ΓΔ: 944.64 -1.22% Τζίρος: 62.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Μηταράκης: Μείωση 0,9% των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης

Από τον Ιούλιο του 2020 θα ξεκινήσει η μείωση 0,9% των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης, δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης.

Πολύ σημαντική για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και θέσεων πλήρους απασχόλησης είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ένα μέτρο που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σταδιακά από τον Ιούλιο του 2020, με μία μείωση 0,9%, δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού OPEN.

Ωστόσο, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε πως σε όλες αυτές τις προσπάθειες της κυβέρνησης προαπαιτούμενο για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που προωθεί, είναι η ύπαρξη μίας ισχυρής και δυναμικής οικονομίας και αυτός παραμένει ο βασικός στόχος.

Σε σχέση με την πορεία της οικονομίας και με το πώς διαμορφώνονται οι συνθήκες στην αγορά εργασίας, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε πως τα ποσοστά ανεργίας συνεχίζουν και μειώνονται, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

«Η καταπολέμηση της υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας μπορεί να επιτευχθεί με τρεις τρόπους: πρώτον, με την αύξηση των ελέγχων για παραβατικές συμπεριφορές από τις επιχειρήσεις, δεύτερον, με την κινητροδότηση των επιχειρήσεων για πρόσληψη εργαζομένων σε θέσεις πλήρους απασχόλησης και, τρίτον, με την αύξηση του υπερωριακού κόστους» σημείωσε ο κ. Μηταράκης σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την πλευρά της κυβέρνησης.

Αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα και την κριτική της αντιπολίτευσης, ο υφυπουργός Εργασίας απάντησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν από τις εκλογές, με το προεκλογικό μέρισμα που έδωσε, ξόδεψε ένα σημαντικό μέρος της δημοσιονομικής δυνατότητας του κράτους για το 2019. Ωστόσο, σχεδόν ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας, 250.000 νοικοκυριά, θα λάβουν εφέτος το κοινωνικό μέρισμα και τα νούμερα αυτά αντιστοιχούν σε ένα πολύ σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Συνολικά, το 2019, δόθηκε η μεγαλύτερη στήριξη από το κράτος στα χρόνια της κρίσης».

Σχετικά με τον προϋπολογισμό, ο υφυπουργός Εργασίας δήλωσε πως η κυβέρνηση, αυτήν τη στιγμή, προβλέπει ένα οριακό υπερπλεόνασμα, εν αντιθέσει με τα υπερπλεονάσματα στα οποία στοχοθετούσε η προηγούμενη κυβέρνηση και τα οποία έπνιγαν την οικονομία, ενώ προβλέπει 1,2 δισ. ευρώ σε θετικά μέτρα, τα οποία θα οδηγήσουν στην επίτευξη του 2,8% ανάπτυξη.

Τέλος, αναφερόμενος στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης για τους συνταξιούχους, που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση, ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε πως θα ενσωματωθεί στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση στις αρχές του 2020. Στη συνέχεια, αποσαφήνισε πως στον προϋπολογισμό έχουν προβλεφθεί 971 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των συνταξιούχων, συνολικά 29 δισ. ευρώ συνταξιοδοτική δαπάνη και 14,5 δισ. ευρώ κρατική στήριξη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

vroutsis, ergasias, ypourgeio
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση Βρούτση και φορέων στη Βουλή για τις ασφαλιστικές εισφορές

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις τονίζουν πως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα οδηγήσει σε μεγάλα ελλείμματα τον ΟΑΕΔ θέτοντας σε κίνδυνο τα προγράμματα στήριξης ανέργων. Διαφοροποιείται το Οικονομικό Επιμελητήριο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Έρχονται εντατικοί έλεγχοι για τους κακοπληρωτές του Δημοσίου

Βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης η δρομολόγηση νέου κανονισμού παροχών και η διενέργεια εντατικών ελέγχων ώστε να μπει ένα τέλος στους στρατηγικούς κακοπληρωτές του Δημοσίου, δήλωσε ο Νότης Μηταράκης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρβιτσιώτης: Υποστηρίζουμε τον περαιτέρω διάλογο μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις αυστηρές κυρώσεις της ΕΕ που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Κριμαία το 2014, σημειώνοντας ότι θα ακολουθήσουν αντίστοιχα μέτρα εάν συμβεί κάτι παρόμοιο στην Ουκρανία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τροπολογία από τον ΣΥΡΙΖΑ για μηδενική φορολόγηση των αναδρομικών

«Η τροπολογία ανταποκρίνεται στο δίκαιο αίτημα για μηδενική φορολόγηση των συγκεκριμένων αναδρομικών, που έχουν καταθέσει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων και 20 σύλλογοι συνταξιούχων της χώρας», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.