ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:27:56 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
smartphone-kinita-texnologia
Φώτο: Shutterstock

Στα ακριβά smartphones στράφηκαν οι Έλληνες παρά την πανδημία

Αν και το εισόδημα των πολιτών δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από τη νέα κρίση, η κατηγορία των premium συσκευών που αξίζουν πάνω από 600 ευρώ ενισχύθηκε κατά 36% στην Ελλάδα το 2020.

Παρά το γεγονός ότι το εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών συμπιέστηκε την χρονιά της πανδημίας, η αγορά των smartphones βλέπει να ανοίγεται λαμπρός ορίζοντας, καθώς αυξήθηκαν οι πωλήσεις των premium συσκευών.

Αν και ο όγκος πωλήσεων των smartphones το 2020 ήταν μειωμένος κατά 9%, η αξία της αγοράς παρουσίασε μικρή πτώση μόλις 1% σε σχέση με το 2019, ενώ η αγορά αναμένεται να ανακάμψει το 2021 και να κινηθεί πάνω από τα επίπεδα των 518 εκατ. ευρώ που διαμορφώθηκε την χρονιά της πανδημίας.

Οι Έλληνες που έμειναν σπίτι τους περισσότερους μήνες του 2020 λόγω των lockdown, και έχουν εξοικειωθεί σε σημαντικό βαθμό με το διαδίκτυο, έχουν φτάσει πλέον σε σημείο όπου χρησιμοποίησαν περισσότερο τα smartphones για να πραγματοποιούν τις αγορές τους σε σχέση με τους υπολογιστές και τα laptop.

Με τα smartphones να γίνονται όλο και πιο δημοφιλή ανάμεσα στους Έλληνες καταναλωτές, σύμφωνα με στοιχεία της Kantar, υπήρξε στροφή σε πιο ακριβές συσκευές. Χαρακτηριστικά η κατηγορία των super premium συσκευών (που έχουν τιμή που ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ) ενισχύθηκε κατά 5% έναντι του 2019. Επίσης οι πωλήσεις συσκευών με αξία που ξεπερνάει τα 600 ευρώ αυξήθηκαν σε 36% έναντι 31,7% που ήταν το 2019.

Από πλευράς πωλήσεων, η Samsung διατήρησε το 2020 την πρώτη θέση με το μερίδιο αγοράς της να διαμορφώνεται στο 37% με βάση την αξία και σε 33,2% με βάση τον όγκο πωλήσεων. Παράλληλα συμπυκνώνεται και η συγκέντρωση της αγοράς καθώς από τα 11 brands που μοιράζονταν το 96% της συνολικής αγοράς σε αξία, πλέον το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε μόλις 4 εταιρείες.

Πιο συγκρατημένοι οι Ευρωπαίοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Kantar, ένας στους πέντε Ευρωπαίους πολίτες επέλεξε να κινηθεί πιο συγκρατημένα και σε χαμηλότερο εύρος τιμής σε σχέση με τα περασμένα επίπεδα, κατεβάζοντας «ταχύτητες». Συγκεκριμένα το τρίτο τρίμηνο του 2020 το 20% των ευρωπαίων καταναλωτών επέλεξαν πιο οικονομικές συσκευές, ενώ το 2019 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 17%.

Παράλληλα μειώθηκαν στο 38,6% το ποσοστό των καταναλωτών που αγόρασαν πιο ακριβή συσκευή από αυτή που είχαν στο τρίτο τρίμηνο του 2020, έναντι του 40,5% που ήταν στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2019.

Πάντως και στην Ευρώπη κέρδισε έδαφος η super premium κατηγορία συσκευών καθώς ενισχύθηκε κατά 3% και διαμορφώθηκε στο 22% έναντι του 19% την περασμένη χρονιά, καθησυχάζοντας έτσι τις εταιρείες πως παρά την πανδημία, οι καταναλωτές δεν διστάζουν να ξοδέψουν πολλά χρήματα για να αποκτήσουν μια πιο σύγχρονη τεχνολογικά συσκευή.

Σημείο προβληματισμού για την αγορά

Με την πανδημία να έχει περιορίσει κατά πολύ το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών το 2020 καθώς τα συνεχή lockdown παγκοσμίως έχουν πλήξει την απασχόληση, με τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών να είναι πιεσμένοι, η αγορά των smartphones βρίσκεται αντιμέτωπη και με μια πρόκληση: την αύξηση του χρόνου διατήρησης των συσκευών στα χέρια των καταναλωτών.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Samsung, ο καταναλωτής διατηρεί πλέον για περισσότερο χρόνο την συσκευή που έχει αγοράσει. Συγκεκριμένα, ο χρόνος διατήρησης μιας συσκευής στις πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες έχει αυξηθεί σε 28,4 μήνες από 27,3 μήνες που ήταν μέχρι πρότινος.

Ισχυρό αντίβαρο σε αυτή την πρόκληση αναμένεται να αποτελέσουν οι συσκευές 5G με την αγορά να περιμένει αύξηση με ρυθμό ανάπτυξης 1,3% έως και το 2024. Η IDC (Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker) έχει αναφέρει πως αναμένει ότι οι αποστολές 5G smartphones θα φτάσουν σχεδόν στο 19% του παγκόσμιου όγκου πωλήσεων το 2020 και θα αυξηθούν σε 58% το 2024.

Ένας βασικός παράγοντας, που θα ωθήσει σε αυτήν την εξέλιξη, είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών των συσκευών 5G, ώστε να προσεγγίσουν αυτές των 4G smartphones. Ειδικότερα, η IDC αναμένει ότι η μέση τιμή πώλησης των 5G smartphones θα μειωθεί κατά 25% σε ετήσια βάση το 2020 στα $611 και στα $453 το 2024.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5G-diktyo-texnologia-tilepikoinwnies-smartphones
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το 5G στη ζωή μας: Ποια smartphones «ξεκλειδώνουν» το δίκτυο της νέας εποχής

Ήδη οι πρώτες συσκευές 5G κυκλοφορούν στην Ελλάδα, με τους καταναλωτές να μπορούν να απολαύσουν τα πλεονεκτήματα του δικτύου νέας γενιάς που επεκτείνεται σε ολοένα και περισσότερες χώρες του κόσμου.
semi-conductors-chips-technology
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης στην αγορά από την έλλειψη ημιαγωγών

Διάχυτος προβληματισμόςγια την κάλυψη της ζήτησης σε σημαντικές περιόδους κορύφωσης των πωλήσεων, όπως η ημέρα των Singles στην Κίνα και η Black Friday και τα Χριστούγεννα στον δυτικό κόσμο, ενώ επέρχεται κύμα ανατιμήσεων.