ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Konstatninos Tsakalidis / SOOC

Τσίπρας: Κάθε προοδευτική ψήφος που δεν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ ευνοεί τη ΝΔ

Όπως επισήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που έχει εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης γιατί «ήταν, είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, και όχι κόμμα διαμαρτυρίας ούτε κόμμα συμπλήρωμα σε κυβερνήσεις της Δεξιάς».

Στο Ρέθυμνο βρέθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας στα πλαίσια της περιοδείας του στην Κρήτη. Ο κ. Τσίπρας συνομίλησε με πολίτες και σε σύντομη ανοιχτή ομιλία του απηύθυνε ανοικτό κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να στηρίξουν «στην κρίσιμη αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου» το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κόντρα «στο σχέδιο λεηλασίας της ΝΔ»

Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στους εκατοντάδες συγκεντρωμένους πολίτες του Ρεθύμνου, που του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή, «στις εκλογές της 25ης του Ιούνη αναμετρώνται δύο σχέδια: Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ που προβλέπει επιδοτήσεις στα καρτέλ της αισχροκέρδειας, αλλά υψηλή έμμεση φορολογία και λεηλασία για το εισόδημα των πολιτών, διάλυση και εγκατάλειψη του ΕΣΥ, 700.000 πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και απαξίωση του κοινωνικού κράτους προς όφελος των ιδιωτικοποιήσεων. Και από την άλλη το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ». 

Γι' αυτό, όπως, υπογράμμισε «απευθυνόμαστε σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, που μπορεί να έχουν επιφυλάξεις, που μπορεί να έχουν διαφωνίες μαζί μας και τους λέμε ότι αν δεν θέλουν την επόμενη μέρα μια ανεξέλεγκτη Δεξιά που θα επιτεθεί στα κοινωνικά δικαιώματα, η μόνη δύναμη είναι ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ. Είτε για να ανατρέψουμε -και θα παλέψουμε μέχρι την τελευταία στιγμή να ανατρέψουμε το αποτέλεσμα και τον συσχετισμό του Μάη- είτε για να υπάρχει την επόμενη μέρα κάποιος που να τους κοιτάει στα μάτια και να εμποδίζει τον σχεδιασμό τους για λεηλασία του εισοδήματος». 

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που έχει εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης γιατί «ήταν, είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, και όχι κόμμα διαμαρτυρίας ούτε κόμμα συμπλήρωμα σε κυβερνήσεις της Δεξιάς». «Γι' αυτό λέμε, το δίλημμα της κάλπης της ενισχυμένης αναλογικής εξ αντικειμένου είναι ένα: Κάθε ψήφος, κάθε προοδευτική ψήφος που δεν θα πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, εξ αντικειμένου ευνοεί το σχέδιο της ΝΔ. Να είναι παντοδύναμη και ανενόχλητη. Η μόνη δύναμη που μπορεί να το ανατρέψει είναι η ο ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε και συμπλήρωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι φωτοβολίδα, είναι μια δύναμη να εκφράζει τα συμφέροντα των μην προνομιούχων Ελλήνων, τα συμφέροντα και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και όσο η κοινωνία θα βρίσκεται μπροστά σε πολιτικές που απειλούν τα συμφέροντά της, το αύριο, τη ζωή των ανθρώπων, τόσο θα υπάρχει κρίσιμη ανάγκη να είμαστε μπροστά και να δίνουμε μάχη».

Σημείωσε ότι η κίνησή του να κατέβει υποψήφιος στο Ρέθυμνο, μια πόλη κι έναν νομό που αγαπά ιδιαίτερα, είναι «μια κίνηση υψηλού συμβολισμού τόσο για το Ρέθυμνο όσο και για την Κρήτη». «Όλοι καταλαβαίνουμε ότι στις 21 του Μάη είχαμε ένα αποτέλεσμα που δεν ήταν επιθυμητό, ένα κακό αποτέλεσμα. Όμως στη ζωή, έτσι και στην πολιτική, επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς. Είμαστε όρθιοι εδώ να δώσουμε τη μάχη τής επόμενης μέρας για τον τόπο μας» υπογράμμισε. 

«Η απλή αναλογική τελικά δεν λειτούργησε προς όφελος των προοδευτικών δυνάμεων, αλλά λειτούργησε προς όφελος της Δεξιάς. Και αυτό γιατί οι ίδιες προοδευτικές δυνάμεις -κι έχουν ευθύνη γι' αυτό- όταν τους δίναμε το χέρι, κοίταζαν πώς θα κόψουν το δικό μας χέρι και πώς θα κάνουν μονομέτωπο αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ενάντια στον Μητσοτάκη και στην ΝΔ που κυβερνάει. Τούτη την ώρα, όμως, και με δική τους ευθύνη έχουμε νέα εκλογική αναμέτρηση, που είναι πιο κρίσιμη αναμέτρηση γιατί είναι η τελική αναμέτρηση», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στο πρόγραμμα της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «δεν έχει εντάξει ούτε μία από τις υποσχέσεις της στο Μεσοπρόθεσμο που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή». «Άρα είναι όλα στον αέρα» σημείωσε και προσέθεσε ότι «η πραγματικότητα είναι ότι σχεδιάζουν τα επόμενα 4 χρόνια να μειώσουν τις δαπάνες για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά 730 εκατ. ευρώ. Να μειώσουν τις πρωτογενείς δημόσιες δαπάνες κατά 1,1 δισ. Δεν θα αυξήσουν τους μισθούς, όπως λένε, στα 1.500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, αλλά οι πραγματικές αυξήσεις στα 4 χρόνια θα είναι μόλις 1,4%. Αυτό είναι το πρόγραμμα το οποίο φανερά έχουν καταθέσει. Και έχουν κι ένα κρυφό, για τη διάλυση των δημόσιων δομών Υγείας. Τα είπε ο κ. Πνευματικός. Τα νοσοκομεία μας θα γίνουν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Και όταν δεν θα υπάρχουν πόροι, θα γίνεται επιλογή ασθενών. Αυτοί που δεν έχουν προσδόκιμο ζωής θα πηγαίνουν στα σπίτια τους ή στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Αυτή είναι μια απάνθρωπη και ανατριχιαστική εξέλιξη και οφείλουμε να την αποτρέψουμε. Διότι δεν είναι τα πάντα κέρδη και ζημιές. Εμείς λέμε ότι έχει μεγαλύτερη αξία η ανθρώπινη ζωή, η αξιοπρέπεια, η αλληλεγγύη. Αυτή την κοινωνία θέλουμε. Μια δίκαιη κοινωνία με ευημερία για όλους».

Συνεχίζοντας την επίθεση στη ΝΔ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε: «Θα κάνει τα πάντα ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της ΝΔ μέχρι την κάλπη της 25ης του Ιούνη, όχι μόνο για να κερδίσει τις εκλογές. Ένα θέμα έχουν. Τον ΣΥΡΙΖΑ. Να μην έχουν αντίπαλο την επόμενη ημέρα. Δεν φανερώνει αυτή η συμπεριφορά μια παράταξη που είναι άνετη. Φτάσαν στο σημείο να μας πούνε μειωμένης εθνικής αντίληψης Έλληνες. Να μας πούνε μειοδότες. Ποιους; Εμάς. Που κυβερνήσαμε τεσσεράμισι χρόνια βάζοντας πάντα μπροστά το πατριωτικό καθήκον. Φτάσαν στο σημείο να μας λένε εθνική εξαίρεση. Ποιους; Εμάς. Που όταν βρεθήκαμε μπροστά στις μεγάλες δυσκολίες πήραμε δύσκολες αποφάσεις με μοναδικό κριτήριο την πατρίδα και την κοινωνία. Δεν πρόκειται να διστάσουν σε τίποτα μέχρι να πετύχουν τον βασικό τους στόχο: Να κατευθύνουν την αντιδεξιά ψήφο οπουδήποτε αλλού εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να είναι ανενόχλητοι την επόμενη ημέρα». 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε «εκβιασμούς» της Ντόρας Μπακογιάννη στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. «Είδαμε την κυρία Μπακογιάννη να πηγαίνει στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και να τους λέει: ”Αν δεν ψηφίσετε ΝΔ, θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για εσάς”. Αυτό το μήνυμα δεν είναι ένα μήνυμα προς τη μειονότητα, είναι ένα μήνυμα προς κάθε κοινωνική ομάδα. Ένα μήνυμα που ήθελε να πάει σε κάθε σπίτι και κάθε πολίτη. Οποιοσδήποτε θα είναι αντίθετος στα σχέδια τής κομματικής και οικογενειακής τους εξουσίας, θα περάσει δύσκολα. Σήμερα μπορεί να είναι η μουσουλμανική μειονότητα. Αύριο θα είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εκπαιδευτικοί» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε: «Εμείς δηλώνουμε: Θα σταθούμε όρθιοι και απέναντι στο σχέδιο τους να εκφοβίσουν, να τρομοκρατήσουν την ελληνική κοινωνία. Θα σταθούμε όρθιοι, ανάχωμα στον φόβο, στους εκβιασμούς, στην τρομοκράτηση. Θα είμαστε φάρος δημοκρατίας και δύναμη υπεράσπισης της δημοκρατίας. Η δημοκρατία είναι και θα παραμείνει ισχυρή. Και ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ είναι εγγύηση για ισχυρή κοινωνία και ισχυρή δημοκρατία». 

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Είμαστε και θα παραμείνουμε εδώ. Όχι για να γίνουμε συμπλήρωμα στα σχέδια του Μητσοτάκη. Αλλά για να είμαστε το αντίπαλο δέος του Μητσοτάκη και της πολιτικής του. Θα ξανακάνουμε την προοδευτική παράταξη, κυβερνώσα παράταξη του τόπου, με τον ΣΥΡΙΖΑ ξανά στη διακυβέρνηση και με την Κρήτη ξανά πρωτοπόρα. Θα γίνει ξανά η Κρήτη κόκκινη, προοδευτική, δημοκρατική, αργά ή γρήγορα θα το πετύχουμε. Τούτη την ώρα, όμως, πάμε για την μεγάλη ανατροπή των συσχετισμών. Η κάλπη θα είναι άδεια στις 25 του Ιούνη. Μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς, να δώσουμε τη μάχη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της κοινωνίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Αναλαμβάνω την ευθύνη και δεν εγκαταλείπω τη μάχη

Τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όπου θα γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και χάραξη των επόμενων κινήσεων στον δρόμο για τις κάλπες του Ιουνίου, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Ηθική υποχρέωση η ανακούφιση της μεσαίας τάξης

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως δεν θα υπάρξουν επιπλέον εισφορές και θα υπάρξει αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ καθώς και η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για παροχές δείχνουν πανικό

«Με 50 και 150 ευρώ κανείς δε σώθηκε. Γυρνάνε και μπούμεραγκ αυτά», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας πως ανακοινώθηκε η εν λόγω εξαγγελία 10 μέρες μετά την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος.