ΓΔ: 909.16 0.56% Τζίρος: 50.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Σταθεροποιείται πάνω από τις 890 μονάδες το ΧΑ, κέρδη για τράπεζες

Παρά το χαμηλό συναλλακτικό ενδιαφέρον, η αγορά διατηρεί το θετικό μομέντουμ καθώς οι τραπεζικές μετοχές κρατούν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 890 μονάδες. Ξεχωρίζει με κέρδη 4,5% η Εθνική.

Με «καύσιμο» τις τραπεζικές μετοχές, ο Γενικός Δείκτης «σταθεροποιείται πάνω από τα επίπεδα των 890 μονάδων παρά το χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον σήμερα καθώς Wall Street και Χρηματιστήριο του Λονδίνου παραμένουν κλειστά λόγω αργίας.

Στις 13:50 ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο 0,65% και διαμορφώνεται στις 893,37 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 20,98 εκατ. ευρώ. Η θετική διάθεση ωστόσο οδηγεί στην άνοδο 73 μετοχών έναντι 28 πτωτικών και 12 που παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης  εμφανίζεται ενισχυμένος για ακόμη μια συνεδρίαση, καθώς τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα  που ανακοίνωσαν για το πρώτο τρίμηνο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες δείχνουν να ικανοποιούν την αγορά, ενώ θετικά αξιολογούνται και τα προγράμματα μείωσης των «κόκκινων δανείων». Ο κλάδος ενισχύεται κατά 1,82% , με την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να ξεχωρίζει σημειώνοντας κέρδη 4,52%, με την Alpha Bank να καταγράφει κέρδη 1,07%. Η Πειραιώς ενισχύεται κατά 1,80% και η  Eurobank σημειώνει άνοδο 0,96%, αντιστρέφοντας την πρωινή εικόνα.

Κέρδη 0,74% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα κέρδη εμφανίζουν οι μετοχές των Viohalco (+1,95%), Fourlis (2,08%), ΟΛΠ (1,98%), ΤΙΤΑΝ (1,26%), Mytilineos (+1,18%) και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (,085%). Στον αντίποδα μόνο τρεις μετοχές βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. Η ΔΕΗ καταγράφει απώλειες 1,33% και ακολουθεί η Ελλάκτωρ που έχει μαζέψει την πτώση στο 0,64%, ενώ η μετοχή της Coca Cola βρίσκεται κατά 0,63% χαμηλότερα. Στο 0,27% τα κέρδη για τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης που νωρίτερα κέρδιζε μέχρι και 1,4%.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε τα μεγέθη α' τριμήνου, όπου καταγράφηκε μεγάλη αύξηση κερδοφορίας το μεγαλύτερο μέρος των κερδών προήλθαν από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων και τις ανταλλαγές τίτλων με το Δημόσιο, οι οποίες πρόσθεσαν σχεδόν 500 εκατ. ευρώ στα κέρδη της τράπεζας. Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου όλα δείχνουν ότι έχει πείσει τους επενδυτές για την αναπτυξιακή μορφή που θα έχει, ενώ ιδιαίτερα θετικές είναι οι εκθέσεις αρκετών ξένων και εγχώριων χρηματοοικονομικών ομίλων για τις προοπτικές της τράπεζας. 

Από τους επιμέρους δείκτες, εκτός των τραπεζών  τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (+1,95%) και του Εμπορίου (+1,59%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τροφίμων (-0,63%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-0,28%).

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ