ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Σε κλοιό πιέσεων το Χρηματιστήριο, ρευστοποιήσεις σε τράπεζες - blue chips

Πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις διεθνείς αγορές το ΧΑ, με τις τραπεζικές μετοχές να αποτελούν αρνητικούς πρωταγωνιστές, ενώ στο κόκκινο βρίσκεται σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Σε κλοιό μεγάλων πιέσεων βρίσκεται η αγορά, πλήρως ευθυγραμμισμένη με το κλίμα που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια και τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει κοντά στις 880 μονάδες, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 1,14%. Οι πιέσεις για τις διεθνείς αγορές καταφθάνουν καθώς επανέρχεται στο προσκήνιο η ανησυχία για την ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων και ακολούθως για πιθανή αλλαγή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής. 

Στις 11:07 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 1,58% στις 880,93 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 6,07 εκατ. ευρώ. Η διάθεση που επικρατεί στην αγορά αποτυπώνεται πλήρως στο ισοζύγιο ανοδικών - πτωτικών μετοχών καθώς αυτό διαμορφώνεται στο 11 προς 42, ενώ οκτώ μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης εμφανίζει απώλειες 1,28%, ενώ ο δείκτης της μέσης κεφαλαιοποίησης κινείται 0,33% χαμηλότερα. 

Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατόρθωσε στη χθεσινή συνεδρίαση να απορροφήσει μεγάλο μέρος των εισαγόμενων πιέσεων, αλλά σήμερα, όπως τουλάχιστον φαίνεται στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, δεν φαίνεται να ακολουθεί την ίδια πορεία. 

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων διατηρούνται οι τραπεζικές μετοχές με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 2,32%. Πτώση 1,8% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να υποχωρεί 2,63%, την Εθνική Τράπεζα να αποδυναμώνεται 2,89%, ενώ 1,71% χαμηλότερα κινείται η Τράπεζα Πειραιώς. Αρνητική πορεία σήμερα - αν και αντιστάθηκε ιδιαίτερα στις προηγούμενες συνεδριάσεις - και για την Attica Bank με απώλειες που φθάνουν στο 5%. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση μοναδικές μετοχές που εμφανίζουν θετικό πρόσημο είναι αυτές των Σαράντης (0,11%), ΕΥΔΑΠ (0,6%) ενώ απώλειες 0,35% σημειώνει ο τίτλος της Titan παρά το γεγονός ότι επέστρεψε σε κερδοφόρα πορεία στο α' τρίμηνο του 2021. Απώλειες που ξεπερνούν το 1% σημειώνουν οι τίτλοι των Fourlis, Jumbo, Lamda, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑΕλλάκτωρMotor Oil και ΟΤΕ. 

Η διάχυση της πτώσης σε όλους τους κλάδους αποτελεί μία ακόμη ένδειξη ότι το διεθνές περιβάλλον είναι αυτό που επηρεάζει αρνητικά τις επενδυτικές διαθέσεις, καθώς οι ειδήσεις από το εσωτερικό και κυρίως από τον επιχειρηματικό τομέα δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να χαρακτηρισθούν ως αρνητικές, ενώ η χθεσινή έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, παρά τους αστερίσκους, ήταν σε γενικές γραμμές αισιόδοξη με αναβάθμιση, μάλιστα, της εκτίμησης για την ανάπτυξη φέτος στο 4,1%. 

Επί ευρωπαϊκού εδάφους οι πιέσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές, με όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια να εμφανίζουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ πτωτική κίνηση ακολουθούν και τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street. Οι φόβοι για τον πληθωρισμό και την πιθανή επίδρασή του στη νομισματική πολιτική είναι ένα θέμα που επανέρχεται στη συζήτηση, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων στις ΗΠΑ, όπου ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 4,2%, πολύ πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο πως θα διαμορφωθεί στο 3,6%. Ωστόσο, η αύξηση των τιμών κατά 0,8% τον Απρίλιο και μόνο κατέστησε σαφές ότι η άνοδος δεν ήταν εξ ολοκλήρου αποτέλεσμα στρεβλώσεων από πέρυσι στην αγορά πετρελαίου όταν οι τιμές του αργού πετρελαίου έπεσαν για λίγο κάτω από το μηδέν ενάντια σε μια κατάρρευση της ζήτησης που οφείλεται στο Covid-19.

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης των Ασφαλειών (+1,98%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-2,51%) και των Πρώτων Υλών(-2,21%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Premia +4,24% και Μοτοδυναμική +3,82%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Βιοκαρπέτ -16,19% και Ειδησεοφωνική Ελλάς -14,77%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Το ράλι στην τεχνολογία συντηρεί την ανοδική κίνηση για το ΧΑ

Κέρδη που ξεπερνούν το 3% για τον κλαδικό δείκτη του τομέα της Πληροφορικής, με σταθερό πρωταγωνιστή τη μετοχή της Epsilon Net, η οποία με το άνοιγμα της αγοράς «έπιασε» την τιμή της δημόσιας πρότασης των 12 ευρώ.