ΓΔ: 904.09 0.09% Τζίρος: 65.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
internet-doryforos
Φώτο: Shutterstock

Η ΕΕ θέλει να δημιουργήσει ασφαλές διαδίκτυο στο... διάστημα

Το πρόγραμμα IRIS αποσκοπεί στην ανάπτυξη δορυφορικής συστοιχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα ασφαλούς συνδεσιμότητας 2023-2027, με προϋπολογισμό 2,4 δισ. ευρώ.

Πολιτική συμφωνία για τη δημιουργία ενός διαστημικού συστήματος ασφαλούς συνδεσιμότητας στην ΕΕ, που θα αποκαλείται «ΙRIS», επιτεύχθηκε σήμερα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών-μελών της ΕΕ.

Η Επιτροπή χαιρέτισε την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε σχετικά με το νέο πρόγραμμα ασφαλούς συνδεσιμότητας 2023-2027, με προϋπολογισμό 2,4 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα IRIS αποσκοπεί στην ανάπτυξη δορυφορικής συστοιχίας της ΕΕ. Οι διαπραγματεύσεις έχουν πλέον ολοκληρωθεί, ανοίγοντας τον δρόμο για την τελική έγκριση του νομικού κειμένου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της EE.

O Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν δήλωσε ότι τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία έδειξαν πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει πάντα αποτελεσματική συνδεσιμότητα. «Με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την αύξηση της ανθεκτικότητας και της κυριαρχίας μας, παρέχοντας πρόσβαση στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας μέσω ενός συστήματος πολλαπλών τροχιών και παρέχοντας συνδεσιμότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Αφρική. Θα επιτρέψει στις πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις μας και στην Ευρώπη συνολικά να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής καινοτομίας», τόνισε ο Τ. Μπρετόν.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ψηφιακή υπερσυνδεσιμότητα και ο τεχνολογικός μετασχηματισμός οδηγούν σε πρωτοφανή αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες που εξαρτώνται από τεχνολογίες παρυφών. Τόσο οι κυβερνητικές ανάγκες όσο και οι λύσεις δορυφορικών επικοινωνιών αλλάζουν ταχύτατα. Η δορυφορική συνδεσιμότητα μέσω χαμηλής περίγειας τροχιάς θα επιτρέψει επίσης στην Ευρώπη να παρέχει υπερασφαλή συνδεσιμότητα στις ένοπλες δυνάμεις. Το διαστημικό ασφαλές σύστημα επικοινωνιών της ΕΕ επιδιώκει να ανταποκριθεί σε αυτές τις αυξημένες και εξελισσόμενες ανάγκες και να διασφαλίσει εγγυημένη πρόσβαση χωρίς περιορισμούς, αποφεύγοντας τις εξαρτήσεις από τρίτες χώρες.

Το σύστημα περιλαμβάνει τις πλέον πρόσφατες κβαντικές τεχνολογίες επικοινωνιών για ασφαλή κρυπτογράφηση, με την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής υποδομής κβαντικής επικοινωνίας (EuroQCI). Το σύστημα βασίζεται στην ανάπτυξη καινοτόμων και ανατρεπτικών τεχνολογιών και στην αξιοποίηση του οικοσυστήματος του προγράμματος «Νέο Διάστημα».

Το πρόγραμμα θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα της ενωσιακής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ και των νεοφυών επιχειρήσεων, στον τομέα των λύσεων και των υπηρεσιών δορυφορικών επικοινωνιών, με την προώθηση της καινοτομίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι τεχνολογικές πρόοδοι και η κυβερνητική χρήση τους λειτουργούν ως κινητήρια δύναμη για την καινοτομία και την ευρύτερη εμπορική διάθεση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kainotomia, innovation
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Ελλάδα εντάσσεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο κόμβων καινοτομίας

Οι Ελληνικοί κόμβοι του Δικτύου θα δραστηριοποιηθούν σε τεχνολογικούς τομείς όπως: Τεχνητή Νοημοσύνη, Κυβερνοασφάλεια, Διαδίκτυο των Πραγμάτων, 5G, big data analysis, blockchain σε συνδυασμό με τομείς πολιτικής.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τη νέα στρατηγική για την ανάπτυξη drones στην ΕΕ ενέκρινε η Κομισιόν

Η νέα στρατηγική προβλέπει ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, χαρτογράφησης από drones καθώς οι υπηρεσίες εναέριας κινητικότητας θα αποτελούν μέρος του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής έως το 2030.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η NASA ανοίγει μια νέα σελίδα για την εξερεύνηση της Σελήνης

Το πρόγραμμα Artemis φιλοδοξεί να στείλει στη Σελήνη την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο μη λευκό αστροναύτη. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί εκεί μια βιώσιμη ανθρώπινη παρουσία για να προετοιμαστεί ένα ταξίδι προς τον Άρη.