ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Δεν φοβόμαστε τον διάλογο με την Τουρκία

Έχουν πλέον ανοίξει οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία τους τελευταίους μήνες, σημειώνει σε σημερινό του άρθρο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Η Ελλάδα δε φοβάται το διάλογο, όμως δεν τρέφει και αυταπάτες, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε άρθρο στην ιστοσελίδα "Propago", ενώ παράλληλα υπογραμμίζει πως «για να εδραιωθεί και πάλι η εμπιστοσύνη, η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει να ακολουθεί το δρόμο της διπλωματίας και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο».

Όπως σημειώνει, ο κ. Βαρβιτσιώτης, μετά από μια δύσκολη χρονιά παρατεταμένης κλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, οι πρώτοι μήνες του 2021 βρίσκουν τις σχέσεις μας με την Τουρκία σε ένα αρκετά διαφορετικό πλαίσιο, με τους διαύλους επικοινωνίας να έχουν ανοίξει.

Μάλιστα, υπενθυμίζει δε πως η Ελλάδα «διαχρονικά επιδίωκε την ειρηνική διευθέτηση της μοναδικής διαφοράς της με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου».

«Είναι σημαντικό ότι, παρά τις δυσκολίες, μιλάμε ξανά με τους γείτονές μας, κάτι που, όμως, δε θα είχε γίνει αν δεν επιμέναμε για έμπρακτη και συνεπή αποκλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός, ενώ χαρακτηρίζει «καθοριστική» την πίεση που άσκησε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία.

Ωστόσο, προσθέτει πως «δεν τρέφουμε αυταπάτες». «Η επανάληψη των διερευνητικών επαφών δεν μπορεί να αποτελεί μια ευκαιρία απλού κατευνασμού της Ελλάδας ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου ούτε μπορεί να διαγράψει την πολεμική ρητορική των τελευταίων μηνών, που δημιούργησε ένα έντονο κλίμα καχυποψίας προς τους γείτονές μας» αναφέρει και επισημαίνει πως η Τουρκία θα πρέπει με τις πράξεις της να δείξει «συνέπεια και διάρκεια».

Όσον αφορά το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει πως «είναι ευκαιρία να αναθεωρηθούν εποικοδομητικά οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη».

«Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο να εξεταστούν τα σημεία μιας θετικής ατζέντας, αλλά μόνο εφόσον η Τουρκία συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει- όπως η πιστή εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Και, αντίστροφα, θα επιμείνει να διατηρηθεί η προοπτική λήψης μέτρων εις βάρος της, εφόσον επιστρέψει στην παραβατική συμπεριφορά», συνεχίζει ο κ. Βαρβιτσιώτης

«Οι Έλληνες πιστεύουμε στην Ευρώπη και στη δύναμή της να δίνει λύσεις, έστω και αν κάποιες φορές καθυστερεί.Έτσι και τώρα, πιστεύουμε ότι μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος και να δοθεί η διπλωματική λύση που επιζητούμε μέσα στον θεσμικό χώρο που εδώ και 40 χρόνια θωρακίζει τη γεωπολιτική μας ασφάλεια. Μένει να δούμε αν θα ανταποκριθεί και η Τουρκία σε αυτό το κάλεσμα», καταλήγει στο άρθρο του ο αναπληρωτής υπουργούς Εξωτερικών. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φραγκογιάννης: Συμφέρον Ελλάδας-Τουρκίας να αποτραπούν μαζικές εισροές

«Η χώρα μας βρίσκεται, ούτως ή άλλως, σε εγρήγορση, λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη εκ νέου εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού», τόνισε.
blinken
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έντονη αντίδραση των ΗΠΑ για τις εξαγγελίες Ερντογάν στα Βαρώσια

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, κ. Αν. Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι οι τουρκικές κινήσεις είναι σαφώς ασυμβίβαστες με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία απαιτούν ρητά τη διαχείριση των Βαρωσίων από τα Ηνωμένα Έθνη.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χ. Ακάρ: Η Ελλάδα δεν τηρεί τη συμφωνία για μορατόριουμ στις ασκήσεις

Ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Αθήνα έσπασε τη συμφωνία του 1988 για αποφυγή ασκήσεων εν μέσω της τουριστικής και κάλεσε την κυβέρνηση να μην... σπαταλά τα χρήματα των Ελλήνων σε εξοπλισμούς.