ΓΔ: 904.7 0.29% Τζίρος: 11.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:26:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Νέο υψηλό 52 εβδομάδων για το ΧΑ, ώθηση από τις τράπεζες στο +3,8%

Διευρύνει τα κέρδη της η ελληνική αγορά, με σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει σημαντικά κέρδη. Ξεχωρίζει στο +6% η μετοχή της Alpha Bank.

Με το... δεξί ξεκίνησε η αγορά την πρώτη συνεδρίαση, μετά τις έκτακτες αργίες λόγω του Πάσχα των Καθολικών, με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά το επίπεδο των 883 μονάδων, κατακτώντας νέο υψηλό 52 εβδομάδων την ίδια ώρα που οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται κοντά σε νέα ιστορικά υψηλά, με τον Stoxx 600 να ενισχύεται 0,62%. 

Βασικός παράγοντας ώθησης για την αγορά παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, μετά και τη νέα έκθεση του οίκου αξιολόγησης DBRS σύμφωνα με τον οποίο οι ελληνικές τράπεζες «έχουν γυρίσει σελίδα» και είναι ικανές να αντιμετωπίσουν και τις νέες προκλήσεις που θα υπάρξουν, κυρίως μετά την ολοκλήρωση του «παγώματος» πληρωμών ορισμένων δανείων. 

Κέρδη 0,94% για τον Γενικό Δείκτη στις 883,43μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 25,4 εκατ. ευρώ, στηριζόμενη σε πακέτο του ΟΠΑΠ, καθώς «πέρασαν» 1,459 εκατ. μετοχές του οργανισμού, με τιμή 11,48 και συνολική αξία στα 16,7 εκατ. ευρώ. Κέρδη 1,18% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται 1,01%. Ανοδικά κινούνται 72 μετοχές, 26 εμφανίζουν πτώση, ενώ πέντε παραμένουν αμετάβλητες. 

Στο +3,86% ο τραπεζικός δείκτης, με τη μετοχή της Alpha Bank να ξεχωρίζει καθώς ενισχύεται 6%, ενώ κέρδη 2,49% εμφανίζει η Εθνική Τράπεζα, 3,5% υψηλότερα κινείται η Eurobank, με την Τράπεζα Πειραιώς να «διαχωρίζει» τη θέση της και να εμφανίζει απώλειες 0,19%. 

Ένας ακόμη παράγοντας που ενισχύει τις επενδυτικές διαθέσεις είναι το πακέτο νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τον υπουργό Οικονομικώνο οποίος μάλιστα, σε σημερινή συνέντευξή του, ότι θα υπάρξει στήριξη για τον τομέα του τουρισμού, ο οποίος αποτελεί στυλοβάτη για την ελληνική οικονομία και όλα δείχνουν ότι η πορεία του για το τρέχον έτος θα είναι πολύ καλύτερη από αυτήν του 2020. 

Μερίδιο του ενδιαφέροντος θα στραφεί και στη σημερινή παρουσίαση από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα της ετήσιας έκθεσης της τράπεζας για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. 

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+3,11%) και του Εμπορίου (+1,39%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (-0,79%) και του Πετρελαίου (-0,39%).

 Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Minerva +18,18% και Βιοκαρπέτ +7,69%., ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: ΙΑΣΩ -3,70% και Πλαστικά Κρήτης -3,57%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Λεπτές ισορροπίες στο επίπεδο των 900 μονάδων για το Χρηματιστήριο

Παραμένει ο στόχος διατήρησης των 900 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, με την αγορά να έχει συμπληρώσει επτά ανοδικές συνεδριάσεις. Προσωρινή άρση διαπραγμάτευσης για Πειραιώς εν αναμονή της ΑΜΚ.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σε απόσταση χιλιοστών από τις 900 μον. το ΧΑ, με στοιχήματα στην επανεκκίνηση

Επτά στα επτά για το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να εμφανίζει συνολικά κέρδη που ξεπερνούν το 4%. Τρ. Πειραιώς στο +14,8%, Fourlis στο +3,7% και Jumbo στο +3,07% οι μετοχές που ξεχώρισαν στη σημερινή συνεδρίαση.