ΓΔ: 907.76 0.40% Τζίρος: 20.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:05:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Η υψηλή κεφαλαιοποίηση δίνει εκ νέου ώθηση στο Χρηματιστήριο

Σημαντική βοήθεια για την καλή πορεία της αγοράς από έκθεση του οίκου αξιολόγησης Moody's, με σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης να κινείται ανοδικά.

Προσπάθεια να αφήσει πίσω του τη χθεσινή «επίθεση της τελευταίας στιγμής» εκ μέρους των πωλητών και να κινηθεί υψηλότερα καταβάλει σήμερα η αγορά, με βοήθεια και από τη θετική έκθεση της Moody's για την ελληνική οικονομία, ενώ την ίδια ώρα οι διεθνείς αγορές κινούνται σταθεροποιητικά, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να ενισχύεται 0,23%. 

Στις 11:51 ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει κέρδη 0,88% στις 875,74 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 16,75 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 50 μετοχές, με 30 να εμφανίζουν απώλειες και 13 να παραμένουν σταθερές. Κέρδη 1,1% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί οριακά κατά 0,11%. 

Χείρα βοηθείας στο χρηματιστήριο προσφέρει έκθεση του οίκου Moody's, στην οποία, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι το σταθερό πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας εξισορροπεί την επιταχυνόμενη ανάπτυξη των μεταρρυθμίσεων που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια και το υψηλό δημόσιο χρέος της, το οποίο παραμένει η βασική πρόκληση για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Το ενδιαφέρον εξακολουθεί να στρέφεται στις τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται 1,53%, ενώ σήμερα τον πρωταγωνιστικό ρόλο αναλαμβάνει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με κέρδη 2,13%, η οποία, πάντως, είχε δεχθεί σημαντικές πιέσεις στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Στο +1,73% κινείται η Alpha Bank, με τη Eurobank να έχει κέρδη 1,17%, ενώ στο +1,2% κινείται η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία φαίνεται ότι ικανοποίησε την αγορά με τις χθεσινές της ανακοινώσεις, κυρίως αναφορικά με τους στόχους που έχει θέσει όχι μόνο για τη μείωση των NPLs αλλά και για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. 

Σε ανοδική πορεία σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς οι μοναδικές μετοχές που εμφανίζουν απώλειες είναι αυτές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-0,13%), ΕΧΑΕ (-1,76%) και ΕΥΔΑΠ (-0,83%). Στον αντίποδα κέρδη που ξεπερνούν το 2% εμφανίζουν οι μετοχές των Mytilineos, Fourlis και ΟΠΑΠ, ενίσχυση άνω του 1% έχουν Coca-Cola HBC, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ και Aegean.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των ταξιδιών (+1,45%), των Τηλεπικοινωνιών (+1,44%) και των Τραπεζών (+1,30%) , ενώ απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-1,21%) και της Τεχνολογίας (-0,19%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Attica Bank +13,49% και Minerva +10,48%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Μαθιός Πυρίμαχα -3,91% και Space hellaw -2,04%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ