Φωτο: Shutterstock

Διορθωτική κίνηση στο ΧΑ, πάνω από τις 730 ο Γενικός Δείκτης

Ισχυρή άνοδος για τις μετοχές της Forthnet, της Space Hellas και της Epsilon Net. Κέρδη 5,3% έχει σημειώσει η αγορά στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις.

Πτωτικά συνεχίζει να κινείται η χρηματιστηριακή αγορά, έπειτα από έξι διαδοχικές συνεδριάσεις με άνοδο, όπου ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη 5,35%, με τους επενδυτές να «κλειδώνουν» ένα μέρος από τα μεγάλα κέρδη που έχουν καταγραφεί τον Νοέμβριο.

Από το κλείσιμο της 6ης Νοεμβρίου, οπότε και ξεκίνησε το ράλι των τιμών, τα κέρδη της εγχώριας αγοράς ξεπερνούν το 25%. 

Σύμφωνα με το Business Dailyστο ράλι του Νοεμβρίου ξεχωρίζουν, με κέρδη άνω του 50% έως 70%, οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Alpha, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς) καθώς και η Aegean η οποία βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση εξαιτίας της πανδημίας. Κέρδη άνω του 30% αποκομίζουν οι μετοχές της ΔΕΗ, της Motor Oil, της ΕΛΠΕ, του ΟΠΑΠ και της Βιοχάλκο.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 731,45 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,7%. Νωρίτερα, κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 740,45 μονάδες (0,52%) και κατώτερη τιμή στις 730,70 μονάδες (0,8%).

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 61,53 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 0,85%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 1,11%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί 0,26%, με την ΕΤΕ να ενισχύεται 0,8%, την Alpha Bank να κερδίζει 0,28%, ενώ αντίθετα την Τρ. Πειραιώς στο -0,6% και τη Eurobank κινείται στο -0,2%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΑΔΜΗΕ (4,49%), της Aegean Airlines (4,04%) και της ΔΕΗ (2,19%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Viohalco (5,82%), της Jumbo (3,77%), του ΟΠΑΠ (2,8%) και της Motor Oil (-2,59%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (1,26%) και των Τηλεπικοινωνιών (0,73%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (5,36%) και των Ταξιδιών (2,28%).

Ισχυρή άνοδο καταγράφουν και οι μετοχές της Forthnet (12,68%), της Space Hellas (7,6%) και της Epsilon Net (4,1%).

Στα επιχειρηματικά νέα, η Viohalco ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της θυγατρικής Cenergy Holdings SA και του ομίλου Nexans έληξαν χωρίς αποτέλεσμα. 

Παράλληλα, το σχήμα Epsilon Net και Space Hellas ανακοίνωσαν την εξαγορά της SingularLogic από τις Marfin Investment Group (MIG) και Tower Technology Holdings (Overseas) Limited, έναντι 18,05 εκατ. ευρώ. 

Επίσης, μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ήρθη η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών και των ομολογιών του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου της Forthnet. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

agores, market, xrimatistiria
ΑΓΟΡΕΣ

Σταμάτησε το πτωτικό σερί του ΧΑ με την «αφύπνιση» των τραπεζών

Είσοδος επενδυτικών κεφαλαίων στις τραπεζικές μετοχές μετά την πτώση των προηγούμενων συνεδριάσεων και καλή συμπεριφορά της υψηλής κεφαλαιοποίησης οδήγησαν το Γενικό Δείκτη ένα «κλικ» χαμηλότερα από τις 800 μονάδες.