ΓΔ: 905.55 -1.01% Τζίρος: 87.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Ήπιες κινήσεις για το Χρηματιστήριο με σημαντικά κέρδη για τράπεζες

Ξεχωρίζουν οι μετοχές των Alpha Bank στο +2,17% και Τράπεζα Πειραιώς στο +2,27%, ενώ ισχυρά κέρδη εμφανίζει η Ελλάκτωρ στο +4,1%, μετά και από «πακέτο» αξίας 11,2 εκατ. ευρώ.

Συνεδρίαση χαμηλών τόνων και μέτριας συναλλαγματικής αξίας στην αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται υψηλότερα από το επίπεδο των 914 μονάδων και τη μετοχή της Alpha Bank να ξεχωρίζει εκ νέου, ενώ ισχυρά κέρδη εμφανίζει και η Τράπεζα Πειραιώς. Την ίδια ώρα απόλυτα σταθεροποιητικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, όπου ο Stoxx 600 είναι πρακτικά αμετάβλητος με κέρδη μόλις 0,01%.

Στις 15:56 ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,11% στις 914,50 μονάδες, μία ανάσα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 914,70 μονάδων, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στο επίπεδο των 50,43 εκατ. ευρώ, βοηθούμενη και από αρκετά πακέτα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει αυτό των 7,7 εκατ. μετοχών της Ελλάκτωρ , στην τιμή των 1,45 ευρώ, ήτοι με premium σχεδόν 4% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή. Το πακέτο αντιστοιχεί στο 3,60% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ και η αξία του έφτανε 11,2 εκατ. ευρώ.

Κέρδη 0,17% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 0,63%. Ανοδικά κινούνται 46 μετοχές, με 59 να εμφανίζουν απώλειες και 22 να παραμένουν σταθερές. 

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται 1,32%, με πρωταγωνίστρια την Alpha Bank που έχει κέρδη 2,17%, στο +1,32% η Eurobank, ενώ αμετάβλητη παραμένει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η προσοχή είναι στραμμένη στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία ενισχύεται 2,27%, καθώς άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι αρκετά μεγάλο. Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό που έχει συγκεντρωθεί ξεπερνά τα 1,75 δισ. ευρώ, ενώ η έκδοση αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα. Προηγήθηκαν διαδικτυακές παρουσιάσεις της έκδοσης σε επενδυτές. Η μετοχή της τράπεζας ενισχύεται κατά 0,58%.

Καθ' όλα εντυπωσιακή η πορεία για το 10ετές ομόλογο, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 29 δισ. ευρώ με το επιτόκιο να υποχωρεί στο Mid Swap + 85 μονάδες βάσης, δηλαδή στο 0,9%. Η Ελλάδα άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, παρ΄ όλα αυτά, το τεράστιο ποσό ζήτησης είναι «φουσκωμένο» και από τεχνικούς παράγοντες, καθώς τα hedge funds σε όλες τις δημοπρασίες ομολόγων της ευρωζώνης υποβάλλουν προσφορές πέραν του ποσού που πραγματικά ενδιαφέρονται να επενδύσουν, επειδή γνωρίζουν ότι η τελική κατανομή των τίτλων γίνεται υπέρ των πιο συντηρητικών επενδυτικών χαρτοφυλακίων (real money funds). Σημειώνεται ότι οι προσφορές ξεπέρασαν και το ύψος της αρχικής έκδοσης τον Ιανουάριο, στην οποία η ζήτηση διαμορφώθηκε περίπου στα 25 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν η Ελλάκτωρ (+4,15%) και  Fourlis (+2,26%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν η Jumbo (-1,15%) και η EXAE (-0,82%).

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Έφυγαν για τριήμερο οι επενδυτές, πτώση στο ΧΑ με χαμηλές συναλλαγές

Οι κινήσεις στις διεθνείς αγορές και η πίεση που δέχθηκε ο τραπεζικός τομέας οδήγησαν σε πτώση τον Γενικό Δείκτη. Απώλειες και περιορισμένες συναλλαγές για την πλειονότητα των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης.