ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily_tourism_covid
Πηγή: Shutterstock

HSBC: Επανέρχεται ο τουρισμός σε Ευρώπη, τι κερδίζει η ελληνική οικονομία

«Μπόνους» στο ελληνικό ΑΕΠ 2% φέτος και 4% τον επόμενο χρόνο περιμένει η HSBC. Αισιοδοξία και από την TUI για λειτουργία στο 75% της δυναμικότητας φέτος.

Στήριξη 2% στο ελληνικό ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος και 4% για το 2022 θα προσφέρει η ανάκαμψη του τουρισμού, όπως τουλάχιστον εκτιμά η HSBC σε έκθεσή της για τον κλάδο και την πορεία του και ενώ οι χώρες της Ευρώπης ανοίγουν σταδιακά τα σύνορά τους στους ξένους επισκέπτες. 

Όπως τονίζουν οι αναλυτές του χρηματοοικονομικού ομίλου από τον Ιούνιο οι τουρίστες μπορούν να ταξιδεύουν προς τις χώρες της ΕΕ, εφόσον έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό πιστοποιητικό, με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία να έχουν τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τον εν λόγω κλάδο. 

Ο τουρισμός αντιστοιχεί σχεδόν στο 15% του ΑΕΠ στην Ισπανία και πάνω από το 20% στην Ελλάδα, με την πλειονότητα των τουριστών να προέρχονται από το εξωτερικό, κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. 

Η εξάρτηση Ελλάδας και Πορτογαλίας από τον τουρισμό 

HSBC, Ellada, Portogalia, Tourism, Tourismos

Οι παράγοντες που θα στηρίξουν την ανάκαμψη 

Ο χρηματοοικονομικός όμιλος τονίζει ότι υπάρχει μία σειρά παραγόντων από τους οποίους θα εξαρτηθεί ο βαθμός ανάκαμψης του τουριστικού τομέα:  

  • Η πορεία της διάθεσης των εμβολίων 
  • Το κόστος των μοριακών τεστ (για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί), 
  • Την πορεία των νέων κρουσμάτων, 
  • Το επίπεδο ανταγωνισμού μεταξύ των χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και φυσικά
  • Η πορεία της ζήτησης. 

Το ενδεχόμενο ελλιπούς διάθεσης εμβολίων – περίπου οι μισοί Γερμανοί ενήλικες μπορεί να εμβολιαστούν πλήρως μέχρι τον Ιούλιο, τα δύο τρίτα στο Ηνωμένο Βασίλειο –παράλληλα με το υψηλό κόστος των τεστ και την παρατεταμένη αβεβαιότητα για την COVID-19 μπορεί να αποθαρρύνει ορισμένους από το να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό. 

Ως εκ τούτου, βάσει του κεντρικού σεναρίου της HSBC, ο Μάιος δεν συμπεριλαμβάνεται στους μήνες «μέτρησης» ενώ εκτιμάται ότι οι τουριστικές ροές προς τον ευρωπαϊκό Νότο θα είναι φέτος υψηλότερες από τις αντίστοιχες του 2020, αλλά θα παραμείνουν κατά 50% έως 60% χαμηλότερες σε σύγκριση με το 2019 (από 60-75% που ήταν το 2020 σε σύγκριση με το 2019). 

Βάσει, δε, των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η HSBC η όχι και τόσο θετική πορεία του τουρισμού το 2020 αφαίρεσε 6% από το ελληνικό ΑΕΠ και 3% από το ΑΕΠ Ισπανίας και Πορτογαλίας. Αντίθετα φέτος θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης να δουν το ΑΕΠ τους να ενισχύεται από 1% έως και 2%, ενώ ενδεχόμενη πορεία του τουρισμού καλύτερη των εκτιμήσεων της HSBC θα είχε ακόμη πιο θετική επίδραση. 

Σε ό,τι αφορά το 2022 ο όμιλος εκτιμά ότι ο τουρισμός θα συνεισφέρει 4% στο ελληνικό ΑΕΠ, γεγονός το οποίο δικαιολογεί και τις ιδιαίτερα θετικές προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία. 

Παράλληλα η HSBC τονίζει ότι η Νότια Ευρώπη εξαρτάται σχεδόν πλήρως από τη Βόρεια Ευρώπη αναφορικά με την τουριστική κίνηση, με το μεγαλύτερο μέρος των ξένων επισκεπτών σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία να προέρχονται από Βρετανία και Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. 

Η εξάρτηση της Ν. Ευρώπης από τους τουρίστες του Βορρά

HSBC, Ellada, Portogalia, Tourism, Tourismos

 

Αρνητικός παράγοντας για Ελλάδα και Πορτογαλία το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στην «πράσινη λίστα» που έχει δημιουργήσει η Βρετανία, κάτι, όμως, το οποίο εκτιμάται ότι θα συμβεί το επόμενο διάστημα, καθώς, πέραν όλων των άλλων, υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για ελληνικούς προορισμούς από Βρετανούς τουρίστες. 

Την αισιοδοξία της HSBC συμμερίζεται και ο κορυφαίος ταξιδιωτικός όμιλος TUI, ο οποίος, μάλιστα, ετοιμάζεται να επεκτείνει την τουριστική περίοδο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς θεωρεί ότι θα υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη. Η εταιρία αναμένει μια ισχυρή περίοδο διακοπών για το 2021 και εμμένει στο σχέδιό της να λειτουργήσει με το 75% της προ της πανδημίας δυναμικότητάς της, όπως ανέφερε σήμερα ύστερα από την ανακοίνωση ζημίας άνω του 1 δισ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο.

«Βλέπουμε μια τεράστια συσσωρευμένη ζήτηση για το τέλος της σεζόν, η παράτασή της είναι βιώσιμη και είναι κάτι που πρέπει να συμφωνηθεί με τους προορισμούς», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Φριτς Γιούσεν. Ο μεγαλύτερος στον κόσμο όμιλος διακοπών ανακοίνωσε ότι η αύξηση των εμβολιασμών κατά της COVID-19 σημαίνει ότι η Ευρώπη θα ξανανοίξει για ταξίδια, αν και οι ισχύοντες περιορισμοί και η αβεβαιότητα έχουν έως τώρα συγκρατήσει την αναμενόμενη αύξηση στη ζήτηση μετά τα χειμερινά lockdowns.

Η TUI, που πριν από την πανδημία έστελνε κάθε χρόνο σε διακοπές 23 εκατ. ανθρώπους, ανακοίνωσε ότι έχει συνολικά 2,6 εκατ. θερινές κρατήσεις, κατά 69% λιγότερες συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

HSBC: Διαχειρίσιμο το κόστος των καταστροφών, σε καλό δρόμο η οικονομία

Περαιτέρω αύξηση των εσόδων από τόκους (ΝΙΙ) για τις ελληνικές τράπεζες αναμένει ο οίκος, μετά το roadshow που πραγματοποίησε στην Ελλάδα, έχοντας συναντήσεις με τράπεζες και κυβερνητικά στελέχη.
Tourism, Tourismos, Greece, Ellada, Naxos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η έκρηξη των τουριστικών δαπανών σώζει ευρωζώνη αλλά και Ελλάδα

Με απόθεμα καταθέσεων 700 δισ., οι Ευρωπαίοι καταναλωτές είναι έτοιμοι να ξοδέψουν περισσότερα σε εστίαση και τουρισμό. Ευνοείται η ελληνική οικονομία, πιθανό το νέο ρεκόρ στις τουριστικές εισπράξεις.