ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
refugees
Shutterstock

Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που ζητά από την ΕΕ να χτίσει φράχτες

Μαζί με ακόμα επτά χώρες, η Ελλάδα ζητά από την Κομισιόν την μεταρρύθμιση του πλαισίου για το άσυλο και την αύξηση της προστασίας των συνόρων με στόχο να αποφευχθεί μια νέα μεταναστευτική κρίση.

Οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν, ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ, μια «καινοτόμο» μεταρρύθμιση του ασύλου και την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων, ενώ κάνουν έκκληση να αποφευχθεί μια «νέα σημαντική μεταναστευτική κρίση», σύμφωνα με επιστολή που είδε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Το σημερινό σύστημα ασύλου είναι ελαττωματικό» και είναι «καιρός να υπάρξει μια καινοτόμος απάντηση», γράφουν η Αυστρία, η Δανία, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα και η Σλοβακία. Οι χώρες που υπογράφουν την επιστολή εκφράζουν την ελπίδα ότι θα υπάρξουν «χειροπιαστές πρόοδοι» την Πέμπτη και την Παρασκευή με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Αντιμέτωπες με την αύξηση των παράτυπων αφίξεων, οι οκτώ χώρες θέλουν «να ενισχυθεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων», κυρίως μέσω «της ανάπτυξης υποδομών». Χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστρία, ζητούν εδώ και εβδομάδες να αναλάβει η ΕΕ τα έξοδα για την ανέγερση φρακτών. Η Επιτροπή προς το παρόν αρνείται, όμως άνοιξε την πόρτα για τη χρηματοδότηση μέσων επιτήρησης, όπως κάμερες ή ανιχνευτές κίνησης.

Οι χώρες που υπογράφουν την επιστολή εκφράζουν επίσης την επιθυμία «να αυξηθεί ο αριθμός των γρήγορων επιστροφών», «να αναπτυχθούν νέες συμπράξεις με χώρες προέλευσης των μεταναστών» και «να ενισχυθεί η επικοινωνία» για να αποθαρρύνονται οι υποψήφιοι να μεταναστεύουν.

Στα τέλη Ιανουαρίου, η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε πεπεισμένη ότι η μεταρρύθμιση του ασύλου, η οποία συζητείται από το Σεπτέμβριο του 2020, θα υιοθετηθεί πριν από τις ευρωεκλογές του 2024. Το ζήτημα αυτό διχάζει την ΕΕ από την προσφυγική κρίση του 2015-2016.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

prosfyges-metanastes-kataulismoi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κριτική προς Ελλάδα από γερμανική εφημερίδα για το Προσφυγικό

Η γερμανική εφημερίδα ΤΑΖ αναφέρει πως «οι Έλληνες βλέπουν τους μετανάστες ως επικίνδυνους εισβολείς που βοηθούν την εχθρική Τουρκία υπό τον αυταρχικό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ελλάδας».
businessdaily-Mitsotakis-CNN
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα διαχειρίστηκε το μεταναστευτικό καλύτερα από άλλους

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός η ελληνική κυβέρνηση ασκεί μία αυστηρή, πλην όμως δίκαιη πολιτική που ανοίγει νόμιμες οδούς μετανάστευσης για όσους ενδιαφέρονται να εργαστούν στην Ελλάδα.
european union-europi-europe-komision
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Ελλάδα για τα θαλάσσια χωροταξικά σχέδια

Η Κομισιόν παραπέμπει την Ελλάδα καθώς δεν έχει καταρτίσει θαλάσσια χωροταξικά σχέδια από τον Μάρτιο του 2021 και παρά την προειδοποιητική επιστολή που είχε λάβει τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.