ΓΔ: 1451.38 1.13% Τζίρος: 93.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:34:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στην Αθήνα ο Νεντανιάχου για την υπογραφή της σύμβασης του EastMed

Όπως ανακοίνωσε η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην χώρα για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed.

Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα από τις 2 έως τις 4 Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπου θα θα συμμετάσχει σε τριμερή σύνοδο με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Κύπρου, κ. Αναστασιάδη, και θα ακολουθήσει η υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας (IGA), Ισραήλ - Ελλάδας - Κύπρου για τον αγωγό East Med.

Όπως κάνει γνωστό με ανακοίνωσή της η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της παραμονής του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με τους οποίος θα συζητήσει θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η επίσκεψη Νεντανιάχου αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς, παρά τα εμπόδια από ΗΠΑ και ΕΕ, μπαίνουν σε λειτουργία οι αγωγοί TurkStream και Nord Stream II που προσθέτουν στο οπλοστάσιο της Μόσχας δυναμικότητα άνω των 87 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως στους υφιστάμενους αγωγούς των 240 bcm ετησίως που την συνδέουν με την Ευρώπη.

Για τον EastMed, η υλοποίηση του σχεδίου, εκτός από την ανάγκη κάλυψης του κόστους κατασκευής ενός αγωγού 2.000 χιλιομέτρων, που στο μεγαλύτερο τμήμα του θα είναι υποθαλάσσιος, αντιμετωπίζει και άλλα εμπόδια. Προϋποθέτει τη συνεργασία αρκετών χωρών (Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου και Ιταλίας) και πλήθους εταιρειών που έχουν υπογράψει συμφωνίες για έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Προϋποθέτει, επίσης, πως θα αντιμετωπιστεί η επιθετικότητα της Αγκυρας η οποία δεν είναι διατεθειμένη να μείνει εκτός παιχνιδιού.

Οι εμπνευστές του σχεδίου για τον EastMed θεωρούν πως είναι πιθανή και η συμμετοχή της Αιγύπτου, στην περίπτωση που βελτιωθούν περαιτέρω οι σχέσεις με το Ισραήλ. Όμως η απουσία της Ιταλίας από την υπογραφή της συμφωνίας δείχνει πως η υπόθεση δεν είναι εύκολη. Η ιταλική κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να εμφανιστεί πως στηρίζει έναν ακόμα αγωγό, όταν οι σοβαρότατες αντιδράσεις στοίχησαν τουλάχιστον ένα χρόνο καθυστέρηση στη λειτουργία του TAP, με πολλές πληγές να παραμένουν ανοικτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mitsotakis-Xristodoulidis-Netaniaxou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δυνατότητα επέκτασης της συνεργασίας με συμμετοχή της Ινδίας

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως οι τρεις χώρες επαναβεβαιώνουν και την προοπτική επέκτασης της τριμερούς, όχι μόνο με τις ΗΠΑ, αλλά και την Ινδία. «Ίσως καλέσουμε τον Ινδό πρωθυπουργό στην επόμενη συνάντησή μας» είπε.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Τσούνης: Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας στο νέο ενεργειακό χάρτη

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα τόνισε πως η Αλεξανδρούπολη θα αποτελέσει ένα από τα πολλά στρατηγικά πλεονεκτήματα που φέρνει η Ελλάδα στο τραπέζι και εξήρε την αξιοπιστία της χώρας μας ως εταίρο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδ. Γεωργιάδης: Αλλάζει πίστα η Ελλάδα με τα ενεργειακά έργα στον Έβρο

Ο υπουργός Ανάπτυξης εκτίμησε πως η Αλεξανδρούπολη μπαίνει σε τελείως νέα τροχιά και θα είναι διαφορετική πόλη στα επόμενα χρόνια, και προανήγγειλε περισσότερες επενδύσεις μεγάλων επενδυτικών ομίλων στην περιοχή.
dimas
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρ. Δήμας: Ενεργειακή αναβάθμιση της Κορίνθου με την έλευση του αερίου

Το κόστος της κατασκευής του δικτύου που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε πρώτη φάση σε πέντε χρόνια θα ξεπεράσει τα 9,4 εκατ. ευρώ. Απαραίτητο ένα ευρύτερο ενεργειακό μείγμα σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Σκρέκας: Καλός συμβιβασμός στα 188 ευρώ για το πλαφόν στο αέριο

Η Eυρωπαία επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον ανέφερε ότι μια συμφωνία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής υπογραμμίζοντας ότι θα χρειαστεί ένα πολύ ισχυρό πνεύμα συμβιβασμού από όλες τις πλευρές.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολονύκτια διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στο ρωσικό αέριο

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας είχε συζητήσεις με Ευρωπαίους ομολόγους του που διήρκεσαν μέχρι το πρωί, παρουσιάζοντας τρία σημεία για το πλαφόν, με στόχο να υποστηριχθούν στη σημερινή συνεδρίαση.