ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Τα σενάρια ενεργειακού εφοδιασμού εξετάστηκαν σε σύσκεψη στο Μαξίμου

Τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη χώρα σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, εξετάζει η κυβέρνηση.

Τα βασικά σενάρια για τη διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ή ενός θερμού επεισοδίου που θα δημιουργούσε προβλήματα στην τροφοδότηση της χώρας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία εξέτασε σήμερα σε έκτακτη σύσκεψη η κυβέρνηση, με την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη να έχει φθάσει έως και τα 83 ευρώ/μεγαβατώρα σημειώνοντας άνοδο 7,2%. 

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια ενεργειακή κρίση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα ιστορικά χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου, μια κατάσταση που έχει επιδεινωθεί από την προοπτική μειωμένων ροών από τη Ρωσία, που είναι ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, και τις γεωπολιτικές εντάσεις γύρω από την Ουκρανία. Ο αγωγός Nord Stream 2, το οποίο θα συνέδεε τη Ρωσία με την Ευρώπη μέσω Γερμανίας, βρίσκεται επί του παρόντος υπό ρυθμιστικό έλεγχο.

Υπενθυμίζουμε πως η Ρωσία έχει διαμηνύσει πως θα σταματήσει τον εφοδιασμό της Ευρώπης, εάν η Δύση αποβάλει τη χώρα από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT, όπως είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή), Νικολάι Ζουραβλιόφ εξηγώντας πως μία τέτοια κίνηση θα έχει ως αποτέλεσμα η Ρωσία να μην παίρνει συνάλλαγμα και οι Ευρωπαίοι να μην προμηθεύονται εμπορεύματα, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Στις κινήσεις προετοιμασίας για το δυσμενέστερο σενάριο της πλήρους διακοπής της τροφοδότησης της χώρας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία (που καλύπτει το 35% των αναγκών μας σε φυσικό αέριο), εντάσσεται η προετοιμασία ώστε να είναι διαρκώς εφοδιασμένες με νέα φορτία οι εγκαταστάσεις στη Ρεβυθούσα χωρητικότητας 225.000 κυβικών μέτρων καθώς και να υπάρχουν συνεχώς διαθέσιμα φορτία LNG από την Αλγερία. Ένα επίσης πιθανό σενάριο σε αυτή την περίπτωση είναι να διακοπεί για ένα διάστημα η λειτουργία δύο εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο 1.700 MW και να αντικατασταθεί η παραγωγή από diesel. Στην περίπτωση που τα πράγματα φθάσουν σε αυτό το σημείο, εξετάζονται και οι τρόποι με τους οποίους η χώρα θα συνδράμει την Βουλγαρία ώστε να καλυφθούν αντίστοιχα οι ανάγκες σε φυσικό αέριο. 

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και 'Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας και ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος.

Η απάντηση της ΕΕ στη Ρωσία

Νωρίτερα για την κατάσταση στην Ουκρανία συζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με επικεφαλής κρατών-μελών μεταξύ των οποίων ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Συμμετείχαν επίσης, οι πρωθυπουργοί της Φινλανδίας Μαρίν Σάννα, της Πολωνίας Ματέους Μοραγουέσκι, της Ολλανδίας Μαρκ Ρούττε, της Σλοβακίας Έντουαρν Χέγκερ και της Σλοβενίας Γιάνες Γιάνσα.

Σε ανάρτησή του στο twitter ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει: «Συνάντηση συντονισμού σήμερα το πρωί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την Μαρίν Σάννα, τον Ματέους Μαραγουέσκι, τον Μαρκ Ρούττε, τον Έντουαρντ Χέγκερ και τον Γιάνες Γιάνσα σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν και τη στρατιωτική συσσώρευση. Ενότητα, αλληλεγγύη και σταθερότητα της ΕΕ».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει διάφορες απαντήσεις στις όποιες περαιτέρω κινήσεις από τη Ρωσία για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, αλλά το ευρωπαϊκό μπλοκ δεν γνωρίζει ακριβώς τι σχεδιάζει να κάνει η Μόσχα, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ. Ο αξιωματούχος είπε ότι οι αμερικανικές συνομιλίες με τη Ρωσία δεν «αποδίδουν πολύ», αλλά πρόσθεσε ότι ο διάλογος με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ακόμα ανοικτός μέσω των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι όσο πιο σκληρές είναι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας στην περίπτωση στρατιωτικής εισβολής, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το πλήγμα για το μπλοκ εάν ανταπαντήσει η Μόσχα. Δήλωσε επίσης ότι το 40% του αερίου της ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία και ότι το μπλοκ είναι σε συνομιλίες με τη Νορβηγία και το Κατάρ, μεταξύ άλλων, για αυξημένες ενεργειακές προμήθειες εάν χρειαστεί.

Η ΕΕ εξετάζει πόσο γρήγορα η Ρωσία μπορεί να αλλάξει τις ενεργειακές της προμήθειες προς την Κίνα, εάν μειώσει τις πωλήσεις της προς την Ευρώπη. Η πηγή δήλωσε ότι η ΕΕ αναμένεται να αποφασίσει για περαιτέρω μακροοικονομική στήριξη για την Ουκρανία και ότι το Κίεβο επιδιώκει περισσότερη πολιτική στήριξη.

Κάποιοι στην ΕΕ ήθελαν να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις για να αποθαρρύνουν τη Ρωσία από την όποια επίθεση αλλά άλλοι είπαν ότι θα αυτό θα ισοδυναμεί με κλιμάκωση της έντασης και ότι το μπλοκ θα πρέπει να αντιδράσει μόνο αργότερα εάν χρειαστεί, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για επίθεση στην Οδησσό: Ήταν κάτι πολύ άγριο, ανησυχήσαμε

«Εμείς ήμασταν εκεί επτά ώρες. Για τους Ουκρανούς είναι καθημερινή πραγματικότητα. Και αυτό επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής της ΕΕ να στηριχθεί η Ουκρανία», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Οικονόμου: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ενεργειακή ασφάλεια

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως η χώρα μας έχει μεριμνήσει και έχει λάβει τα μέτρα της στον βαθμό του εφικτού και θα βρεθεί σε καλύτερη μοίρα ακόμα και υπάρξει το ακραίο σενάριο διακοπής αερίου από τη Ρωσία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Γρήγορα η υποκατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου

«Οι πρόσφατοι εκβιασμοί της Μόσχας, καθιστούν αυτή τη συνεργασία όχι απλά αναγκαία αλλά κατεπείγουσα», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί σε αυτή την προσπάθεια, ενώ είναι πρόθυμη να συνδράμει γειτονικά κράτη όπως η Βουλγαρία.