ΓΔ: 899.58 0.65% Τζίρος: 66.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η κόντρα Σ. Αραβίας – Ρωσίας διαλύει το πετρέλαιο, βουτιά άνω του 30% 

Πτώση χωρίς τέλος για τον μαύρο χρυσό, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν σωρηδόν προθεσμιακά συμβόλαια, χωρίς διάθεση να σταματήσουν τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον - Τέσσερα ενδεικτικά γραφήματα

Η ελεύθερη πτώση στις τιμές του μαύρου χρυσού, με το αμερικανικό αργό να διαμορφώνεται στα 30 δολάρια και το Brent ελαφρώς υψηλότερα από αυτό το επίπεδο, επαναφέρει στις μνήμες το 2016, όταν η συνεχιζόμενο αύξηση της παραγωγής shale πετρελαίου από τις ΗΠΑ οδήγησε σε κρίση την ενεργειακή αγορά. 

Όπως αναφέρει ανάλυση του Bloomberg, η ειρωνεία στην όλη υπόθεση είναι ότι ακριβώς η παραπάνω κατάσταση οδήγησε στη δημιουργία του OPEC+, δηλαδή τη συμμαχία των κρατών-μελών του OPEC με τις χώρες παραγωγής πετρελαίου εκτός του οργανισμού και κυρίως τη Ρωσία, μία συμμαχία που καταρρέει με θόρυβο και συμπαρασύρει στα... τάρταρα και τις τιμές.

Με το ξεκίνημα των σημερινών συνεδριάσεων στην Ασία φάνηκε ξεκάθαρα ότι το πετρέλαιο θα βιώσει μία δραματική ημέρα, από τη στιγμή μάλιστα που η Σ. Αραβία ανοίγει τις κάνουλες, προκειμένου να αναγκάσει τη Ρωσία να δεχθεί τις απαιτήσεις της. Το προθεσμιακό συμβόλαιο του Brent υποχώρησε άνω του 30% στις ασιατικές αγορές, επίπεδα που δεν έχουν εμφανιστεί από τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991, ενώ το αμερικανικό αργό (WTI) διαλύθηκε κατά 34%, οδηγώντας, μάλιστα, σε έστω και μικρή διακοπή των συναλλαγών. 

Οι ρευστοποιήσεις προθεσμιακών συμβολαίων ήταν κάτι παραπάνω από φρενήρης, με περισσότερα από 115.000 συμβόλαια τόσο Brent όσο και WTI να αλλάζουν χέρια στο πρώτο ημίωρο των συνεδριάσεων στην Ασία.

Καταλύτης η απόφαση της Σ. Αραβίας να μειώσει τις τιμές πώλησεις σε μία προσπάθεια να «κλέψει» μερίδιο αγοράς τόσο από τη Ρωσία όσο και από τους Αμερικανούς παραγωγούς shale πετρελαίου.

Η απόφαση της Μόσχας να μη στηρίξει την πρόταση της Σ. Αραβίας για μείωσης της ημερήσιας παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια στη συμμαχία OPEC+, είχε τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα για τη Ρωσία, καθώς η κατάρρευση των τιμών μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα στην εξαρτώμενη από τις ενεργειακές εξαγωγές οικονομία της. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Δεν πείθει η συμφωνία του ΟΠΕΚ+, καταρρέουν οι τιμές του αργού

Δραματικές διακυμάνσεις σημειώνουν σήμερα οι τιμές του αργού καθώς οι traders αντιμετωπίζουν με δυσπιστία την κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας για μείωση της παραγωγής πετρελαίου.
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» των τιμών πετρελαίου, συνεχίζονται οι συζητήσεις στον ΟΠΕΚ+

Ρωσία και Σαουδική Αραβία συμφωνούν πως πρέπει να μειωθεί η παραγωγή, όμως διαφωνούν στο επίπεδο που θα φτάσει η μείωση, με την Μόσχα να επιμένει και για την συμμετοχή των ΗΠΑ στη συμφωνία.
ΑΓΟΡΕΣ

Οι επενδυτές φοβούνται υπερπροσφορά στην αγορά πετρελαίου

Η αναβολή του κύκλου διαβουλεύσεων μεταξύ της Σ. Αραβίας και Ρωσίας δημιουργεί ανησυχία στους επενδυτές. «Είμαστε κοντά σε συμφωνία», δηλώνει ο επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Ρωσίας.