ΓΔ: 909.16 0.56% Τζίρος: 50.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Προσεκτική άνοδος για το Χρηματιστήριο με απώτερο στόχο τις 900 μον.

Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν στο επίκεντρο, με την Εθνική Τράπεζα να ξεχωρίζει στο +1,97%, ενώ η απουσία συνεδρίασης σε Wall Street και Λονδίνο επηρεάζει και την ελληνική αγορά.

Με θετική διάθεση ξεκινά την εβδομάδα η ελληνική αγορά, καθώς ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται άνω των 890 μονάδων, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται εκ νέου στο επίκεντρο. Το επενδυτικό ενδιαφέρον πιθανώς να είναι αρκετά υποτονικό σήμερα, με δεδομένη την αργία τόσο στη Wall Street όσο και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ αυτήν την ώρα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,06%. 

Στις 11:28 ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει κέρδη 0,42% στις 891,36 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 7,71 εκατ. ευρώ. Επικράτηση των ανοδικών μετοχών, οι οποίες φθάνουν στις 50, έναντι 28 πτωτικών και 11 που διατηρούνται αμετάβλητες. Κέρδη 0,45% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ακολουθεί πολύ καλύτερη πορεία και να ενισχύεται 1,4%. 

Οι τραπεζικές μετοχές είναι αυτές που «κινούν τα νήματα» για μία ακόμη συνεδρίαση, καθώς τα οικονομικά μεγέθη που ανακοίνωσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ικανοποίησαν την αγορά, ενώ ως επιτυχημένα κρίνονται τα προγράμματα μείωσης των «κόκκινων» δανείων που έχουν, ήδη, εφαρμόσει και αυτά τα οποία ανακοίνωσαν το τελευταίο διάστημα. Ο τραπεζικός δείκτης εμφανίζει κέρδη 0,77%, με την Εθνική Τράπεζα να ξεχωρίσει σήμερα με άνοδο 1,97%, ακολουθούμενη από την Alpha Bank στο +0,84%, ενώ άνοδο 0,74% σημειώνει η Τράπεζα Πειραιώς. Στον αντίποδα πτωτική πορεία ακολουθεί η Eurobank, η οποία έχει ήπιες απώλειες 0,13%. 

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε τα μεγέθη α' τριμήνου, όπου καταγράφηκε μεγάλη αύξηση κερδοφορίας το μεγαλύτερο μέρος των κερδών προήλθαν από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων και τις ανταλλαγές τίτλων με το Δημόσιο, οι οποίες πρόσθεσαν σχεδόν 500 εκατ. ευρώ στα κέρδη της τράπεζας. Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου όλα δείχνουν ότι έχει πείσει τους επενδυτές για την αναπτυξιακή μορφή που θα έχει, ενώ ιδιαίτερα θετικές είναι οι εκθέσεις αρκετών ξένων και εγχώριων χρηματοοικονομικών ομίλων για τις προοπτικές της τράπεζας. 

Πέραν των τραπεζών στην υψηλή κεφαλαιοποίηση τα μεγαλύτερα κέρδη εμφανίζουν οι μετοχές των Viohalco (+2,27%), Fourlis (1,27%), ΟΛΠ (1,49%), ΕΛΠΕ (1,06%) και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (1%). Στον αντίποδα μεγάλες πιέσεις ασκούνται στη μετοχή της Ελλάκτωρ (-2,2%), ενώ πτωτική κίνηση ακολουθεί και η Coca-Cola HBC με απώλειες στο 0,6%. 

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+1,79%) και των Πρώτων Υλών (+1,57%), ενώ απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τροφίμων (-0,63%) και της Τεχνολογίας (-0,47%)

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Καραμολέγκος +8,94% και Κυριακούλης +7,22%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: ΕΛΓΕΚΑ -3,54% και Attica Συμμετοχών -2,91% %.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ