ΓΔ: 910.34 0.25% Τζίρος: 43.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Κόντρα στο πτωτικό ρεύμα των διεθνών αγορών κινείται το Χρηματιστήριο

Η αγορά κατόρθωσε να «διαγράψει» όλες τις αρχικές της απώλειες, με τη μετοχή της ΔΕΗ να υπεραποδίδει καθώς εμφανίζει κέρδη που ξεπερνούν το 3%. «Μεικτές» τάσεις για τις τραπεζικές μετοχές.

Αντοχές επιδεικνύει η ελληνική αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να κατορθώνει να γυρίσει σε θετικό πρόσημο, στο επίπεδο των 895 μονάδων, παρά τις πιέσεις που ασκούνται στις μετοχές διεθνώς και το πτωτικό κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη, όπου ο Stoxx 600 υποχωρεί 0,93%. 

Η αγορά κάλυψε όλες τις αρχικές αρκετά σημαντικές απώλειές της, με τον Γενικό Δείκτη στις 15:13 να εμφανίζει κέρδη 0,19% στις 896,44 μονάδες, το οποίο είναι μέχρι στιγμής υψηλό ημέρας, ενώ το χαμηλό ημέρας διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 880,03 μονάδες. Στα 50,44 εκατ. διαμορφώνεται η αξία των συναλλαγών, η οποία κρίνεται ικανοποιητική, καθώς υποδεικνύει ότι οι επενδυτές δεν είχαν διαθέσεις «επιθετικών» ρευστοποιήσεων και δεν πανικοβλήθηκαν ακόμη και όταν ασκούνταν αρκετά μεγάλες πιέσεις στην αγορά. 

Πρακτικά αμετάβλητος με άνοδο μόλις 0,01% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί κατά το, επίσης, οριακό 0,08%. Διατηρούν το προβάδισμα οι πτωτικές μετοχές που φθάνουν στις 66, με 47 να εμφανίζουν κέρδη και οκτώ να παραμένουν αμετάβλητες. 

Οι αγορές περνούν μια αρκετά δύσκολη φάση, μετά το ρεκόρ 13 ετών του αμερικανικού πληθωρισμού, ο οποίος ανήλθε στο 4,2%, πολύ υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών για 3,6%. Οι φόβοι για αναστροφή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την Fed οδήγησαν χθες σε sell-off στη Νέα Υόρκη, με τον S&P 500 να υποχωρεί περισσότερο από 2%. Επί ελληνικού εδάφους, όμως, οι ειδήσεις δεν είναι αρνητικές, με την Κομισιόν να προχωρά χθες σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τόσο φέτος όσο και το 2022, παρά το ότι στην έκθεσή της υπήρχαν κα ορισμένοι αστερίσκοι για τις τυχόν δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν. 

Στήριξη στην αγορά προσφέρει και έκθεση της HSBC σύμφωνα με την όποια ο τουρισμός θα ακολουθήσει φέτος πολύ καλύτερη πορεία σε σύγκριση με το 2020, ενώ μπορεί να βοηθήσει ώστε να «προστεθεί» ένα 2% στο ελληνικό ΑΕΠ για το 2021 και ένα 4% για το 2022. 

Επιστρέφοντας στο ταμπλό της αγοράς, ο τραπεζικός δείκτης έχει περιορίσει σημαντικά τις απώλειές του οι οποίες φθάνουν στο 0,67%, καθώς οι τραπεζικές μετοχές ακολουθούν «μεικτή» πορεία. Κέρδη 0,94% για την Alpha Bankμε την Τράπεζα Πειραιώς να ενισχύεται 0,32%. Αντίθετα απώλειες 1,4% σημειώνει ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας, ενώ 1,89% χαμηλότερα κινείται η Eurobank. Απώλειες 3,5% σημειώνει και ο τίτλος της Attica Bank. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραποδίδει η μετοχή της ΔΕΗ με κέρδη 3,33%, ενώ υψηλότερα του 1% ενισχύονται οι μετοχές των ΕλλάκτωρΕΛΠΕ και ΟΤΕ. Αντίθετα πιέσεις πλησίον του 1% εμφανίζουν οι τίτλοι των Fourlis, Jumbo, Aegean, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες έχει ο τίτλος της Viohalco στο -3,1%. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ