ΓΔ: 1447.66 0.87% Τζίρος: 28.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:48:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Fitch: Αδυναμίες και προοπτικές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών 

Το εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού, καθυστερεί σημαντικά τις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν τα προβληματικά τους δάνεια, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης. 

Την τρέχουσα εικόνα των ελληνικών τραπεζών αλλά και τις προοπτικές για το μέλλον στην εξαιρετικά δύσκολη και αρκούντως αβέβαιη εποχή της πανδημίας του κορονοϊού, σκιαγραφεί σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος δεν αλλάζει, πάντως, τη «βαθμολογία» του για καμία εξ αυτών. 

Η αξιολόγηση για Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα  παραμένει στο CCC+, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς στο CCC.Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο η αξιολόγηση των τεσσάρων τραπεζών αντικατοπτρίζει το δύσκολο περιβάλλον που υπάρχει, με δεδομένη την πανδημία, με το πιστωτικό προφίλ να χαρακτηρίζεται ως «αδύναμο». Παράλληλα σημειώνει ότι μπορεί να προχωρήσει σε υποβάθμιση των αξιολογήσεών της ανάλογα με την πορεία που θα ακολουθήσει η ελληνική οικονομία.

Ο οίκος έχει εκτιμήσει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθει φέτος 8,1% αλλά θα κατορθώσει να ανακάμψει με ρυθμό 5,1% το 2021, αν και τονίζει ότι ακόμη και αυτή η πρόβλεψη μπορεί να διαψευσθεί καθώς όλα εξαρτώνται από τον «άγνωστο Χ» που δεν είναι άλλος από την πορεία της πανδημίας. 

Eurobank

Η αξιολόγηση στο CCC+ αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η ποιότητα του ενεργητικού της τράπεζας παραμένει «αδύναμη», ενώ το ύψος των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs), παραμένει υψηλό, καθώς η διαδικασία μείωσής του ανακόπηκε από την πανδημία. 

Πάντως η Eurobank πέτυχε μείωση των προβληματικών δανείων κατά 20% το 2019, με την αντίστοιχο δείκτη να υποχωρεί στο 29% από 37%, ενώ συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμά της για την τιτλοποίηση NPLs αξίας 7,5% δισ. εντός του β' τριμήνου του 2020. 

Εξετάζοντας τους παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν είτε σε αναβάθμιση είτε σε υποβάθμιση της Eurobank, ο οίκος τονίζει ότι για να υπάρξει αναβάθμιση θα πρέπει να επιτευχθεί ολοκλήρωση της τιτλοποίησης των NPLs χωρίς όμως να καταγραφεί και αποδυνάμωση της κεφαλαιακής «εικόνας» της ελληνικής τράπεζας. Αντίθετα μπορεί να υπάρξει υποβάθμιση εάν η επιβράδυνση της ανάπτυξης οδηγήσει σε «μόνιμη βλάβη» την ποιότητα τόσο του κεφαλαίου όσο και του ενεργητικού της Eurobank. 

Πάντως ο οίκος τονίζει ότι  τα μέτρα στήριξης από τις αρχές (δάνεια με κρατική εγγύηση, διευκολύνσεις στην παροχή ρευστότητας) μπορούν να μετριάσουν το αρνητικό αντίκτυπο.

Εθνική Τράπεζα

Το υψηλό επίπεδο NPEs και η «αδύναμη» ποιότητα ενεργητικού δικαιολογούν το CCC+ και στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας. Η ΕΤΕ κατόρθωσε να πριορίσει σημαντικά τα προβληματικά της δάνεια το 2019 και μάλιστα κατά 30%, με τον αντίστοιχο δείκτη να φθάνει στο 31% στα τέλη του προηγούμενου έτους. 

Ένα από τα προβλήματα για την ΕΤΕ είναι ότι εμφανίζεται περισσότερο εκτεθειμένη στα κρατικά ομόλογα. Και η Εθνική Τράπεζα εφαρμόζει πρόγραμμα μείωσης των NPEs , σχεδιάζοντας να ολοκληρώσει τιτλοποίηση περίπου 6 δισ. ευρώ το 2020, με χρήση του «Σχεδίου Ηρακλής». 

Η κερδοφορία παραμένει αδύναμη και πιθανότατα θα πιεστεί στο δεδομένο οικονομικό περιβάλλον, αν και αυτό αντισταθμίζεται από τα έκτακτα κέρδη λόγω trading ύψους 800 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2020. 

Μια αναβάθμιση μοιάζει απίθανη στο τρέχον περιβάλλον, ενώ θα πρέπει η τράπεζα να αποδείξει ότι μπορεί να αντέξει τις πιέσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης και τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στην ποιότητα του ενεργητικού της αλλά και στα οικονομικά της μεγέθη.

Πιθανότερος παράγοντας αναβάθμισης θα ήταν μείωση των κεφαλαιακών βαρών από τα προβληματικά δάνεια και ενίσχυση του κεφαλαιακού μαξιλαριού. Θετικό στοιχείο θα ήταν και το να βελτιωθεί η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου μέσω λειτουργικών κερδών. Αντίθετα μπορεί να υπάρξει υποβάθμιση αν η πορεία της οικονομίας είναι δυσμενέστερη των εκτιμήσεων. 

Alpha Βank

Το CCC+ αντανακλά την ακόμα αδύναμη ποιότητα ενεργητικού και το μεγάλο κεφαλαιακό βάρος από τα NPEs, που είναι υψηλότερο από κάποιες άλλες τράπεζες. Η τράπεζα κατάφερε να μειώσει τα κόκκινα δάνεια κατά περίπου 15% το 2019, με τον δείκτη να περιορίζεται στο 46% στα τέλη του έτους.

Η τράπεζα σχεδιάζει τιτλοποίηση NPEs ύψους  12 δισ. ευρώ εντός του 2020 με χρήση του «Σχεδίου Ηρακλής», κίνηση η οποία θα οδηγήσει σε μείωση του αντίστοιχου δείκτη στο 20%. 

Μια αναβάθμιση δείχνει απίθανη στο υφιστάμενο περιβάλλον, ενώ πιθανότερος παράγοντας θα ήταν μείωση των κεφαλαιακών βαρών από τα προβληματικά δάνεια και ενίσχυση του κεφαλαιακού μαξιλαριού. Στο αντίποδα, όπως ισχύει και για τους άλλους τραπεζικούς ομίλους, η υποβάθμιση μπορεί να επέλθει εάν υπάρξει πιο δυσχερές του εκτιμώμενου οικονομικό περιβάλλον. 

Τράπεζα Πειραιώς

Η αξιολόγηση CCC αντανακλά την περισσότερο αδύναμη ποιότητα ενεργητικού και το πολύ υψηλό κεφαλαιακό βάρος από τα προβληματικά δάνεια σε σύγκριση με τις άλλες τρεις ελληνικές τράπεζες. 

Η Τράπεζα Πειραιώς κατόρθωσε να μειώσει τα NPEs κατά περίπου 10% το 2019, με τον δείκτη όμως να βρίσκεται στο 50% στα τέλη της χρονιάς. Η Πειραιώς ετοιμάζει δυο τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ το 2020, με χρήση του «Σχεδίου Ηρακλής», και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του δείκτη NPEs στο 35% περίπου. Ωστόσο μπορεί να καθυστερήσουν λόγω της πανδημίας.

Και στην περίπτωση της Πειραιώς, μια αναβάθμιση δείχνει απίθανη στο υφιστάμενο περιβάλλον και απαιτεί να δείξει ότι μπορεί να αντέξει την πίεση στην ποιότητα ενεργητικού και την κερδοφορία κατά τη διάρκεια της κρίσης. Πιθανότερος παράγοντας αναβάθμισης θα ήταν μείωση των κεφαλαιακών βαρών από τα προβληματικά δάνεια και ενίσχυση του κεφαλαιακού μαξιλαριού. Από την άλλη πλευρά, υποβάθμιση θα μπορούσε να φέρει χειροτέρευση του οικονομικού περιβάλλοντος η οποία θα προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην ποιότητα ενεργητικού και κεφαλαίων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Υγιής θα παραμείνει η κερδοφορία των τραπεζών παρά το «πάγωμα» επιτοκίων

Σύμφωνα με έκθεση του οίκου το «πάγωμα» επιτοκίων για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια δεν επηρεάζει την αξιολόγηση των 4 συστημικών τραπεζών. Συστήνει το μέτρο να διαρκέσει μόνο 12 μήνες.