ΓΔ: 810.42 -1.43% Τζίρος: 75.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
emporio, metasximatismos, digital
Φώτο: Shutterstock

Νέους αυστηρούς κανόνες για τους online κολοσσούς επιβάλλει η Κομισιόν

Όπως ξεκαθάρισε η Επιτροπή η μη συμμόρφωση με τους κανόνες μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα ύψους έως και 6% των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων των εταιρειών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε νέους ψηφιακούς κανονισμούς που θα αναγκάσουν τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Google και η Meta να ελέγχουν πιο επιθετικά το παράνομο περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους, διαφορετικά θα κινδυνεύουν με πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τους κανόνες για τις ψηφιακές υπηρεσίες, μια νομοθεσία - ορόσημο που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου, αναγκάζοντας τις πλατφόρμες να το κατεβάζουν γρήγορα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέδωσε δήλωση στην οποία χαρακτήρισε τον νόμο «ιστορικό». Όπως τόνισε «η DSA θα αναβαθμίσει τους βασικούς κανόνες για όλες τις online υπηρεσίες στην ΕΕ. Θα διασφαλίσει ότι το διαδικτυακό περιβάλλον θα παραμείνει ένας ασφαλής χώρος, διασφαλίζοντας την ελευθερία της έκφρασης και τις ευκαιρίες για τις ψηφιακές επιχειρήσεις. Δίνει πρακτική εφαρμογή στην αρχή ότι ό,τι είναι παράνομο εκτός σύνδεσης, θα πρέπει να είναι παράνομο και στο διαδίκτυο. Όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος, τόσο μεγαλύτερες είναι οι ευθύνες των διαδικτυακών πλατφορμών».

Ένα βασικό μέρος της νομοθεσίας θα περιορίσει τον τρόπο με τον οποίο οι ψηφιακοί κολοσσοί στοχεύουν τους χρήστες με διαδικτυακές διαφημίσεις. Η DSA θα σταματήσει ουσιαστικά τις πλατφόρμες από το να στοχεύουν χρήστες με αλγόριθμους που χρησιμοποιούν δεδομένα με βάση το φύλο, τη φυλή ή τη θρησκεία τους. Η στόχευση παιδιών με διαφημίσεις θα απαγορεύεται επίσης.

Θα απαγορευτούν επίσης τα λεγόμενα «σκοτεινά μοτίβα» (dark patterns), δηλαδή παραπλανητικές τακτικές που έχουν σχεδιαστεί για να ωθήσουν τους ανθρώπους προς συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες.

Οι εταιρείες τεχνολογίας θα υποχρεούνται να εφαρμόζουν νέες διαδικασίες που αποσκοπούν στην αφαίρεση παράνομου υλικού, όπως η ρητορική μίσους, η υποκίνηση της τρομοκρατίας και η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Οι εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως η Amazon, πρέπει επίσης να αποτρέπουν τις πωλήσεις παράνομων αγαθών βάσει των νέων κανόνων.

Η μη συμμόρφωση με τους κανόνες μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα ύψους έως και 6% των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων των εταιρειών. Για μια εταιρεία όπως η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πρόστιμο ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων με βάση τα στοιχεία πωλήσεων του 2021.

Η DSA είναι ξεχωριστή από την πράξη για τις ψηφιακές αγορές, την οποία ενέκριναν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ τον περασμένο μήνα. Και οι δύο συνοδεύονται από την απειλή υψηλών προστίμων. Αλλά ενώ η DMA επιδιώκει να περιορίσει τη δύναμη των εταιρειών μεγάλης τεχνολογίας στην αγορά, η DSA αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι οι πλατφόρμες θα απαλλαγούν γρήγορα από το τοξικό περιεχόμενο.

Ο νόμος θα επηρεάσει ιστότοπους περιεχομένου που δημιουργείται από χρήστες, όπως το Facebook, το Instagram, το Twitter, το YouTube και το TikTok.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kainotomia, innovation
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Ελλάδα εντάσσεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο κόμβων καινοτομίας

Οι Ελληνικοί κόμβοι του Δικτύου θα δραστηριοποιηθούν σε τεχνολογικούς τομείς όπως: Τεχνητή Νοημοσύνη, Κυβερνοασφάλεια, Διαδίκτυο των Πραγμάτων, 5G, big data analysis, blockchain σε συνδυασμό με τομείς πολιτικής.
smartphone-charger
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ευρωπαϊκή συμφωνία για καθιέρωση κοινού φορτιστή σε όλες τις συσκευές

Η αναθεώρηση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια της Ε.Ε. να καταστήσει τα προϊόντα πιο βιώσιμα, ιδίως τα ηλεκτρονικά προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά και να μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα. Στα 250 εκατ. ευρώ το κέρδος των καταναλωτών.
roaming
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σε ισχύ οι νέοι κανόνες περιαγωγής για τους ταξιδιώτες στην Ευρώπη

Οι καταναλωτές θα δικαιούνται πλέον την ίδια ποιότητα κινητής σύνδεσης στο διαδίκτυο στο εξωτερικό, όπως και στη χώρα τους με τους παρόχους να πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση και στη χρήση δικτύων 5G.
internet-diadiktyo-fiber
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αναβαθμίζεται το δίκτυο οπτικών ινών των ελληνικών πανεπιστημίων

Σύμφωνα με την πράξη «Ήφαιστος» θα εγκατασταθούν στα ακαδημαϊκά και εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας περισσότεροι από 2.800 μεταγωγείς Ethernet και περισσότεροι από 80 δρομολογητές τελευταίας γενιάς
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Ξεπερνούν τις 10 οι χώρες που έχει διακοπή η ροή ρωσικού φυσικού αερίου

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να έχουν καταρτίσει σχέδια για τη διαχείριση και των τριών επιπέδων μιας κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο - έγκαιρη προειδοποίηση, συναγερμός και έκτακτη ανάγκη.
ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερες από 300 προτάσεις για βελτίωση της καθημερινότητας στην ΕΕ

Η πρόεδρος της Ευρωπαίκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως οικοδομείται ένα καλύτερο μέλλον για την Ευρώπη ενώ θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις για βελτίωση της ζωής στην Ένωση.