ΓΔ: 880.17 0.11% Τζίρος: 1.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:41:07 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Μηταράκης: Έρχονται εντατικοί έλεγχοι για τους κακοπληρωτές του Δημοσίου

Βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης η δρομολόγηση νέου κανονισμού παροχών και η διενέργεια εντατικών ελέγχων ώστε να μπει ένα τέλος στους στρατηγικούς κακοπληρωτές του Δημοσίου, δήλωσε ο Νότης Μηταράκης.

Προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η δρομολόγηση νέου κανονισμού παροχών, η διενέργεια εντατικών ελέγχων, προκειμένου να εξαλειφθούν σταδιακά τα φαινόμενα της ανασφάλιστης και υποδηλωμένης εργασίας, ενώ στόχος είναι να μπει τέλος και στους στρατηγικούς κακοπληρωτές του Δημοσίου. Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο 26ο τακτικό εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων του ΙΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ- ΕΤΑΜ). Ο υφυπουργός τόνισε πως «οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για το ασφαλιστικό είναι πάγιες και σταθερές, τις παρουσίασε προεκλογικά, γι' αυτές ψηφίστηκε και τώρα, με σταθερά βήματα, αυτές υλοποιούνται».

Στη συνέχεια, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σε κάθε περίπτωση, θα είναι εκεί, για να συνομιλεί και να ακούει τις απόψεις από όλες τις πλευρές, ώστε ακόμα και μέσα από τις διαφωνίες να βγαίνει ένα αποτέλεσμα το οποίο τελικά θα εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

«Η συμβολή όλων σας στο ασφαλιστικό και, ειδικότερα, στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) είναι καίρια. Ξέραμε όλοι, και εσείς περισσότερο από τον καθένα, τα προβλήματα και την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ασφαλιστικό και το Ενιαίο Ταμείο: υποστελέχωση των υπηρεσιών, ελλείψεις, ασυνεννοησία, πληροφοριακά συστήματα περασμένων δεκαετιών. Το αποτέλεσμα είναι πάνω από ένα εκατομμύριο εκκρεμείς συνταξιοδοτικές υποθέσεις. Ας μη γελιόμαστε, σε μεγάλο βαθμό, ο συνταξιοδοτικός μηχανισμός λειτουργούσε, λόγω της ευσυνειδησίας και της καθημερινής υπερπροσπάθειάς σας. Αυτό το χάος μπαίνει σταδιακά σε μία σειρά» σημείωσε ο υφυπουργός Εργασίας, συμπληρώνοντας: «Και η ηγεσία του υπουργείου και η διοίκηση του ΕΦΚΑ και πιστεύω και οι εργαζόμενοι θα δουλέψουμε συστηματικά, για να διορθώσουμε την κατάσταση αυτή. Από τις βασικές μου προτεραιότητες είναι η δρομολόγηση νέου κανονισμού παροχών, η διενέργεια εντατικών ελέγχων, προκειμένου να εξαλείψουμε σταδιακά τα φαινόμενα της ανασφάλιστης και υποδηλωμένης εργασίας, ενώ θα μπει τέλος και στους στρατηγικούς κακοπληρωτές του Δημοσίου, οι οποίοι χρωστάνε τεράστια ποσά στα δημόσια ταμεία. Επιπλέον, προχωράμε στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία για χρόνια έχει παραμείνει ανεκμετάλλευτη και αξιοποιούμε όλους τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας».

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στις ενέργειες που ήδη έχει πράξει η κυβέρνηση, ώστε να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών, ενώ υπογράμμισε ότι βασικός στόχος παραμένει η πλήρης μετάβαση σε ένα ψηφιακό περιβάλλον που θα εξασφαλίσει την άμεση και αυθημερόν εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, ενώ θα διευκολύνει παράλληλα και το έργο των εργαζομένων.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε για ακόμα μία φορά πως οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) αποτέλεσαν μία δικαίωση για την κριτική που ασκούσε ήδη προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία, «καθώς αποδείχθηκε πως ο αντισυνταγματικός πλέον νόμος Κατρούγκαλου "τιμωρούσε" την παραγωγική Ελλάδα».

Τέλος, ο κ. Μηταράκης δήλωσε: «Προχωράμε και με αλλαγές στην επικουρική, σε ένα νέο σύστημα καθολικό, δημόσιο, και κεφαλαιοποιητικό, για να μπορούν οι ασφαλισμένοι να λαμβάνουν καλύτερες αποδόσεις για τις εισφορές τους, όπως συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

vroutsis, ergasias, ypourgeio
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση Βρούτση και φορέων στη Βουλή για τις ασφαλιστικές εισφορές

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις τονίζουν πως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα οδηγήσει σε μεγάλα ελλείμματα τον ΟΑΕΔ θέτοντας σε κίνδυνο τα προγράμματα στήριξης ανέργων. Διαφοροποιείται το Οικονομικό Επιμελητήριο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Μείωση 0,9% των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης

Από τον Ιούλιο του 2020 θα ξεκινήσει η μείωση 0,9% των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης, δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Καθαρή επικράτηση Ν. Ανδρουλάκη, στη δεύτερη θέση ο Γ. Παπανδρέου

Στο 69% των εκλογικών τμημάτων ο Ν. Ανδρουλάκης έρχεται πρώτος με 37,45%, δεύτερος ο Γ. Παπανδρέου με 27,7%, και ακολουθούν Α. Λοβερδος με 25,5%, Χ. Κατρανίδης με 3,3%, Π. Χρηστιδης με 3,23% και Π. Γερουλάνος με 2,7%.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ισχυρό προβάδισμα Ν. Ανδρουλάκη, μάχη Παπανδρέου - Λοβέρδου για τη δεύτερη θέση

Στο 60% των εκλογικών τμημάτων ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πρώτος με 39,04%, δεύτερος ο Γιώργος Παπανδρέου με 26,25%, τρίτος ο Α. Λοβέρδος με 24,83%, και έπονται οι Χ. Καστανίδης με 3,72%, Π. Χρηστίδης με 3,34% και Π. Γερουλάνος με 2,57%.