμενη χρονιά, το 2017 το ποσό αυτό έφτασε τις 519.019 ευρώ και παρακρατήθηκε πάλι εν συνόλω. «Η ΝΔ έλαβε δηλαδή σε δύο χρόνια περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ για ερευνητικούς υποτίθεται σκοπούς και παρανόμως τα διέθεσε για να εξυπηρετήσει χρέη της στις τράπεζες και στο δημόσιο», είπε ο κ. Γρηγοριάδης και επισήμανε ότι ο νόμος ορίζει ότι εφόσον τα χρήματα δεν διετέθησαν για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς, πρέπει να επιστραφούν στο κράτος.
Το θέμα της χρηματοδότησης και του ελέγχου των εσόδων και δαπανών των κομμάτων είναι ζήτημα που αφορά τη λειτουργία της δημοκρατίας, είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος και ενημέρωσε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξει διαβούλευση με όλα τα κόμματα, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί ο νόμος που ελέγχει τα οικονομικά των κομμάτων και των υποψηφίων. Ο κ. Λιβάνιος είπε ακόμα ότι το νέο πλαίσιο πρέπει να συμπεριλάβει και το διαδίκτυο καθώς δαπανώνται και εκεί σημαντικά χρήματα και να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία, γιατί «όπως και το vouliwatch έκανε, η δημόσια πληροφορία είναι καλύτερη από 100 ελεγκτικές αρχές».
Αναφορικά με το ζήτημα της ΝΔ, ο κ. Λιβάνιος ενημέρωσε ότι, από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, δηλαδή, από τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση είχε ζητηθεί από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να γνωμοδοτήσει αν πράγματι δικαιούται η τράπεζα να κάνει κατάσχεση για επιχορήγηση που δίνεται για ερευνητικούς σκοπούς, λόγω του γνωστού θέματος των δανείων της ΝΔ στις τράπεζες. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, σε πενταμελή σύνθεση με την 163/2019 γνωμοδότησή του ομόφωνα αποδέχεται ότι, με βάση το ισχύον δίκαιο, πράγματι μπορεί η τράπεζα να κατασχέσει τα χρήματα. «Άρα τυπικά τα χρήματα η ΝΔ δεν τα διέθεσε, δεν της ήρθαν ποτέ τα χρήματα στο ταμείο της αλλά κατασχέθηκαν στην πηγή, από τις τράπεζες», είπε ο κ. Λιβάνιος και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή ελέγχου των οικονομικών κομμάτων και βουλευτών έχει δικαίωμα να ερευνήσει και να ζητήσει τα υπόλοιπα των χρημάτων ή το σύνολο των χρημάτων.
«Όταν υπάρχει απαίτηση του κράτους προηγείται των πάντων. Κάτι μου λέει ότι το κράτος ολιγώρησε να εγείρει τις απαιτήσεις του, ούτως ώστε να προλάβουν οι τράπεζες να αρπάξουν αυτά τα χρήματα», είπε ο Κλέων Γρηγοριάδης και επισήμανε ότι «η ΝΔ είναι το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας και δεν είναι κάποιος που μια τράπεζα μπορεί να τον παίξει στα δάχτυλα».
«Η σειρά των ενεχυριάσεων, των απαιτήσεων από την οικονομική χρηματοδότηση άλλαξε το 2016, αν δεν κάνω λάθος, με νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Οι τράπεζες προηγήθηκαν και μπήκαν μπροστά. Επισημαίνω ότι η ΝΔ ούτε καν πρόλαβε να τα πάρει στα χέρια της. Κατασχέθηκαν κατευθείαν στην πηγή, στο υπουργείο Εσωτερικών. Έστειλε το έγγραφο της απαίτησης η τράπεζα και αμέσως τα πήρε. Δηλαδή, ούτε καν τα πήρε η ΝΔ για να πληρώσει η ΝΔ τις τράπεζες. Κατασχέθηκαν στην πηγή προς ικανοποίηση των απαιτήσεων της τράπεζας», τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών.