ΓΔ: 896.04 -1.11% Τζίρος: 83.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Σε ευφορία το Χρηματιστήριο, κοντά στις 900 μονάδες ο Γ. Δείκτης

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 893 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 2%. Καταλυτικό ρόλο έχουν οι τράπεζες, επανήλθε σε άνοδο η Πειραιώς. Πάνω από 8% κερδίζει η Ελλάκτωρ.

Σε επίπεδο ρεκόρ 52 εβδομάδων, πλησιάζοντας τις 900 μονάδες, βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ, σε μια συνεδρίαση όπου επικρατεί ευφορία μετά την κάλυψη της ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς και την εξαγγελία νέων φοροελαφρύνσεων από τον πρωθυπουργό.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης στις 14:20 βρίσκεται στο +2.09% στις 893,74 μονάδες. Πρωταγωνιστές της σημερινής συνεδρίασης είναι οι τράπεζες με κέρδη που ξεπερνούν το 3%, μετά την κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς, που επίσης κερδίζει έδαφος, ενώ η Ελλάκτωρ ξεχωρίζει με κέρδη άνω του 8% καθώς η αγορά προεξοφλεί ότι θα εγκριθεί σήμερα η αύξηση κεφαλαίου.

Η ψήφος εμπιστοσύνης ισχυρών θεσμικών επενδυτών στην Πειραιώς και κατ' επέκταση στις ελληνικές τράπεζες, αλλά και οι αιφνιδιαστικές ανακοινώσεις σημαντικών ελαφρύνσεων φόρων και εισφορών από τον πρωθυπουργό, σε συνδυασμό με την προοπτική επανεκκίνησης της οικονομίας μετά το Πάσχα έχουν προκαλέσει ευφορία στους επενδυτές που προχωρούν σε τοποθετήσεις στους περισσότερους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Σημαντική ώθηση στην αγορά δίνει η μετοχή της Coca Cola, με κέρδη κοντά στο 3%, ενώ και η Aegean ενισχύεται σχεδόν κατά 3%. Σημαντική άνοδος για τη Viohalco για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση, κερδίζει πάνω από 4%. Κοντά στο +3% και η μετοχή του ΟΠΑΠ καθώς προεξοφλείται επανεκκίνηση του δικτύου καταστημάτων.

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς αν και κατέγραψε βουτιά -62,6%, μετά την επαναδιαπραγμάτευσή της στις 19 Απριλίου, ανέκαμψε. Στις 14:20 σημειώνει κέρδη, άνω του επιπέδου του 1,82 ευρώ και ενισχύεται κατά 1,96% με την Διεθνή Προσφορά της αύξησης κεφαλαίου να έχει ήδη καλυφθεί κατά 3,5 φορές. Η συμμετοχή στην αύξηση της Πειραιώς ισχυρών θεσμικών επενδυτών όπως η Norges, η BlackRock, η Fidelity κ.α. δημιουργούν αισιοδοξία ευρύτερα για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό +2,24%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό +1,64%. Ανοδικά κινούνται 78 μετοχές, 32 πτωτικά και 13 παραμένουν σταθερές. Οι συναλλαγές ανέρχονται σε 46,7 εκατ. 

Με κέρδη +1,99% διαπραγματεύεται η μετοχή της Mytilineos με την ομολογιακή έκδοση του ομίλου να έχει γίνει ανάρπαστη, και σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει πετύχει μεγάλη υπερκάλυψη.

Κέρδη αποκομίζουν οι μετοχές του  ΟΤΕ (+1,17%) και της Lamda Develpment (+1,57%). ενώ η μετοχή των ΕΛΠΕ ενισχύεται κατά +4,44%. Κέρδη +2,47% για την μετοχή του ΑΔΜΗΕ και +2,75 για την Aegean.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται ο τραπεζικός δείκτης, με κέρδη +3,56%. Η Alpha Bank σημειώνει άνοδο +5,58%, η Εθνική βρίσκεται στο +3,40% και η Eurobank στο +1,19%.Με τις τράπεζες να επιταχύνουν το βηματισμό τους για την οριστική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με στόχο μέχρι το 2023 να έχουν φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ότι αφορά τις καθυστερήσεις ο κλάδος επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο όπως αποτυπώνεται και στο μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την αύξηση της Πειραιώς.

Υπενθυμίζεται ότι το βιβλίο για την αύξηση κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς θα παραμείνει ανοικτό μέχρι την Παρασκευή 23 Απριλίου και θα κλείσει μαζί με την ολοκλήρωση και της ελληνικής προφοράς στις 16.00 ώρα Ελλάδος την ίδια ημέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των ξένων επενδυτών που συμμετείχαν στην αύξηση συγκαταλέγονται ορισμένα από τα ισχυρότερα θεσμικά χαρτοφυλάκια όπως η BlackRock, η Fidelity Investments, η Norges κ.α. συμμετοχή που συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο στην αύξηση κεφαλαίου και τις προοπτικές της Τράπεζας Πειραιώς αλλά ευρύτερα για τις εγχώριες τράπεζες και την ελληνική οικονομία. Σημειώνεται ότι το Norges Investment είναι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας και ένα από τα πλουσιότερα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή ανάκαμψη στο Χρηματιστήριο παρά την αδυναμία των τραπεζών

Επανέρχεται στην κανονικότητα η μετοχή της Τρ. Πειραιώς με μικρή υποχώρηση στη σημερινή συνεδρίαση ενώ οι επενδυτές προχώρησαν σε τοποθετήσεις σε blue chips ποντάροντας σε επανεκκίνηση της οικονομίας.