ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
5G-diktyo-texnologia-tilepikoinwnies-smartphones
Φώτο: Shutterstock

Παγκόσμια στροφή από τους καταναλωτές στα smartphones για δίκτυα 5G

Το 2022 αναμένεται να είναι η χρονιά καθιέρωσης των συσκευών 5G, καθώς τα δίκτυα νέας γενιάς αναπτύσσονται ταχύτατα, ενώ μεγαλώνουν οι ανάγκες για γρηγορότερη και μεγαλύτερη κατανάλωση δεδομένων.

Καθώς το 5G οδεύει να γίνει η κυρίαρχη τεχνολογία πρόσβασης κινητών επικοινωνιών παγκοσμίως, οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο στις συσκευές νέας γενιάς με τις πωλήσεις 5G συσκευών να ξεπερνούν για πρώτη φορά εκείνων των 4G με την Apple να αποτελεί τον κυρίαρχο κατασκευαστή με μερίδιο πωλήσεων που ξεπερνά σε ΗΠΑ και Ευρώπη το 50% και 30% αντίστοιχα.

Με τα δίκτυα 5G να αναπτύσσονται παγκοσμίως, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Global Monthly Handset Model Sales Tracker της Counterpoint Research, τον Ιανουάριο του 2022 οι πωλήσεις 5G smartphones για πρώτη φορά είχαν το 51% των συνολικών πωλήσεων συσκευών, δείχνοντας την αυξανόμενη τάση των καταναλωτών προς τις συσκευές νέας γενιάς με Κίνα, ΗΠΑ και Δυτική Ευρώπη να καταγράφουν τις περισσότερες πωλήσεις.

Ειδικότερα στην Κίνα όπου τα δίκτυα 5G έχουν τεθεί σε εμπορική χρήση τα τελευταία χρόνια, υπάρχει και η μεγαλύτερη διείσδυση καθώς φτάνει το 84%, με την Counterpoint Researsch να αναφέρει πως «η προώθηση του 5G από τις κινεζικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, σε συνδυασμό με την ετοιμότητα των κατασκευαστών να προμηθεύουν τους καταναλωτές με 5G smartphones σε ανταγωνιστικές τιμές, ήταν οι παράγοντες που επιτρέπουν αυτούς τους εντυπωσιακούς ρυθμούς διείσδυσης της νέας τεχνολογίας».

Ωστόσο το 2022 πρόκειται να είναι η χρονιά όπου οι υπηρεσίες 5G γίνονται κυρίαρχες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς αναβαθμίζονται οι υποδομές κινητής τηλεφωνίας στις περισσότερες χώρες. Παρά το γεγονός πως ΗΠΑ και Δυτική Ευρώπη έχουν μείνει πιο πίσω με την διείσδυση των 5G smartphones να φτάνει το 73% και 76% αντίστοιχα, αποτελούν ωστόσο τις αγορές όπου καταγράφεται σταθερή αύξηση των πωλήσεων, ενώ αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνουν τα μερίδια τους στις πωλήσεις 5G συσκευών τα επόμενα χρόνια.

Υπενθυμίζουμε πως η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τηλεπικοινωνιακών Διαχειριστών Δικτύων (ETNO) είχε χτυπήσει το «καμπανάκι» για τα ευρωπαϊκά δίκτυα 5G σημειώνοντας πως η υιοθέτηση του 5G στην Ευρώπη έχει μείνει πιο πίσω σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ειδικότερα ανέφερε πως μόλις το 2,8% των συνολικών συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη είναι 5G, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ είναι 13,4% και στη Νότια Κορέα είναι 29,3% σημειώνοντας πως «ενώ έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην Ευρώπη μέχρι στιγμής και ορισμένοι πάροχοι προσφέρουν ταχύτητες αστραπής, η εικόνα είναι ανάμεικτη σε όλη την ήπειρο και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγκάζεται να αναδιπλώσει τα φιλόδοξα σχέδιά της».

Το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει μείνει ανησυχητικά πίσω στην ανάπτυξη του δικτύου 5G εξαιτίας του επενδυτικού κενού και του κατακερματισμού του τομέα, είχε αναφέρει και ο Νικ Ριντ, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Vodafone, στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης, στις αρχές του μήνα επισημαίνοντας ότι με τους σημερινούς ρυθμούς, θα χρειαστεί τουλάχιστον να φτάσουμε στο τέλος της δεκαετίας, για να ολοκληρώσει η Ευρώπη τη «πλήρη εμπειρία 5G», που θα έχει ήδη επιτύχει η Κίνα φέτος. Όπωςείχε σημειώσει, σήμερα η κάλυψη 5G υπερβαίνει το 90% στη Νότια Κορέα, το 60% στην Κίνα, το 45% στις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη είναι χαμηλότερη από 10%

Η ανάγκη για δεδομένα εκτοξεύει τις συνδέσεις σε δίκτυα 5G

Παράλληλα η ανάγκη για μεγαλύτερη και γρηγορότερη κατανάλωση δεδομένων οδηγούν την αύξηση των συνδέσεων στα δίκτυα νέας γενιάς καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της GSMA, υπολογίζεται πως μέχρι το τέλος του έτους οι 5G συνδέσεις αναμένεται να σπάσουν το όριο του 1 δισ. παγκοσμίως, ενώ το νούμερο αυτό θα φτάσει τα 2 δισ. μέχρι το 2025 και θα αντιπροσωπεύουν το 25% των συνολικών συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας.

 Τα στοιχεία της GSMA αναφέρουν επίσης πως περισσότεροι από 2 στους 5 πολίτες, παγκοσμίως, θα έχουν έως τα τέλη του 2025 πρόσβαση σε 5G δίκτυα σημειώνοντας πως «αυτή η άνευ προηγουμένου ανάπτυξη αντιπροσωπεύει την ταχύτερη διείσδυση δικτύων κινητής τηλεφωνίας σε σύγκριση με το 3G και το 4G».

Είναι χαρακτηριστικό πως στα τέλη του 2021 υπολογιζόταν πως οι συνδρομητές που έκαναν χρήση 5G έφταναν τα 660 εκατ. παγκοσμίως, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνάει τις 400.000 σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις. Ωστόσο εκφράζονται οι ελπίδες πως βρισκόμαστε μόλις στην αρχή της μετάβασης στα δίκτυα 5G, και η έκθεση που πρόκειται να ακολουθήσει θα είναι σημαντική τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την έκθεση Ericsson Mobility Report, στα τέλη του 2021, το 5G οδεύει να γίνει η κυρίαρχη τεχνολογία πρόσβασης κινητών επικοινωνιών παγκοσμίως, και μέχρι το 2027 το 5G αναμένεται να καλύπτει το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού, μεταφέροντας το 62% της παγκόσμιας κίνησης των smartphones, με τους συνδρομητές 5G να φτάνουν τους 4,4 δισ. παγκοσμίως.

Τα 5G smartphones αποτελούν πλέον το 23% των συσκευών που κυκλοφορούν παγκοσμίως, καταγράφοντας ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με την περίοδο που είχε αρχίσει η μετάβαση στο 4G όπου και στο αντίστοιχο χρονικό σημείο αποτελούσαν μόλις το 8% των συσκευών.

Σε όλο τον πλανήτη το δίκτυο 5G αναγνωρίζεται ως κρίσιμης σημασίας υποδομή ενώ αποτελεί και βασικό πυλώνα των ψηφιακών στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2030. Ήδη σε χώρες όπως στη Γερμανία, οι πάροχοι έχουν προχωρήσει στο 85% της πληθυσμιακής κάλυψης. Στην Ελλάδα οι πάροχοι αν και έχουν προαναγγείλει επενδύσεις στα δίκτυα 5G είναι σαφώς πιο πίσω, με την πληθυσμιακή κάλυψη της χώρας να μην ξεπερνά το 60% ενώ οι συνολικές συσκευές που συνδέονται σε 5G δίκτυα δεν ξεπερνούν τις 440.000 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Πρόκληση οι τιμές των νέων συσκευών

Παράλληλα η αγορά αναμένει πως η εντατική υιοθέτηση συσκευών που υποστηρίζουν την τεχνολογία 5G, σε συνδυασμό με τα πιο ελκυστικά μοντέλα τιμολόγησης, θα τονώσουν τη χρήση του 5G από τους καταναλωτές ενώ η ευρύτερη υιοθέτηση των υπηρεσιών 5G από τους καταναλωτές σε συνδυασμό την περαιτέρω διείσδυση του Internet of Things (IoT) θα τροφοδοτήσει τα έσοδα από υπηρεσίες 5ης γενιάς κινητών επικοινωνιών, προτρέποντας τους παρόχους να αξιοποιήσουν τα δίκτυα 5G, και να αναπτύξουν νέες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, η μέση τιμή πώλησης των 5G smartphones το 2021 είχε διαμορφωθεί στα στα 643 δολάρια, ενώ αναμένεται πως το 2023 η μέση τιμή πώλησης 5G smartphone θα είναι στα 416 δολάρια, ενώ μια μέση 4G συσκευή εκτιμάται πως θα είναι στα 109 δολάρια.

Πηγές της αγοράς σημειώνουν πως η πτώση των τιμών στις συσκευές 5G και η ανάπτυξη υπηρεσιών που θα πατάνε πάνω στο δίκτυο και θα απευθύνονται σε καταναλωτές θα οδηγήσει και τους παρόχους στο να πυκνώσουν ακόμα περισσότερο το δίκτυο, ξεδιπλώνοντας πλήρως τα οφέλη της νέας τεχνολογίας για τους χρήστες. 

Ήδη πάντως σε επίπεδο τιμών, τα smartphone Android 5G που βρίσκονται σε ένα εύρος τιμών από 250 μέχρι 400 δολάρια έχουν υποχωρήσει μεταξύ 150 και 250 δολαρίων συνεισφέροντας το ένα πέμπτο των πωλήσεων 5G παγκοσμίως τον Ιανουάριο, με τις περιοχές της Ασίας - Ειρηνικού, όπως και η Μέση Ανατολή και η Νότια Αμερική να αποτελούν τους επόμενους προορισμούς όπου θα εστιάσουν οι κατασκευαστές κινητών ώστε να αυξήσουν τις πωλήσεις 5G smartphones, με τα μοντέλα στην κατηγορία κάτω των 150 δολαρίων να είναι το πιο δυναμικό κομμάτι τις αγορές για τις παραπάνω περιοχές, στις οποίες επί του παρόντος κυριαρχεί το 4G.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5G-diktyo-texnologia-tilepikoinwnies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ραγδαία η ανάπτυξη του 5G, θα φτάσει το 1 δισ. συνδρομητές το 2028

Οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς, περιλαμβάνουν την έγκαιρη διαθεσιμότητα συσκευών από πολλούς προμηθευτές, με τις τιμές τους να πέφτουν ταχύτερα σε σύγκριση με το 4G.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πέντε φορές πιο ακριβά τα δίκτυα 5G, ανάγκη επενδύσεων ύψους 1,3 τρισ.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής εξωτερικών υποθέσεων του ομίλου Vodafone από την Βαρκελώνη, το οικονομικό κόστος για να καλύψει η Ευρώπη το χάσμα που έχει στην ψηφιακή αρένα ήταν 315 δισ. ευρώ το 2021.
5G-diktyo-texnologia-tilepikoinwnies-smartphones
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Έμεινε πολύ πίσω η Ευρώπη στην ανάπτυξη των δικτύων 5G

Την ίδια στιγμή που η κάλυψη 5G στη Νότιο Κορέα είναι στο 90% και στο 60% στην Κίνα, στην Ευρώπη είναι χαμηλότερη από 10% σύμφωνα με τον διευθ. σύμβουλο του ομίλου Vodafone, που σημείωσε πως πρέπει να καλυφθεί το επενδυτικό κενό.