ΓΔ: 1365.48 0.60% Τζίρος: 100.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Το παρασκήνιο για τα μαχητικά F-35 και οι νέες προοπτικές της ΕΑΒ

Οι συναντήσεις με τους Αμερικανούς στο υπουργείο Άμυνας, οι αποφάσεις για τον αριθμό αεροσκαφών που θα παραγγείλει η Ελλάδα και η τιμή τους. Νέοι δρόμοι συνεργασίας της ΕΑΒ με τη Lockheed.

Μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και η ελληνική κυβέρνηση άρχισε να «τρέχει» την απόκτηση των αμερικανικών μαχητικών F-35, των αεροσκαφών που είναι game changer για κάθε Πολεμική Αεροπορία που θα τα αποκτήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες από χθες έχουν ξεκινήσει οι επαφές ομάδας με στελέχη του Προγράμματος (JSF PO - Joint Strike Fighter Program Office) και της εταιρείας Lockheed Martin με το ελληνικό υπουργείο Άμυνας.

Οι συναντήσεις αυτές στην Αθήνα γίνονται στο πλαίσιο της επικαιροποίησης των στοιχείων της προμήθειας των stealth αεροσκαφών που ζήτησε η Ελλάδα διά στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο στόχος των συσκέψεων είναι να οριστικοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες, όπως ο αριθμός και ο τύπος των αεροσκαφών F-35, καθώς και η τιμή τους. Και μπορεί να έχει χυθεί πολύ μελάνι, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν η Ελλάδα θα αποκτήσει 20 ή 24 αεροσκάφη, ούτε και ποια είναι ακριβώς η τιμή τους, καθώς πρόκειται για διακρατική συμφωνία (government to government), οι λεπτομέρειες της οποίας θα ξεκαθαριστούν το επόμενο διάστημα.

Επίσης αυτό που θα πρέπει να γίνει από την ελληνική πλευρά είναι να σταλεί το απαραίτητο Letter of Request ώστε να απαντηθεί με Letter of Offer and Acceptance από την αμερικανική κυβέρνηση και να προχωρήσει το θέμα της απόκτησης των υπερσύγχρονων αεροσκαφών. 

Με το Letter of Offer and Acceptance η κυβέρνηση των ΗΠΑ τεκμηριώνει την προσφορά της να μεταφέρει σε ξένη κυβέρνηση ή διεθνή οργανισμό αμυντικά είδη και υπηρεσίες των ΗΠΑ μέσω ξένων στρατιωτικών πωλήσεων σύμφωνα με τον νόμο περί ελέγχου των εξαγωγών όπλων. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η ζήτηση που υπάρχει σε όλο τον κόσμο για τα αεροσκάφη «game changer» F-35 είναι τόσο μεγάλη, ώστε το τελευταίο διάστημα έξι με επτά χώρες έχουν πάρει ήδη σειρά για την απόκτηση τους. 

Οπότε αν η Ελλάδα ενδιαφέρεται να έχει το υπερόπλο στη φαρέτρα της μάλλον θα πρέπει αυτή τη φορά να μην καθυστερήσει να κάνει τα απαραίτητα βήματα, ώστε να μπει στο πρόγραμμα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ της δίνει ούτως ή άλλως ένα προβάδισμα σε σχέση με τους άλλους υποψήφιους αγοραστές.

Οι χώρες partners στο πρόγραμμα των F-35 είναι: ΗΠΑ, Αγγλία, Ιταλία, Ολλανδία, Καναδάς, Αυστραλία, Τουρκία (αποπέμφθηκε λόγω S-400), Δανία, Νορβηγία.

Στο πρόγραμμα, ως αγοραστές μέσω διακρατικών συμφωνιών FMS συμμετέχουν επίσης οι χώρες: Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Σιγκαπούρη, Βέλγιο, Πολωνία, Ελβετία, Φινλανδία. 

Ο ρόλος της ΕΑΒ και τα F-35

Το μεγάλο στοίχημα όμως για την απόκτηση των F-35  από την χώρα μας δεν αφορά μόνο την Πολεμική Αεροπορία και πόσο θα την βοηθήσει ώστε να μπει στις χώρες που είναι εξοπλισμένες με αεροσκάφη 5ης γενιάς. 

Αυτή που αναμένεται να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, επίσης, είναι η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), η οποία παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει θα πρέπει να κερδίσει το στοίχημα και μαζί με τη Lockheed Martin να γυρίσει ουσιαστικά σελίδα στην ιστορία της.

Άλλωστε η ΕΑΒ με τον αμερικανικό κολοσσό της Lockheed Martin έχουν σχέσεις που χρονολογούνται από το 1975 όπου η LM ήταν επικεφαλής της κοινοπραξίας πέντε αμερικανικών αμυντικών βιομηχανιών στις οποίες ανατέθηκε από την κυβέρνηση Κ. Καραμανλή το «στήσιμο» της ΕΑΒ.

Και μπορεί εδώ και χρόνια να συζητιέται πολύ έντονα η ιδέα η Lockheed να παίξει το ρόλο του στρατηγικού επενδυτή - διαχειριστή στην εταιρεία, ωστόσο μάλλον τώρα ήρθε η ώρα κάτι τέτοιο να γίνει πραγματικότητα. Το σχέδιο είναι πολύ μεγάλο και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αλλάξει το προφίλ της ΕΑΒ για πάντα, όμως αυτό είναι κάτι που θα ακολουθήσει την επιλογή των F-35 για την Ελλάδα.

Όπως χαρακτηριστικά είχε πει πριν μερικούς μήνες ο κ. Ντ. Πλέσσας Vice President Global Pursuits Initiatives της Lockheed Martin Aeronautics  στο Businessdaily.gr, η εταιρεία έχει πολλά χρόνια τώρα πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), και άλλες ελληνικές εταιρείες.

Ο κ. Ντ. Πλέσσας είχε σημειώσει ότι η ΕΑΒ θα μπορούσε να «απογειώσει» το κέντρο επισκευών για όλη την περιοχή της Αν. Μεσογείου και να γίνει εκπαιδευτικό κέντρο για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και ένας ισχυρός πόλος εκπαίδευσης. «Αλλά για όλα απαιτείται αποφασιστικότητα και όραμα!»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Dendias-Nikos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι σχεδιάζει ο Νίκος Δένδιας για την ΕΑΒ και την αμυντική βιομηχανία

Ο υπουργός Άμυνας αναλαμβάνει την αρμοδιότητα για την ΕΑΒ, με σχέδιο για την αναβάθμισή της, ώστε να «τρέξουν» κρίσιμης σημασίας προγράμματα, όπως η συντήρηση μεταγωγικών και η παραγωγή drones.
businessdaily-Voles-Tethorakismena
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δισεκατομμύρια από ΕΕ για την άμυνα, σε κρίση η ελληνική βιομηχανία

Η Ευρώπη συντονίζει τις βιομηχανίες όπλων και σχεδιάζει «Ταμείο Ανάκαμψης» για την άμυνα, την ώρα που οι δύο βασικές ελληνικές κρατικές εταιρείες, ΕΑΒ και ΕΑΣ, προσπαθούν να βγουν από πολυετή κρίση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με μοντέλο Ισραήλ η ανάπτυξη καινοτόμων οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα

Το Ελληνικό Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας ιδρύεται από το Δημόσιο και το Υπερταμείο για να υποστηρίξει την ανάπτυξη και παραγωγή σύγχρονων οπλικών συστημάτων από ελληνικές εταιρείες.