ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ypourgeio-Ethnikis-Amynas
Φωτο: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Όψιμο και υποκριτικό το ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα για την αμυντική βιομηχανία

Απάντηση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα και στα όσα είπε επισκεπτόμενος της ΕΑΒ δίνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Με δεδομένη την απόλυτη αδράνεια της κυβερνητικής του θητείας, το ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία είναι όψιμο και υποκριτικό. Όσο για την αναγγελία περί «επαναδιαπραγμάτευσης» των συμβάσεων, η προηγούμενη οδυνηρή εμπειρία της χώρας από το αποτέλεσμα της τελευταίας μείζονος επαναδιαπραγμάτευσης που είχε κάνει αυτός και η κυβέρνησή του, μόνο μεγάλη ανησυχία μπορεί να προκαλέσει.

Αυτό επισημαίνεται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με αφορμή όσα ισχυρίστηκε σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στην ΕΑΒ, σχετικά με τη μη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στα εξελισσόμενα εξοπλιστικά προγράμματα.

Το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, με ανακοίνωσή του, τονίζει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

  • Ενώ η ΕΑΒ είχε απαξιωθεί και μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης χαλασμένων αεροσκαφών από το 2015 ως το 2019, με άμεσες αποφάσεις και σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας, η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει την εταιρεία σε πλήρη λειτουργία, με προσλήψεις επιπλέον προσωπικού, ώστε να μπορεί σήμερα να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις για την υλοποίηση της αναβάθμισης 83 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην εκδοχή Viper, εντός των χρονοδιαγραμμάτων και των ποιοτικών απαιτήσεων της κατασκευάστριας εταιρείας, την απεμπλοκή του προγράμματος αναβάθμισης των P-3 "Orion" του ΠΝ και τη συντήρηση των αεροσκαφών C-130, για τα οποία δεν υπήρχε έως πρότινος, ούτε καν Σύμβαση Εν Συνεχεία Υποστήριξης (FOS), με αποτέλεσμα αυτά να παραμένουν καθηλωμένα χωρίς καμμία προοπτική.
  • Στις 19 Οκτωβρίου 2022 ανακοινώθηκε επισήμως από το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας η υπογραφή δώδεκα συνολικά συμβάσεων μεταξύ ελληνικών εταιρειών αμυντικού υλικού με τους γαλλικούς Ομίλους "NAVAL GROUP", "THALES" και "MBDA" για το πρόγραμμα των φρεγατών FDI [email protected] HN. Ήδη στη ΔΕΘ ανακοινώθηκε πως η συμμετοχή επιχειρήσεων της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο πρόγραμμα ναυπήγησης των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού θα ανέλθει στο 15-18%. Όπως έχει ανακοινώσει ο Όμιλος "NAVAL GROUP", έχουν αξιολογηθεί πενήντα ελληνικές επιχειρήσεις, με κάποιες από τις οποίες έχουν υπογραφεί συμβάσεις για Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) συστημάτων.
  • Τα δύο ελληνικά ναυπηγεία, μετά από χρόνια απαξίωσης, έχουν ήδη εισέλθει στο δρόμο της εξυγίανσης με ορατή την προοπτική να αναλάβουν ναυπηγικό έργο τόσο από το πρόγραμμα πρόσκτησης κορβετών (που είναι σε τελική φάση διαπραγματεύσεων), όσο και από το πρόγραμμα ΕΜΖ των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ.
  • Η συμμετοχή της Ελλάδας στα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα στον αμυντικό τομέα μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου 'Αμυνας EDF (European Defence Fund) βρίσκεται μέσα στις πέντε υψηλότερες θέσεις επί του συνόλου των χωρών που συμμετέχουν. Μόνο από το τελευταίο πρόγραμμα του 2022, οι ελληνικές εταιρείες θα ενισχυθούν με 45 εκατ. ευρώ μέσω χρηματοδοτήσεων από τα προγράμματα του EDF.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο ισχυρισμός πως «από εξοπλιστικά ύψους 14 δισ. δεν θα επωφεληθεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία ούτε κατά ένα ευρώ» είναι όχι μόνο ψευδής αλλά και εξωφρενικός. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomiko Forum Delfon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόλος έλξης ξένων επενδύσεων η καινοτόμα εγχώρια αμυντική βιομηχανία

Εκπρόσωποι μεγάλων αμυντικών βιομηχανιών στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών αναφέρθηκαν στη σημασία που έχουν οι νέες τεχνολογίες στην αμυντική βιομηχανία, ενώ μίλησαν και για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στη χώρα μας.
Maximou-KYSEA
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα ασπίδα στα νησιά του Αιγαίου οι ισραηλινοί πύραυλοι Spike NLOS

Το συγκεκριμένο υπερσύγχρονο πυραυλικό σύστημα θα συμβάλει στην αμυντική θωράκιση της χώρας, καθώς συνδυάζει το σχετικά μικρό μέγεθος με πολύ μεγάλη εμβέλεια ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί πολλαπλά από τις Ένοπλες Δυνάμεις.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Χαρδαλιάς: Κέρδη από τον εκσυγχρονισμό της αμυντικής βιομηχανίας

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε πως η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) έχει σήμερα αξιόλογη συμμετοχή στο πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 και τα ναυπηγεία βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής της ελληνικής κυβέρνησης.
Panagiotopoulos-Akar
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνομιλία Παναγιωτόπουλου - Ακάρ, διατηρούνται οι γραμμές επικοινωνίας

Στη συνομιλία των δύο υπουργών άμυνας υπογραμμίστηκε η σημασία διατήρησης της επικοινωνίας και των συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου δημιουργηθεί κλίμα σταθερότητας και συνεργασίας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διεργασίες στους αμυντικούς εξοπλισμούς στο «παρά πέντε» των εκλογών

Λίγο πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση έχει στα χέρια της βελτιωμένες προσφορές για τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για τα αντισταθμιστικά προγράμματα για τα αεροσκάφη F-35.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπογραφή του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου

Με την υπογραφή του προγράμματος επιβεβαιώνεται η διαρκώς αναβαθμιζόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ισχυροποιούνται περαιτέρω οι δεσμοί των Ενόπλων Δυνάμεών τους.