ΓΔ: 891.66 -0.18% Τζίρος: 41.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:02:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Πέντε συμβουλές για ένα ευχάριστο ταξίδι με ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Τι πρέπει να προσέξει κανείς κάνοντας ένα ταξίδι με ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πώς διαχειριζόμαστε τη μπαταρία αλλά και τον κλιματισμό.

Με τις καλοκαιρινές άδειες να έχουν ξεκινήσει, αλλά και να προγραμματίζονται τις επόμενες ημέρες, αρκετοί είναι αυτοί που θα ταξιδέψουν με ένα πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων σχεδόν διπλασιάστηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο τρίμηνο του 2022,σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Για τον λόγο αυτό, ένας ειδικός από την Seat μας δίνει πέντε συμβουλές για να ταξιδέψουμε «ηλεκτρικά» αυτό το καλοκαίρι.

  1. Έτσι είναι σημαντικό να προετοιμαστείτε έγκαιρα. Μελετήστε τις διαδρομές που θα κάνετε και σιγουρευτείτε ότι γνωρίζετε που βρίσκονται οι σταθμοί φόρτισης. Επιλέξτε μερικούς για πιθανές στάσεις κατά τη διαδρομή, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ανάγκες ξεκούρασης όσο και τις ανάγκες φόρτισης του αυτοκινήτου.
  2. Το σύστημα κλιματισμού ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου καταναλώνει ενέργεια από την μπαταρία, το οποίο σημαίνει ότι η βέλτιστη διαχείριση του κλιματισμού του αυτοκινήτου θα έχει σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερη αυτονομία. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να διατηρείτε μία σταθερή θερμοκρασία 22ºC μέσα στο αυτοκίνητο. Πριν ξεκινήσετε, καλό θα ήταν να κατεβάσετε τα παράθυρα για λίγα λεπτά ,για να αεριστεί το αυτοκίνητο. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, διατηρώντας τα παράθυρα κλειστά θα βελτιστοποιήσετε την αυτονομία εξασφαλίζοντας καλύτερη αεροδυναμική απόδοση.
  3. Ξεκινήστε από το σπίτι με πλήρως φορτισμένη μπαταρία. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, συντιστούμε το επίπεδο φόρτισης να κυμαίνεται πάντα μεταξύ 30% και 80%.
  4. Η αποδοτική οδήγηση συνιστάται πάντα για μία βιώσιμη οδηγική εμπειρία, αλλά επίσης θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε ενέργεια από τη μπαταρία. Δεν χρειάζεται μεγάλη πίεση στο γκάζι, αλλά ούτε και απότομο φρενάρισμα.
  5. Η επαναφόρτιση δε χρειάζεται να είναι βαρετή. Ανάλογα με τον φορτιστή, μπορεί να διαρκέσει μόλις 20 λεπτά, ενώ με αργούς φορτιστές, θα χρειαστούν 6 με 8 ώρες. Το κλειδί είναι να εκμεταλλευτείτε αυτόν τον χρόνο. Ανάλογα με την επιλογή που θα επιλέξετε και με τον εκ των προτέρων προγραμματισμό της διαδρομής, κατά τη διάρκεια της επαναφόρτισης μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο για να απολαύσετε ένα παγωτό, να κάνετε περιηγήσεις στα αξιοθέατα ή να περάσετε χρόνο με φίλους, οικογένεια ή συνταξιδιώτες. Μπορεί επίσης να είναι μια καλή ευκαιρία να αφήσετε την μπαταρία να επαναφορτιστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ ξεκουράζεστε στο ξενοδοχείο.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

electric cars-ilektrika-autokinita
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Ερωτήσεις - απαντήσεις για το Κινούμαι ηλεκτρικά - Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Το μέγιστο ποσό επιδότησης για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου για φυσικά πρόσωπα φθάνει τις 8.000 ευρώ ενώ παρέχεται επιπλέον επιδότηση 1.000 ευρώ αν η αγορά συνοδεύεται με απόσυρση και άλλα 500 ευρώ για αγορά έξυπνου φορτιστή.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Τι αλλάζει στο πρόγραμμα για επιδότηση ηλεκτρικών οχημάτων

Το 2020 έγιναν 2150 ταξινομήσεις ηλεκτρικών οχημάτων (έναντι στόχου 1265) μέγεθος που αντιστοιχεί στο 2,6 % του συνόλου ενώ είναι ενδεικτικό ότι το Δεκέμβριο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κάλυψαν το 10 % των πωλήσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολύ πίσω σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης αυτοκινήτων παραμένει η Αθήνα

Η Αθήνα διαθέτει μόλις 62 φορτιστές συνολικά, όταν η Ρώμη διαθέτει 499 φορτιστές. Η αρνητική πρωτιά πηγαίνει στη Σόφια της Βουλγαρίας με 0,01 φορτιστές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και τη Ρίγα της Λετονίας με το Βίλνιους της Λιθουανίας να βρίσκονται στην ίδια θέση με 0,05 φορτιστές.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καινοτόμες δράσεις ηλεκτροκίνησης στην Αστυπάλαια από την Kosmocar

Στην Αστυπάλαια κυκλοφορούν 50 ηλεκτρικά οχήματα, οι ανάγκες φόρτισης των οποίων καλύπτονται τόσο από το δίκτυο δημόσιας φόρτισης (20 σημεία φόρτισης) όσο και από ιδιωτικούς φορτιστές των επιχειρήσεων φιλοξενίας και ενοικίασης οχημάτων.