ΓΔ: 2074.96 1.04% Τζίρος: 256.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Πτωτική στροφή στις τράπεζες οδηγεί χαμηλότερα το Χρηματιστήριο

Πτώση 2,57% για τη μετοχή της ΕΤΕ, με την Eurobank να διαγράφει τα αρχικά της κέρδη και να υποχωρεί 1,67%. Ήπια πτωτική κίνηση για ΟΤΕ στο -0,41%.

Η αντιστροφή τάσεων στις τραπεζικές μετοχές, οδηγεί σε αλλαγή σκηνικού την αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει στο επίπεδο των 894 μονάδων, ενώ αρχικά είχε βρεθεί υψηλότερα και από τις 900 μονάδες, την ίδια ώρα που στις ευρωπαϊκές αγορές επικρατεί θετικό κλίμα, με τον Stoxx 600 να ενισχύεται 0,21%. 

Στις 12:51 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,16% στις 894,46 μονάδες, φθάνοντας σε ενδοσυνεδριακό χαμηλό, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 43,99 εκατ. ευρώ, βοηθούμενη και από έξι πακέτα συνολικού ύψους άνω των 6,2 εκατ. ευρώ. 

Πτώση 0,34% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται 1,71%. Ανοδικά κινούνται 54 μετοχές, πτωτικά 42, ενώ 15 παραμένουν αμετάβλητες. 

Οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στον δείκτη MSCI ήταν απόλυτα αναμενόμενες, με την Eurobank (-1,67%) να εντάσσεται σε αυτόν, ενώ τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις ότι θα μπορούσε να υπάρξει ανάλογη κίνηση και για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζα (-2,57%). 

Η μετοχή της Eurobank εμφάνισε αρκετά έντονη μεταβλητότητα καθώς ενδοσυνεδριακά είχε κέρδη που ξεπέρασαν το 1%, με σημαντικό διευρυμένο όγκο συναλλαγών, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ένταξή της στον MSCI θα προκαλέσει εισροές κεφαλαίων στη μετοχή από παθητικά funds που θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Οι αλλαγές στο δείκτη θα τεθούν σε ισχύ στις 27 του μήνα, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι αυτή την ημερομηνία έχουν περιθώριο τα παθητικά funds να προσαρμόσουν ανάλογα τα χαρτοφυλάκιά τους, ανοίγοντας θέσεις στη μετοχή της Eurobank.

Παράλληλα υπήρξε διαγραφή της Τράπεζας Πειραιώς (+0,51%) από το δείκτη MSCI Small Cap, καθώς πλέον η τράπεζα, μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, έχει κεφαλαιοποίηση που πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ και είναι μέσα στις δέκα μεγαλύτερες της ελληνικές αγοράς, κάτι που επιβάλλει τη διαγραφή από το δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης του διεθνούς οίκου. Εν γένει οι αλλαγές στον MSCI θεωρούνται θετικές για την ελληνική αγορά. 

Πτώση 1,14% εμφανίζει ο τραπεζικός δείκτης, με την Alpha Bank να υποχωρεί 0,27%, ενώ κέρδη άνω του 10% εμφανίζει ο τίτλος της Attica Bank. 

Απώλειες 0,41% για τον τίτλο του ΟΤΕ, ο οποίος μάλλον δεν ικανοποίησε την αγορά με την πορεία των οικονομικών του μεγεθών στο α' τρίμηνο, παρά την αύξηση των κερδών του κατά 5% και την παροχή μερίσματος 0,68 ευρώ. Αντίθετα κέρδη 0,72% σημειώνει ο τίτλος της Coca-Cola HBC, αν και ο όμιλος τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι η πορεία τους στην ελληνική αγορά ήταν ήπια κατά το α' τρίμηνο. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο μετοχές γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Σκαρφαλώνει υψηλότερα ο Γενικός Δείκτης, νέα κέρδη +1,04% και αυξημένο τζίρο

Στις 2.074,96 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης που ενισχύθηκε κατά 1,04%. Ο ενεργειακός κλάδος συνεχίζει να έχει αγοραστές και η ΔΕΗ καταγράφει νέα πολυετή υψηλά. Ώθηση στη μετοχή του ΑΔΜΗΕ, πτώση 3% για ΟΤΕ.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΑΓΟΡΕΣ

«Σκληρές μάχες» στη μετοχή της Metlen, ισχυρή αντίδραση σήμερα

Η μετοχή το προηγούμενο διάστημα λόγω δέχθηκε ισχυρές πιέσεις λόγω των φημών, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν, για έξοδο της μετοχής από τον MSCIGreece. Αντιδρά η αγορά μετά τις αγορές μετοχών από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι στο Χρηματιστήριο, κέρδη +1,44% ο ΓΔ με αιχμή Aegean και τράπεζες

Πάνω από τις 2.050 μονάδες ο Γενικός Δείκτη με τράπεζες και μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης στην πρώτη γραμμή του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Στα 255 εκατ. η αξία συναλλαγών. Σε επίπεδα ρεκόρ η Wall Street.