Φωτο: Shutterstock

Σταϊκούρας: «Στόχος η ενίσχυση της σταθερότητας των τραπεζών»

Τον στόχο της κυβέρνησης να ενισχύσει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος υπογράμμισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι «ο κρατικός προϋπολογισμός καταδεικνύει ότι η οικονομία της χώρας έχει θετική δυναμική».

Ειδική αναφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη των τραπεζών έκανε ο Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής.

Ο υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, τον οποίο επεξεργάζεται η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, τόνισε ότι: «Δρομολογήσαμε σχέδιο συστημικής αντιμετώπισης του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Στόχος μας είναι η ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος. Το σχέδιο 'Ηρακλής' έχει ήδη αποσταλεί στις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες για επίσημη γνωμοδότηση, ενώ και οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά την αλλαγή Κυβέρνησης, έχουν μειώσει το κόστος δανεισμού.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές κεφαλαίου σταδιακά να αποκαθίσταται, καταθέσεις να επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα και η πιστοληπτική ικανότητα εταιρειών και νοικοκυριών να βελτιώνεται».

Ακόμα, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι ο προϋπολογισμός καταδεικνύει πως η οικονομία της χώρας έχει θετική δυναμική.

«Μετά από μακρόχρονη περιπέτεια λόγω σφαλμάτων φαίνεται να βγαίνει στο ξέφωτο», είπε ο κ. Σταϊκούρας. Σημείωσε ότι το εθνικό καθήκον επιβάλλει να κρατήσουμε το τιμόνι του σκάφους γερά και χωρίς ταλάντευση, για να ολοκληρώσουμε μια βασική δύσκολη στροφή και διαβεβαίωσε ότι αυτό «θα το πράξουμε, χωρίς προσωπικούς και κομματικούς υπολογισμούς, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς αυταπάτες, χωρίς ελιτισμούς. Με τους πολλούς και για τους πολλούς».

Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη κοινωνικών και πολιτικών συγκλίσεων υπέρ της ολόπλευρης ισχυροποίησης της χώρας στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια σκηνή. «Ο στόχος αυτός επιτάσσει πατριωτική συνείδηση, σύνεση, συναίνεση και ρεαλισμό, απαιτεί πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, ασφάλεια, αίσθημα δικαιοσύνης. Μόνο έτσι θα διαμορφώσουμε το νέο, σύγχρονο, βιώσιμο, εγχώριο ολιστικό υπόδειγμα. Υπόδειγμα που μπορεί να ωθήσει την οικονομία και την κοινωνία σε έναν ενάρετο κύκλο ευημερίας για όλους τους πολίτες, σε μία ισχυρή και διεθνώς αξιοπρεπή Ελλάδα», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταϊκούρας: Επίδομα σε εργαζομένους των επιχειρήσεων που έκλεισαν

Ρύθμιση για την αναστολή καταβολής χρεολυσίων επί ένα εξάμηνο από επιχειρηματίες που ήταν δανειακά ενήμεροι στις 31/12/2019, προανήγγειλε ο Χ. Σταϊκούρας. «Δεν ισχύει το πλεόνασμα 3,5%», πρόσθεσε.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρ. Σταϊκούρας: Ανησυχία για τις επιπτώσεις του κοροναϊου στην ελληνική οικονομία

Το κρίσιμο θέμα είναι ποιες είναι οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία στην Ελλάδα, στα δημόσια οικονομικά, στα έσοδα και στην ανάπτυξη, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών στο περιθώριο της επίσκεψής του στη Σερβία.