ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Διατηρείται ανοδικά το Χρηματιστήριο με «χαμηλή» αξία συναλλαγών

Μία ακόμη συνεδρίαση με βαρόμετρο τις τράπεζες, με την Alpha να διατηρεί τα πρωτεία της ανόδου στο +2,15%, ενώ μεταξύ των blue chips ξεχωρίζουν Jumbo στο +3,6% και Fourlis στο +2,2%.

Ήπια ανοδικές τάσεις συνεχίζουν να σημειώνονται στην αγορά, με τον Γενικό Δείκτη λίγο υψηλότερα από το επίπεδο των 888 μονάδων και την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, την ίδια ώρα που οι ευρωπαϊκές αγορές κατακτούν νέα ιστορικά υψηλά και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,54%. 

Στις 15:31 ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,62% στις 888,92 μονάδες, με το υψηλό ημέρας να φθάνει στις 892,50 μονάδες και το χαμηλό στις 885,51 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διατηρείται σε χαμηλά, σε σύγκριση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, επίπεδα στα 40,22 εκατ. ευρώ, καθώς δεν υπάρχουν και σημαντικά πακέτα που άλλαξαν χέρια. 

Στο +0,52% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει καλύτερη πορεία με την άνοδό του να διαμορφώνεται στο 1,24%. Πλήρης η επικράτηση των ανοδικών μετοχών, καθώς φθάνουν στις 69, έναντι 39 που κινούνται πτωτικά και 15 που παραμένουν αμετάβλητες. 

Για μία ακόμη συνεδρίαση ο κλάδος που καθορίζει τις τάσεις είναι ο τραπεζικός, με δεδομένο ότι είναι και αυτός στον οποίο υπάρχουν αρκετές εξελίξεις, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν τα οικονομικά τους μεγέθη. Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα θα τα δημοσιοποιήσει αμέσως μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης. 

Κέρδη 1,39% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ συνεχίζουν να ξεχωρίζουν οι μετοχές των Alpha Bank και Eurobank, οι οποίες εμφανίζουν τον μεγαλύτερο όγκο και τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών. Τα κέρδη για την Alpha Bank φθάνουν στο 2,15%, τα υψηλότερα μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με τη Eurobank να περιορίζει την άνοδό της στο 0,63%. Στο +1,54% η άνοδος για την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ στο 1,64% διευρύνει τα κέρδη της η Εθνική Τράπεζα

Οι τραπεζικές μετοχές στην αρχή της εβδομάδας δέχθηκαν αρκετές πιέσεις, μετά την ανακοίνωση της Alpha Bank ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και παρά το γεγονός ότι Eurobank και ΕΤΕ φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν σχεδιάζουν ανάλογες κινήσεις. Οι τάσεις αντιστράφηκαν όταν δημοσιοποιήθηκαν ορισμένες λεπτομέρειες για την ΑΜΚ της Alpha, αλλά και μία πληθώρα θετικών reports από ξένους και εγχώριους χρηματοοικονομικούς ομίλους, οι αναλυτές των οποίων δείχνουν εμπιστοσύνη στην πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. 

Παράλληλα οι ανακοινώσεις των οικονομικών μεγεθών α' τριμήνου από Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς έγιναν δεκτές με θετικές διαθέσεις από τους επενδυτές, ενώ ειδικά στην περίπτωση της Eurobank υπήρξε και μία θετική έκπληξη, με την διοίκηση της τράπεζας να προχωρά σε βελτίωση των εκτιμήσεών της για τα «κόκκινα δάνεια» αλλά και για το πρόγραμμα «Mexico». 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ράλι με κέρδη 3,63% εμφανίζει ο τίτλος της Jumbo, ενώ σε ανάλογο κλίμα κινείται και η Fourlis με την άνοδό της να φθάνει στο 2,26%. Πρόκειται για δύο μετοχές οι οποίες ευνοούνται από το «άνοιγμα» της οικονομικής δραστηριότητας. Στο +1,93% η μετοχή της Ελλάκτωρ, βοηθούμενη και από την πρόθεση της διοίκησης να προχωρήσει σε άντληση του ποσού των 121 εκατ. ευρώ, με στόχο να υπάρξει restart στην κατασκευαστική της δραστηριότητα. Μάλιστα τα στελέχη της ΕΛΛΑΚΤΩΡ υποστήριξαν πως δεν περιμένουν νέες δυσάρεστες εκπλήξεις από τον κλάδο κατασκευών (ΑΚΤΩΡ) από τον οποίο προήλθαν οι μεγάλες ζημιές του ομίλου την τελευταία πενταετία.

«Μάζεμα» στο 0,98% για τα κέρδη των ΕΛΠΕ, μετά και τη ολοκλήρωση της σημερινής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, όπου αποφασίστηκε ότι με απευθείας διορισμό από το Δημόσιο θα εκλέγονται τα τέσσερα από τα έντεκα μέλη της διοίκησης. 

Σημαντικές πιέσεις για τη μετοχή της Aegean Airlines, με τις απώλειες να φθάνουν στο 2,07%, ενώ πτώση 1,11% εμφανίζει ο τίτλος της ΔΕΗ, μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση για στροφή σε ζημιογόνο πορεία στο α' τρίμηνο του έτους. Πτώση 1% για τον ΟΠΑΠ και 0,97% για τη Mytilineos, με τη δεύτερη όμως στη χθεσινή συνεδρίαση να έχει εμφανίσει εντυπωσιακή πορεία. 

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (+3,57%) και της Τεχνολογίας (+2,52%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Ταξιδιών (-0,94%) και των Ασφαλειών (-0,91%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Eurobank και η Alpha Bank με 7.543.356 και 5.480.233 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Alpha Bank με 5,990 εκατ. ευρώ και η Eurobank με 5,929 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Βιοκαρπέτ +18,11% και CPI +18,11%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος -10,00% και Επίλεκτος -9,09%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Εβδομαδιαία κέρδη 1,30% για τον Γενικό Δείκτη με ώθηση από τις τράπεζες

Στις 912,81 μονάδες ο Γενικός Δείκτης καθώς «ξέσπασε» την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, με την αξία των συναλλαγών να αγγίζει τα 128 εκατ. ευρώ. Κομβικός ο ρόλος των τραπεζών, με εβδομαδιαία ενίσχυση 2,70%.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Κρατάει τις 910 μονάδες παρά τις πιέσεις ο ΓΔ, στήριξη από τράπεζες

Το αρνητικό πρόσημο στις ευρωπαϊκές αγορές επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα στην χρηματιστηριακή αγορά με τον τραπεζικό κλάδο να στηρίζει τον Γενικό Δείκτη πάνω από το ψυχολογικό όριο των 910 μονάδων.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Προσπάθεια σταθεροποίησης πάνω από τις 910 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

Με ώθηση από το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές και την ανοδική πορεία των βαριών χαρτιών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί να σταθεροποιηθεί πάνω από τις 910 μονάδες στη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.