ΓΔ: 916.99 -0.59% Τζίρος: 19.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:22:09 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Στην ετήσια της έκθεση η ENISA σημειώνει πως οι γεωπολιτικές καταστάσεις άλλαξαν τους όρους του παιγνιδιού, με τα αδύναμα σημεία των λογισμικών να δέχονται περισσότερες εκτεταμένες επιθέσεις με πολύ βλαπτικές συνέπειες.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προκάλεσαν αύξηση και επέκταση των επιθέσεων κατά της κυβερνοασφάλειας μέχρι τον περασμένο Ιούλιο, αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της ENISA, της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την κυβερνοσφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η μελέτη της ENISA ακολουθεί τις ανησυχίες για τον ρόλο κρατικών παραγόντων και την αύξηση των απειλών προς κυβερνήσεις, εταιρείες και νευραλγικούς τομείς όπως ο ενεργειακός, ο μεταφορικός, ο τραπεζικός τομέας και ο ψηφιακός τομέας. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία αναφέρει ότι γεωπολιτικές καταστάσεις -ιδιαίτερα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - άλλαξαν τους όρους του παιγνιδιού κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου του έτους.

Η εκμετάλλευση των αδύναμων σημείων των λογισμικών στο χρονικό σημείο μηδέν που προηγείται της διόρθωσης των ελαττωμάτων από τους προγραμματιστές, καθώς και η διοχέτευση παραπληροφόρησης και deepfakes είχαν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση περισσότερο κακόβουλων και εκτεταμένων επιθέσεων με βλαπτικότερες συνέπειες, αναφέρεται στην έκθεση.

«Η σημερινή παγκόσμια συγκυρία προκαλεί αναπόφευκτα σημαντικές αλλαγές στο τοπίο των απειλών κατά της κυβερνοασφάλειας. Το νέο πλαίσιο διαμορφώνεται από την αύξηση των απειλητικών παραγόντων», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο εκτελεστικός διευθυντής της ENISA Γιούχαν Λεπασάαρ.

Περί το 24% των επιθέσεων κατά της κυβερνοασφάλειας είχαν ως στόχο διοικητικές υπηρεσίες και κυβερνήσεις, ενώ το 13% είχε ως στόχο παρόχους ψηφιακών υπηρεσιών, αναφέρεται στην έκθεση.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφώνησε τον Μάιο για την ενίσχυση των κανόνων της κυβερνοασφάλειας για νευραλγικούς τομείς, σύμφωνα με τους οποίους οι εταιρείες οφείλουν να αποτιμούν τους κινδύνους, να ενημερώνουν τις αρχές και να λαμβάνουν μέτρα αντιμετώπισης των κινδύνων. Διαφορετικά, απειλούνται με πρόστιμα που φθάνουν το 2% του συνολικού κύκλου εργασιών τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Ουκρανία κατηγορεί την Ρωσία για τις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις

Αργά την Παρασκευή το Κίεβο ανακοίνωσε ότι διαθέτει κάποιες «προκαταρκτικές ενδείξεις» που υποδηλώνουν μια πιθανή εμπλοκή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στη μαζική κυβερνοεπίθεση.
cyber attack-cyber security
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στις προτεραιότητες των επιχειρήσεων οι επενδύσεις σε κυβερνοασφάλεια

Σύμφωνα με έρευνα της PwC, το συνολικό κόστος από πιθανές κυβερνοεπιθέσεις έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, με τις επιχειρήσεις να ιεραρχούν μια καταστροφική κυβερνοεπίθεση ως πιο επικίνδυνη σε σχέση με την παγκόσμια ύφεση.
russia-tank
ΔΙΕΘΝΗ

Στις 10.000 με 13.000 υπολογίζονται οι απώλειες του ουκρανικού στρατού

Ο σύμβουλος του Β. Ζελένσκι εκτιμά ότι οι απώλειες των Ρώσων είναι επτά φορές μεγαλύτερες από εκείνες των Ουκρανών, ενώ και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, υπολογίζει στις 100.000 τις ρωσικές απώλειες.