ΓΔ: 1429.05 0.35% Τζίρος: 32.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:28:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
texnologia-efarmoges-smartphones
Φώτο: Shutterstock

Έρχεται πτώση στις πωλήσεις smartphone, δεν συγκινούν οι συσκευές 5G

Με τους χρόνους αντικατάστασης των smartphones να έχουν επιμηκυνθεί έως και 75% παγκοσμίως οι κατασκευάστριες εταιρείες κινητών βρίσκονται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι καθώς η τεχνολογία 5G δεν δείχνει να συγκινεί τους καταναλωτές.

Το 2022 πρόκειται να είναι η χρονιά όπου οι υπηρεσίες 5G γίνονται κυρίαρχες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς αναβαθμίζονται οι υποδομές κινητής τηλεφωνίας στις περισσότερες χώρες, ωστόσο, η ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς δεν θα είναι αρκετή ώστε να δώσει ώθηση για να ξεκινήσει μια νέα εποχή αύξησης της ζήτησης για καινούρια smartphone.

Όπως αναφέρει έρευνα της Eueler Hermes, μέσα στα επόμενα χρόνια ο τζίρος της αγοράς κινητών θα συρρικνωθεί κατά περίπου 134 δισ. δολάρια καθώς η νέα γενιά δικτύων δεν φαίνεται να συγκινεί τους καταναλωτές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η νέα γενιά κινητών δεν πρόκειται να καταρρίψει κανένα ρεκόρ πωλήσεων καθώς σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η έρευνα τα κινητά νέα γενιάς στερούνται ενός τεχνολογικού χαρακτηριστικού που θα συνεπάρει τους καταναλωτές.

Ενώ οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών στοιχηματίζουν στο 5G για να πουλήσουν προγράμματα σε υψηλότερες τιμές, οι κατασκευαστές smartphone ελπίζουν πως η επέκταση του 5G θα οδηγήσει τους πελάτες να αναβαθμίσουν τις τρέχουσες συσκευές τους, με την μελέτη να επισημαίνει ότι έχουν περάσει πέντε χρόνια από το υψηλό που είχε βρεθεί η αγορά smartphone όπου και έχει χάσει 6% από το 2016. Αν και ανέκαμψαν από το χαμηλό τους 2020, οι αποστολές του 2021 ήταν μάλλον απογοητευτικές σε σύγκριση με την έκρηξη που γνώρισε η ευρύτερη βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης (υπολογιστές, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών κ.λπ.) κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η αγορά των smartphones έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με τα ποσοστά διείσδυσης είναι ήδη άνω του 100% στις προηγμένες οικονομίες, ενώ οι πωλήσεις οδηγούνται κυρίως από τις αγορές αντικατάστασης που έχουν συμβάλει στο να γίνουν τα smartphones η «ναυαρχίδα» της βιομηχανίας ηλεκτρονικών ειδών καθώς οι καταναλωτές αντικαθιστούν συνήθως τις συσκευές τους κάθε δύο χρόνια κατά μέσο όρο έναντι περίπου κάθε έξι χρόνια για έναν υπολογιστή και δέκα χρόνια για μια τηλεόραση.

Αυξήθηκαν οι χρόνοι αντικατάστασης των συσκευών

Πλέον οι χρήστες διατηρούν για περισσότερο καιρό πλέον τις συσκευές τους, με τον μέσο κύκλο αντικατάστασης να είναι σημαντικά υψηλότεροι έναντι του 2016.  Ειδικότερα, μετρώντας τις ετήσιες αποστολές smartphone σε σχέση με τον αριθμό των προγραμμάτων διαπιστώνεται ότι οι κύκλοι αντικατάστασης και στις δύο αγορές επεκτάθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Σε σύγκριση με το 2016, ο κύκλος αντικατάστασης είναι πλέον οκτώ μήνες μεγαλύτερος στην Ευρώπη (+24%, με 40 μήνες κατά μέσο όρο), έξι μήνες μεγαλύτερος στη Βόρεια Αμερική (+30%, με 24 μήνες κατά μέσο όρο) και 24 μήνες μεγαλύτερος παγκοσμίως (+75%, με 55 μήνες κατά μέσο όρο).

Επίσης εκτός από τα έξοδα για τον εξοπλισμό που είναι ήδη υψηλά στις περισσότερες αγορές η αλλαγή της νομοθεσίας αλλά και της στάσης των καταναλωτών θα μπορούσε να συμβάλλει στη διεύρυνση των κύκλων αντικατάστασης. Ήδη γίνεται αντιληπτός ο αντίκτυπος της πληροφορικής στο περιβάλλον καθώς η μαζική εξόρυξη των μετάλλων που χρησιμοποιούνται σε συσκευές έως την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει η ψηφιακή υποδομή, όχι μόνο αυξάνεται γρήγορα αλλά και καταγράφεται με μεγαλύτερη ακρίβεια. Επίσης στην Ευρώπη, η νομοθεσία ωθεί τις εταιρείες να αυξήσουν τη δυνατότητα επισκευής των συσκευών που φέρνουν στις αγορές.

Σε περιόδους που οι πωλήσεις μεταχειρισμένων smartphone έφτασαν να αντιστοιχούν στο 20% των νέων αποστολών smartphone, η μελέτη της Euler Hermes σημειώνει πως είναι ρεαλιστική η υπόθεση ότι θα υπάρξουν μεγαλύτεροι κύκλοι χρήσης όπως συνέβη και σε άλλες αγορές ηλεκτρονικών ειδών που έχουν κορεστεί όπως οι τηλεοράσεις και οι υπολογιστές.

Σε ένα σενάριο όπου οι κύκλοι αντικατάστασης συνεχίζουν με την προηγούμενη τάση τους και φθάνουν τους 72 μήνες παγκοσμίως έως το 2025, οι παγκόσμιες αποστολές θα μειωθούν κατά 8% και θα χαθούν 36 δισ. δολάρια ετησίως σε πωλήσεις. Για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική συγκεκριμένα, οι κύκλοι αντικατάστασης θα μπορούσαν να φτάσουν τους 48 και τους 30 μήνες, αντίστοιχα. Σε αυτήν την περίπτωση, οι τοπικές αποστολές θα μειωνόταν κατά -11% και θα εξαλείψουν συνολικά 16 δισ. δολάρια σε πωλήσεις ετησίως.

Αναζητούν διέξοδο οι κατασκευαστές

Σε αυτό το πλαίσιο, τέσσερις κύριες τάσεις θα μπορούσαν να υλοποιηθούν σύμφωνα με την μελέτη: ενοποίηση της βιομηχανίας, καινοτομία, διαφοροποίηση επιχειρήσεων και αυξανόμενη έμφαση στην κυκλική κατασκευή.

Η αυξημένη συγκέντρωση  μεριδίων στον κλάδο θα επιταχυνθεί καθώς οι λιγότερες αποστολές θα οδηγήσουν τους κατασκευαστές smartphone να παλεύουν για τα μερίδια αγοράς και να διατηρήσουν τον όγκο τους. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθούν οι μέσες τιμές πώλησης για εταιρείες που επικεντρώνονται σε συσκευές χαμηλής ή μεσαίας κατηγορίας. Ήδη η LG πέταξε λευκή πετσέτα καθώς το 2021 ανακοίνωσε πως θα αποχωρήσει από τον ζημιογόνο κλάδο των smartphone. Την ίδια στιγμή πέντε εταιρείες κατέχουν το 70% της παγκόσμιας αγοράς ενώ εκατοντάδες άλλες μικρότερες εταιρείες δίνουν μάχη για το υπολειπόμενο 30%.

Η καινοτομία ωστόσο θα δώσει την ευκαιρία στις εταιρείες να μετριάσουν τα χαμηλότερα νούμερα χάρις στις υψηλότερες τιμές. Ήδη οι ηγέτες της αγοράς Apple και Samsung έχουν παρουσιάσει συσκευές υψηλότερης τιμής με προηγμένα χαρακτηριστικά, γεγονός που τους επέτρεψε να αυξήσουν τις μέσες τιμές πώλησής τους. Οι συσκευές που πωλούνται για πάνω από 800 δολάρια αντιπροσωπεύουν πλέον περισσότερο από το 10% του όγκου του κλάδου έναντι λιγότερο από 5% πριν από πέντε χρόνια. Η καινοτομία θα μπορούσε επίσης να δώσει ώθηση στις συσκευές 5G γρηγορότερα από το αναμενόμενο.

Η διαφοροποίηση θα είναι ζωτικής σημασίας για τις εταιρείες που εστιάζουν ιδιαίτερα στα smartphone. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για κατασκευάστριες εταιρείες στις οποίες ανατίθεται από τους κολοσσούς η συναρμολόγηση των συσκευών τους και λειτουργούν με ένα πολύ μικρό περιθώριο κέρδους.

Η φιλοδοξία της Foxconn, που αποτελεί από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης στον κόσμο, να κάνει μπάσιμο στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας αποτελεί ένα σαφές μήνυμα σύμφωνα με την Eules Hermes. Δεύτερον, η ανάγκη για διαφοροποίηση ισχύει και για τις εταιρείες ημιαγωγών όπου στα smartphone κατευθύνεται πάνω από το 25% όλων των πωλήσεων παγκοσμίως. Οι κορυφαίοι παίκτες κοιτάζουν πέρα ​​από τα κινητά, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στο Internet of Things (IoT).

Πηγές της αγοράς σημειώνουν πως η πτώση των τιμών στις συσκευές 5G και η ανάπτυξη υπηρεσιών που θα πατάνε πάνω στο δίκτυο και θα απευθύνονται σε καταναλωτές θα οδηγήσει και τους παρόχους στο να πυκνώσουν ακόμα περισσότερο το δίκτυο, ξεδιπλώνοντας πλήρως τα οφέλη της νέας τεχνολογίας για τους χρήστες. Ήδη στην ελληνική αγορά υπάρχουν πολλές και αξιόλογες επιλογές στις φθηνές και μεσαίες κατηγορίες (μέχρι 800 ευρώ) smartphone, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει εκτοξευτεί παράλληλα και η χρήση δεδομένων κινητής.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η εντατική υιοθέτηση συσκευών που υποστηρίζουν την τεχνολογία 5G, σε συνδυασμό με τα πιο ελκυστικά μοντέλα τιμολόγησης, θα τονώσουν τη χρήση του 5G από τους καταναλωτές. Αναφέρουν επίσης πως η ευρύτερη υιοθέτηση των υπηρεσιών 5G από τους καταναλωτές σε συνδυασμό την περαιτέρω διείσδυση του Internet of Things (IoT) θα τροφοδοτήσει τα έσοδα από υπηρεσίες 5ης γενιάς κινητών επικοινωνιών, προτρέποντας τους παρόχους να αξιοποιήσουν τα δίκτυα 5G, και να αναπτύξουν νέες υπηρεσίες.

Όπως τονίζει στέλεχος της αγοράς, «οι πωλήσεις των συσκευών 5G είναι αλληλένδετες με την επιτυχία των νέων δικτύων. Για να υπάρξουν νέα προϊόντα που θα δημιουργήσουν το νέο οικοσύστημα που θα χρησιμοποιούμε, θα πρέπει να υπάρξουν πωλήσεις συσκευών που θα δώσουν ώθηση για την δημιουργία υπηρεσιών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5G-diktyo-texnologia-tilepikoinwnies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Με ρυθμό... χελώνας προχωρά η χρήση του δικτύου 5G στην Ελλάδα

Μόνο 440.000 υπολογίζεται ότι είναι οι χρήστες του δικτύου 5G, παρά το γεγονός ότι οι πάροχοι έχουν αναπτύξει αρκετά την κάλυψη. Η σημασία του ταμείου «Φαιστός» για την προσφορά νέων υπηρεσιών και την ανάπτυξη του 5G.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άγγιξε το 100% το μερίδιο της Nova στις νέες συνδέσεις κινητής

Η επιθετική εμπορική πολιτική της εταιρείας αποδίδει καρπούς. Δεν έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τα οικονομικά της αποτελέσματα. Λανσάρει νέο κινητό 5G, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα προϊόντα.
smartphone-kinita-texnologia
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ναυάγιο το 2022 στις πωλήσεις smartphones, θα διασωθεί μόνο η Apple

Θα ξεπεράσει το 9% η μείωση πωλήσεων «έξυπνων» κινητών φέτος, ενώ από τους μεγάλους κατασκευαστές μόνο η Apple αύξησε το μερίδιό της στην αγορά. Οι καταναλωτές αποφεύγουν πλέον τις συχνές αλλαγές συσκευών.
Diktyo 5G
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το «θαύμα» στην ανάπτυξη των δικτύων 5G: Πώς η Ελλάδα κλέβει την παράσταση

Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις τέσσερις πανευρωπαϊκά χώρες που έχουν προχωρήσει στην εκχώρηση φάσματος στα δίκτυα 5G που ξεπερνά το 90%. Με ευρωπαϊκές ταχύτητες τρέχει και η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου στην Ελλάδα.