ΓΔ: 893.76 2.09% Τζίρος: 88.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Βουτιά» των τιμών πετρελαίου, συνεχίζονται οι συζητήσεις στον ΟΠΕΚ+

Ρωσία και Σαουδική Αραβία συμφωνούν πως πρέπει να μειωθεί η παραγωγή, όμως διαφωνούν στο επίπεδο που θα φτάσει η μείωση, με την Μόσχα να επιμένει και για την συμμετοχή των ΗΠΑ στη συμφωνία.

Χάνει τα πρωινά του κέρδη του το πετρέλαιο, την ίδια ώρα που πραγματοποιείται η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των κρατών μελών του ΟΠΕΚ+ καθώς Ρωσία και Σαουδική Αραβία βρέθηκαν να συγκλίνουν στην απόφαση για μείωση της παραγωγής, όμως ακόμα φαίνεται πως υπάρχει αρκετός δρόμος για να γεφυρωθεί το χάσμα.

Νωρίτερα, η πληροφορία πως Ρωσία και Σαουδική Αραβία έφτασαν σε ένα κοινό πλαίσιο συμφωνίας, έφερε άλμα στις τιμές πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να ενισχύεται μέχρι και 12% στα 28,36 δολάρια το βαρέλι, με το μπρέντ να ανεβαίνει 7% στα 35,14 δολάρια. 

Οι εξελίξεις απογοήτευσαν τους επενδυτές, καθώς Ρωσία και Σαουδική Αραβία διαφωνούν από την βάση που θα πρέπει να οριστεί η μείωση της παραγωγής. Οι αναλυτές αναφέρουν πως «αναμένουν πως η καταστροφή της ζήτησης είναι τόσο μεγάλη, που ακόμα και η συμφωνία δεν θα μπορεί να εξισορροπήσει την αγορά στο ερχόμενο τρίμηνο. Θα χρειαστεί καιρό για την αγορά ώστε να απορροφήσει την αύξηση των αποθεμάτων που πιέζουν τις τιμές».

Η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει πως οι όποιες περικοπές στην παραγωγή θα πρέπει να ξεκινήσουν από την υψηλότερη βάση που ορίστηκε τον Απρίλιο που το βασίλειο είχε ανεβάσει την παραγωγή του στα 12 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όταν και ξεκίνησε να πλημμυρίζει την αγορά με πετρέλαιο στο πλαίσιο του πολέμου τιμών με την Ρωσία.

Η Ρωσία από την πλευρά της, δεν υποχωρεί από την θέση, πως δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία εκτός και αν συμφωνήσουν και οι ΗΠΑ για μείωση της παραγωγής. Η Μόσχα δήλωσε διατεθειμένη να μειώσει την παραγωγή της μέχρι και 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως που αντιστοιχεί περίπου σε ποσοστό 15%. Η Σαουδική Αραβία συζητά επίσης για μείωση μέχρι και 17%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Δεν πείθει η συμφωνία του ΟΠΕΚ+, καταρρέουν οι τιμές του αργού

Δραματικές διακυμάνσεις σημειώνουν σήμερα οι τιμές του αργού καθώς οι traders αντιμετωπίζουν με δυσπιστία την κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας για μείωση της παραγωγής πετρελαίου.
ΑΓΟΡΕΣ

Οι επενδυτές φοβούνται υπερπροσφορά στην αγορά πετρελαίου

Η αναβολή του κύκλου διαβουλεύσεων μεταξύ της Σ. Αραβίας και Ρωσίας δημιουργεί ανησυχία στους επενδυτές. «Είμαστε κοντά σε συμφωνία», δηλώνει ο επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Ρωσίας.
ΑΓΟΡΕΣ

Η κόντρα Σ. Αραβίας – Ρωσίας διαλύει το πετρέλαιο, βουτιά άνω του 30% 

Πτώση χωρίς τέλος για τον μαύρο χρυσό, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν σωρηδόν προθεσμιακά συμβόλαια, χωρίς διάθεση να σταματήσουν τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον - Τέσσερα ενδεικτικά γραφήματα