ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 89.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:13:12 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: O Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Επικεφαλής Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτών της Eurobank Γιώργος Βαρελτζίδης.

Γ. Βαρελτζίδης (Eurobank): Οι ευκαιρίες για φθηνά στεγαστικά δάνεια

Όσοι σκοπεύουν να αγοράσουν ακίνητο με δάνειο σταθερού επιτοκίου θα πρέπει να σπεύσουν. Σύντομα η άνοδος των επιτοκίων θα ενσωματωθεί και στα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών, τονίζει στο BD o Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Επικεφαλής Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτών της Eurobank.

Άλμα 50% κατέγραψαν οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων το 2021, σε ετήσια βάση, αγγίζοντας τα 900 εκατ. ευρώ, ενώ αυξημένα κατά 25% ήταν τα καταναλωτικά δάνεια το περασμένο έτος, γεγονός που αντανακλά το ισχυρό rebound της ελληνικής οικονομίας μετά τη 10ετή οικονομική κρίση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Business Daily ο κ. Γιώργος Βαρελτζίδης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Επικεφαλής Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτών της Eurobank, αναφέρει ότι οι τάσεις τους πρώτους μήνες του 2022 έδειχναν διατήρηση του δυναμικού momentum στη στεγαστική πίστη με αύξηση των εκταμιεύσεων στα 1,2 δισ. ευρώ.

«Σε αντίθεση με την πανδημία, που δεν επηρέασε τη στεγαστική πίστη, ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτιμούμε ότι θα έχει κάποιο αποτύπωμα στα επενδυτικά σχέδια των ιδιωτών και των επιχειρήσεων, το οποίο ωστόσο δεν αναμένουμε να είναι εκτεταμένα», δηλώνει ο ίδιος.

Οι τάσεις στα στεγαστικά δάνεια

Με σταθερό ρυθμό συνεχίστηκαν οι αιτήσεις στεγαστικών δανείων το πρώτο τρίμηνο του 2022, έναντι του ίδιου διαστήματος πέρυσι, ωστόσο η αξία των δανείων αυξήθηκε κατά 10% εξαιτίας της ανόδου στις τιμές των ακινήτων, σημειώνει ο κ. Βαρελτζίδης. Εντύπωση προκαλεί, μάλιστα, ο υψηλός βαθμός εγκρισιμότητας των αιτήσεων δανεισμού, ο οποίος στη Eurobank αγγίζει το 85% για τις ολοκληρωμένες αιτήσεις στεγαστικών δανείων. Η τράπεζα κατέχει αυξημένο μερίδιο αγοράς, που ανέρχεται στο 32% για τη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων ιδιωτών.

Όπως αναφέρει, «η συντριπτική πλειονότητα των πελατών μας (ποσοστό 80%), αιτείται στεγαστικά σταθερού επιτοκίου. Η επιλογή αυτή είναι απολύτως λογική, καθώς προσφέρει ομπρέλα προστασίας στους δανειολήπτες έναντι φαινομένων όπως ο αυξημένος πληθωρισμός που παρατηρούμε τους τελευταίους μήνες».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρελτζίδη, όσοι σκοπεύουν να αγοράσουν ακίνητο με δάνειο σταθερού επιτοκίου θα πρέπει να σπεύσουν, καθώς σύντομα η άνοδος των επιτοκίων θα ενσωματωθεί και στα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών. Σήμερα, τα προϊόντα στεγαστικής πίστης με σταθερό επιτόκιο που προσφέρει η Eurobank περιλαμβάνουν σταθερό επιτόκιο ύψους 3,20-3,30% με αποπληρωμή εντός 15-20 ετών.

«Εκτιμούμε ότι η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια θα διατηρηθεί δεδομένου ότι υπάρχει έντονη ζήτηση για ελληνικά ακίνητα», επισημαίνει ο κ. Βαρελτζίδης, Όπως εξηγεί, η ζήτηση αυτή προέρχεται από τρεις κατηγορίες δανειοληπτών. Πρώτον, από αγοραστές του εξωτερικού που δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για αγορά ακινήτου στην Ελλάδα, είτε για επένδυση είτε για ιδία χρήση.

Παρατηρείται, μάλιστα, μια ενδιαφέρουσα ανθρωπογεωγραφία: οι Γερμανοί προτιμούν την νότια Πελοπόννησο, οι Γάλλοι τις Κυκλάδες, οι Άγγλοι το Ιόνιο και οι Ισραηλινοί το κέντρο της Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Δεύτερος άξονας είναι η αγορά ακινήτου ως επένδυση ή εξοχικό για πελάτες υψηλότερων εισοδημάτων. Αυτό οφείλεται στις καλές αποδόσεις που προσφέρουν οι επενδύσεις σε ακίνητα, εξηγεί ο ίδιος. Ο τρίτος άξονας αφορά και το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης που είναι η πρώτη κατοικία. «Οι Έλληνες προτιμούν να πληρώνουν δόση στεγαστικού παρά ενοίκιο και στρέφονται σε αυτή τη λύση μόλις εξασφαλίσουν το 20-30% που απαιτείται για την ιδία συμμετοχή», σημειώνει ο κ. Βαρελτζίδης.

Η ανάκαμψη στα καταναλωτικά δάνεια

Ισχυρή άνοδο καταγράφει και η καταναλωτική πίστη το τελευταίο έτος, επιβεβαιώνοντας την τάση που έχει παρατηρηθεί στο εξωτερικό για δυναμικό rebound μετά τη χρηματοοικονομική κρίση. «Έχουμε παρατηρήσει στις χώρες που εξήλθαν από την κρίση εκτίναξη των χορηγήσεων σε διψήφια ποσοστά (10-12%) και εκτιμούμε ότι το ίδιο θα συμβεί και στην Ελλάδα», αναφέρει ο κ. Βαρελτζίδης.

Η αγορά διακρίνεται σε δύο βασικές κατηγορίες: τα καταναλωτικά και τα προσωπικά δάνεια. Η πρώτη κατηγορία αφορά στα δάνεια που προκύπτουν από τις καταναλωτικές ανάγκες και το lifestyle των πελατών και αφορούν μικρότερα ποσά. Η εμπειρία εκταμίευσης είναι "seamless", αφού οι διαδικασίες έχουν σε μεγάλο βαθμό ψηφιοποιηθεί για άμεση ανταπόκριση στο αίτημα του πελάτη. Το επιτόκιο διαμορφώνεται σε αυτή την κατηγορία μεταξύ 10-12% για όσους αιτούντες διατηρούν λογαριασμό μισθοδοσίας στη Eurobank και στο 15% για τους υπόλοιπους, κατά μέσο όρο.

Τα προσωπικά δάνεια εξυπηρετούν ανάγκες της προσωπικής ζωής με μεγαλύτερο budget και ορίζοντα. Μερικά παραδείγματα είναι η ανακαίνιση του σπιτιού, η αγορά ενός οικογενειακού αυτοκινήτου, η ιδιωτική νοσηλεία, οι σπουδές και η μετεγκατάταση του παιδιού/φοιτητή σε άλλη πόλη. Το επιτόκιο διαμορφώνεται εδώ στο 10,75% για τους υφιστάμενους/συνεργαζόμενους πελάτες και σε 14% για τους υπόλοιπους.

«Για αυτή την κατηγορία, έχουμε δημιουργήσει ένα καινοτόμο προϊόν, το fast loan, το οποίο αφορά εκταμιεύσεις έως 5.000 που γίνονται αμιγώς ψηφιακά, με τρία μόλις βήματα μέσω του mobile app της τράπεζας. Η ανταπόκριση από τους πελάτες μας είναι τεράστια, αφού μέσω του fast loan γίνεται το 40% της παραγωγής προσωπικών δανείων», σημειώνει ο κ. Βαρελτζίδης.

Η πρωτοβουλία περνά στην τράπεζα

Αλλάζοντας σελίδα στην οικονομία, αλλάζουν σελίδα και οι τράπεζες στην πολιτική χορηγήσεων. Από παθητικό, αναλαμβάνουν πλέον ενεργητικό ρόλο και προτείνουν οι ίδιες πλέον χορηγήσεις στους πελάτες τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το «μοντέλο Genesis» που εφαρμόζει η Eurobank από το δ΄ τρίμηνο του 2021.

Το εν λόγω μοντέλο  «σκανάρει» τους πελάτες σε πολλαπλά επίπεδα: δημογραφικό, επαγγελματικό, μορφωτικό, ηλικιακό, τη σχέση με την τράπεζα, της συναλλακτική του συμπεριφορά κ.α. και καταλήγει σε συγκεκριμένο σκορ που αφορά το αξιόχρεό του. Όσοι πληρούν τα κριτήρια, έχουν αυτομάτως διαθέσιμο όριο χρηματοδότησης έως 7.000 ευρώ και η τράπεζα τους ενημερώνει για αυτή τους τη δυνατότητα. Οι πελάτες, από την πλευρά τους, την αξιοποιούν ανάλογα με τις τρέχουσες ανάγκες τους.

«Στο πρώτο κύμα επιλέχθηκαν από το μοντέλο 120.000 πελάτες και στο δεύτερο 100.000 πελάτες και έχουμε διαπιστώσει πολύ υψηλό βαθμό αποδοχής από τους πελάτες μας», αναφέρει ο κ. Βαρελτζίδης. «Η Eurobank πρωτοπορεί στο modeling. Σύντομα, θα παρέχουμε την ίδια δυνατότητα και στους επιχειρηματικούς πελάτες μας προσφέροντάς τους πιστωτικά όρια», προσθέτει ο κ. Βαρελτζίδης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Zanias-Giorgos-Eurobank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ζανιάς: Ώθηση στη ζήτηση για δάνεια δημιουργεί η οικονομική ανάπτυξη

«Οι πολύ καλές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και η σταδιακή αναδιάρθρωση των προβληματικών δανείων από τους διαχειριστές των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αναμένεται να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στη ζήτηση για δάνεια», τόνισε ο πρόεδρος της τράπεζας.
Karavias-Fokion-Eurobank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φ. Καραβίας: Ευκαιρία υπό προϋποθέσεις η άνοδος των επιτοκίων για τις τραπεζες

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank σημείωσε πως έχει περιοριστεί η πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο του 2023, ωστόσο αναμένει πως η εικόνα θα αντιστραφεί στα επόμενα τρίμηνα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διευκρινίσεις της Eurobank για το δάνειο του Ν. Παπαθανάση

Όπως αναφέρει η τράπεζα, ανακτήθηκαν 550.000 ευρώ, ενώ το ύψος των ανακτήσεων αθροιστικά από την έναρξη τη σύμβασης, εάν συμπεριληφθούν και οι αποπληρωμές κεφαλαίου κατά την περίοδο εξυπηρέτησης του, φθάνει περίπου το 75% του αρχικού κεφαλαίου.
Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος, Eurobank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Χρηματοδοτήσεις άνω του 1 δισ. σε εταιρείες της Κεν. Μακεδονίας

Η Τράπεζα την τελευταία τετραετία έχει χορηγήσει δάνεια άνω του 1 δισ. ευρώ χρηματοδοτώντας περισσότερες από 3.200 επιχειρήσεις της περιοχής, με ιδιαίτερη συμβολή στον ξενοδοχειακό κλάδο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις πολλών ταχυτήτων στα επιτόκια δανείων, παγωμένες οι καταθέσεις

Πόσο αυξάνονται τα κόστη των στεγαστικών δανείων σταθερού ή κυμαινόμενου επιτοκίου μετά την αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 1,25%. Περιθώρια ευελιξίας στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια. Γιατί δεν ανεβαίνουν τα επιτόκια καταθέσεων.