ΓΔ: 1377.15 -0.28% Τζίρος: 22.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:56:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Βουλή
Φωτο: Βουλή των Ελλήνων

Στην τελική ευθεία η οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ για το ρεύμα

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχεδιάζει επίσης να θέσει σε δημόσια διαβούλευση έως τον Ιούνιο το νομοσχέδιο που θα ορίζει τον τρόπο ανάπτυξης υπεράκτιων έργων αιολικών με στόχο έως το 2030 η εγκατεστημένη ισχύς να φθάνει τα 2 GW.

Αργά το απόγευμα -και έπειτα από διήμερη συζήτηση- αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εθνικός Κλιματικός Νόμος- Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου είχε ταχθεί μόνο η ΝΔ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιφυλάχθηκαν και ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥ και ΜεΡΑ25 δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν. Το μεσημέρι αναμένεται να μιλήσει και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης και αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης βρίσκονται και οι δύο τροπολογίες που προβλέπουν:

  • την έκτακτη οικονομική ενίσχυση μέχρι 600 ευρώ για το λογαριασμό ρεύματος και
  • την υποχρεωτική εξαίρεση από την αναδάσωση των εκτάσεων που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες αλλά δεν έχουν κυρωθεί στους δασικούς χάρτες.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχεδιάζει επίσης να θέσει σε δημόσια διαβούλευση έως τον Ιούνιο το νομοσχέδιο που θα ορίζει τον τρόπο ανάπτυξης υπεράκτιων έργων αιολικών με στόχο έως το 2030 η εγκατεστημένη ισχύς να φθάνει τα 2 GW προσελκύοντας επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ. Στόχος του νομοσχεδίου είναι να υπάρχει μία φιλοεπενδυτική προσέγγιση παρέχοντας διαφάνεια και συνθήκες ανταγωνισμού, ταχείες διαδικασίες συγκεντρωμένες σε έμπειρο Φορέα Διαχείρισης και μείωση του επενδυτικού ρίσκου. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΝ έχει επιλέξει ένα «Μεικτό – Υβριδικό» μοντέλο ανάπτυξης, που συνδυάζει τον κρατικό έλεγχο με την ενεργοποίηση της επενδυτικής πρωτοβουλίας ιδιωτών. Με άλλα λόγια, το κράτος θα επιλέγει τις περιοχές υλοποίησης των έργων που θα ωριμάζουν ως ένα σημεία και θα παραδίδονται στον επενδυτή για ολοκλήρωση. Στο πλαίσιο ανάπτυξης της νέας αυτής αγοράς θα υπάρχει ένας φορέας διαχείρισης με εμπειρία σε διενέργεια διαγωνισμών και διαχείριση παραχωρήσεων, στη διαχείριση Περιβαλλοντικών Μελετών, σε κανόνες ασφάλειας στο θαλάσσιο χώρο, στη συλλογή και ανάλυση μελετητικών δεδομένων και με γνώση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών. Την απόφαση για το ποιος θα είναι ο Φορέας αυτός θα την πάρει το υπουργείο, ενώ, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανατεθεί η αρμοδιότητα στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ). Σημαντικό ρόλο θα έχει ο ΑΔΜΗΕ που θα είναι υπεύθυνος για το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία, τη συντήρηση της θαλάσσιας διασύνδεσης, καθώς και την υποδομή για τη (χερσαία) σύνδεση με το ηλεκτρικό σύστημα ενέργειας της χώρας. Το κόστος διασύνδεσης θα κατανέμεται ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ (που ανακτά μέσω Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος) και τον επενδυτή. 

Στο κομμάτι που «καίει» πιο πολύ τους επενδυτές, στο ζήτημα των διαγωνισμών – που δεν φαίνεται ότι θα προλάβουν να πραγματοποιηθούν εντός του 2022 -, το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται σε διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού επί τιμής ενέργειας για ώριμα έργα που θα διενεργείται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχεδιαστικές παράμετροι δεν πρόκειται να έχουν μεγάλες διαφορές από όσα γνωρίζουμε από τους διαγωνισμούς που αφορούν σε χερσαία ΑΠΕ. Σε ό,τι αφορά σε υφιστάμενες άδειες που εκδόθηκαν προ δεκαετίας άδειες διατηρούνται σε ισχύ και ενεργοποιούνται με την χωροθέτηση της συγκεκριμένης περιοχής ενώ οι κάτοχοι των αδειών ωριμάζουν τα έργα τους με παραχώρηση του θαλάσσιου χώρου εκτός διαδικασίας Στις προβλέψεις του σχεδίου νόμου εντάσσονται και αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινότητες. Στο σχεδιασμό προβλέπεται η παροχή ποσοστού του Ανταλλάγματος Παραχώρησης  στους Δήμους και σε τοπικούς αλιείς / τουριστικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα στον παραχωρησιούχο να υποβάλει δεσμευτική πρόταση για κοινωφελή έργα στις τοπικές κοινωνίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Τρίτη κυρώνεται σύμβαση για τα πετρέλαια του Θρακικού Πελάγους

Η σύμβαση κατατέθηκε με τη μορφή σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και ρυθμίζει ζητήματα μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και Αναδόχων εταιρειών έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση

«Το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο διασφαλίζει τη σταθερότητα του δικτύου μας και την επάρκεια μας», δήλωσε ο υπ. Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας αναφερόμενος στην υπογραφή του σχετικού μνημονίου.
kostas-skrekas-energeia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκρέκας: Σημαντική η νέα επενδυτική συμφωνία με την «Ελληνικός Χρυσός»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση τηρεί την προεκλογική της δέσμευση για προσέλκυση νέων επενδύσεων, στέλνοντας με τη νέα συμφωνία ένα θετικό σήμα προς τους επενδυτές.