ΓΔ: 901.15 -0.43% Τζίρος: 57.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Δημήτριος Αγγελόπουλος, Γενικός Διευθυντής ΕΛΒΟ
Φωτο: Δημήτριος Αγγελόπουλος, Γενικός Διευθυντής ΕΛΒΟ

Δημ. Αγγελόπουλος: Η ανάπτυξη της ΕΛΒΟ θα βασιστεί σε ελληνικά χέρια

Ο Δημήτριος Αγγελόπουλος, Γενικός Διευθυντής της ΕΛΒΟ μιλάει στο Business Daily για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας, τις πρώτες προσλήψεις και τους επόμενους στόχους μετά την ιδιωτικοποίηση.

Η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) αλλάζει σελίδα μετά την εξαγορά της από την κοινοπραξία SK Group – Plasan – Γλύνης και ο νέος Γενικός Διευθυντής, Δημήτριος Αγγελόπουλος μιλάει στο Business Daily για τις προοπτικές και τους νέους στρατηγικούς στόχους που θα τη μετατρέψουν σε πυλώνα που θα καλύπτει τις εθνικές ανάγκες αλλά και σημαντική εξαγωγική δύναμη, κοιτίδα ανάπτυξης της καινοτομίας.

Μετά τη μεταβίβαση στα μέσα Φεβρουαρίου του 2021, άρχισε η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων και των υποδομών της εταιρείας ώστε να επαναλειτουργήσει η επιχείρηση, ενώ ξεκίνησαν ήδη οι προσλήψεις, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Δημ. Αγγελόπουλος στο Business Daily: «Η ανάπτυξη της ΕΛΒΟ θα βασισθεί, κατά κύριο λόγο, σε ελληνικά χέρια και γνώσεις, προσλαμβάνοντας προσωπικό και χρησιμοποιώντας υπηρεσίες από τη γύρω περιοχή, επενδύοντας σε τεχνολογία». 

  • Τι σηματοδοτεί η ολοκλήρωση της πώλησης της ΕΛΒΟ, έξι μήνες νωρίτερα από τη σχετική προθεσμία;

Δ. Α: Η καταβολή στο Ελληνικό Δημόσιο της τρίτης και τελευταίας δόσης του ποσού της εξαγοράς, έξι μήνες νωρίτερα από το προβλεπόμενο, δείχνει την εμπιστοσύνη των νέων ιδιοκτητών στις προοπτικές της εταιρείας, αλλά και της Ελλάδας ευρύτερα. Καταδεικνύει την επιθυμία των μετόχων για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικαστικών προκειμένου να επικεντρωθούν στον στόχο, που αφορά στην πλήρη επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων και σε μια παρουσία με ισχυρό αποτύπωμα εντός, αλλά και εκτός της χώρας μας.

  • Ποιοι οι άμεσοι στόχοι και οι προτεραιότητες των νέων μετόχων και της νέας διοίκησης;

Δ. Α: Η εταιρεία μεταβιβάσθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου του 2021. Ευθύς εξαρχής ξεκινήσαμε την αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και της υποδομής που παραλάβαμε. Παράλληλα, έχουμε ήδη περάσει στο στάδιο της οργανωμένης διαδικασίας προσλήψεων. Στόχος μας είναι η ταχύτερη δυνατή έναρξη της λειτουργίας που θα λαμβάνει υπόψη και θα αξιοποιεί και τις δυνατότητες και τεχνογνωσία των εταιρειών που συνθέτουν την κοινοπραξία και οι οποίες έχουν εγνωσμένο κύρος και εμπειρία στο διεθνές περιβάλλον του κλάδου.

  • Και σε βάθος χρόνου, ποιοι είναι οι μεσομακροπρόθεσμοι στρατηγικοί στόχοι για την ανάτπυξη της ΕΛΒΟ; Πώς βλέπετε την εταιρεία σε ορίζοντα πενταετίας;

Δ.Α: Φιλοδοξία όλων μας στην ΕΛΒΟ είναι η νέα εταιρεία να βαδίσει στην επιτυχή 49χρονη διαδρομή του ονόματος και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το αποτύπωμά της, αποτελώντας ξανά τον κεντρικό πυλώνα κάλυψης των εθνικών μας αναγκών σε ειδικού τύπου οχήματα, σε επίπεδο συντήρησης, επισκευής, αναβάθμισης, είτε πρόκειται για στρατιωτικά ή πολιτικά, εξελισσόμενη σε μια σημαντική εξαγωγική δύναμη, αλλά και σε μια κοιτίδα ανάπτυξης της καινοτομίας με απτές και ουσιαστικές εφαρμογές σε θέματα μετακίνησης και άμυνας.

ΕΛΒΟ - ELBO

 

  • Η ΕΛΒΟ είναι μια από τις σημαντικότερες εταιρείες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Οι τελευταίες εξελίξεις με την επιχείρηση θεωρείτε ότι θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αλλά και στην στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων; Πώς θα επιτευχθεί αυτό;

Δ. Α: Οπωσδήποτε. Όποιος έχει έρθει στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ αντιλαμβάνεται τη δυναμική και τις προοπτικές της εταιρείας. Η ΕΛΒΟ είναι μια εταιρεία που η ανάπτυξη της μπορεί αφενός να συμπαρασύρει και άλλες δραστηριότητες, αφετέρου δε να υπηρετήσει την πρόοδο της ευρύτερης περιοχής ξεκινώντας από την κοινωνία της Β. Ελλάδος. Η ανάπτυξη της ΕΛΒΟ θα βασισθεί, κατά κύριο λόγο, σε ελληνικά χέρια και γνώσεις, προσλαμβάνοντας προσωπικό και χρησιμοποιώντας υπηρεσίες από τη γύρω περιοχή, επενδύοντας σε τεχνολογία.

Σε ό,τι αφορά στην στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας, της Υγείας, των μεταφορών, αυτή θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όχι μόνο στο πλαίσιο ενός αξιόπιστου και τεχνικά άρτιου Έλληνα συνεργάτη, αλλά και υπό το πρίσμα μιας εταιρείας που αξιοποιώντας και την τεχνολογική υπεροχή των μελών της κοινοπραξίας θα μπορεί να αναπτύσσει και να παράγει λύσεις που να αλλάζουν τα δεδομένα και να διευρύνουν τις δυνατότητες.  

  • Μετά τα βήματα που έχουν γίνει από την κυβέρνηση ποιες είναι οι προοπτικές για την ελληνική αμυντική βιομηχανία; Τι άλλο θα μπορούσε να γίνει για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας;

Δ. Α: Θα έλεγα ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που οι προοπτικές διαμορφώνονται και επανακαθορίζονται. Προτάσεις και θέσεις σχετικά έχει εκφράσει αναλυτικά ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού. Ως ΕΛΒΟ είμαστε στη διάθεση των Πολιτειακών και θεσμικών οργάνων για να συζητήσουμε και να συμβάλουμε από τη θέση μας προς τη διαμόρφωση μιας επόμενης μέρας που θα έχει θετικό πρόσημο για τη χώρα και την αμυντική της βιομηχανία.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Anastasios Rozolis-SEKPY
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Πώς θα πάρει μέρισμα 4,5 δισ. η χώρα από την αμυντική βιομηχανία»

Ο Αν. Ροζολής, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού εξηγεί, σε συνέντευξη στο Business Daily, πώς μπορεί να φέρει κοσμογονία στην οικονομία το εξοπλιστικό πρόγραμμα των 15 δισ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνική αμυντική βιομηχανία: Πώς πέτυχε μια ανέλπιστη ανάκαμψη

Μετά από χρόνια στασιμότητας η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία κατακτά υψηλά επίπεδα τεχνολογικής επάρκειας, κερδίζει συμβόλαια και έχει την ευκαιρία ανάπτυξης μέσα από τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα.
Belharra - Naval Group
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ένεση» έως 2,5 δισ. από τα deal με Γαλλία στην ελληνική βιομηχανία άμυνας

Τι περιμένει η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία από τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας για την απόκτηση αεροσκαφών Rafale και φρεγατών Belharra. Το τίμημα των 8,5 δισ. ευρώ και οι προσδοκίες για επιστροφή έως 30% σε ελληνικές εταιρείες.
Belharra - Naval Group
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσδοκίες για deal με Μακρόν για φρεγάτες, τι θα γίνει με τα Ναυπηγεία

Ένα βήμα πριν από την τελική συμφωνία φέρεται να βρίσκεται η χώρα μας με τη Γαλλία για την απόκτηση των φρεγατών Belharra αλλά και κορβετών Gowind. Πώς επηρεάζεται το σχέδιο διάσωσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας.