ΓΔ: 910.34 0.25% Τζίρος: 43.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Σε ανοδική τροχιά ο Δείκτης με ώθηση από τα ομόλογα Δημοσίου, Πειραιώς

Συνεχίζει την ανοδική του πορεία ο Γενικός Δείκτης. Στήριγμα στο άνοιγμα της συνεδρίασης οι τίτλοι των ΕΥΔΑΠ, Lamda, του ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Στο επίκεντρο της αγοράς η συνεδρίαση της ΕΚΤ και ο πληθωρισμός των ΗΠΑ.

Παύση έχουν κάνει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, περιμένοντας τα στοιχεία της ΕΚΤ και του αμερικανικού πληθωρισμού, ενώ την ίδια ώρα η ελληνική αγορά υπεραποδίδει, λαμβάνοντας ώθηση από τις δύο εκδόσεις ομολόγων, του Δημοσίου και της Τράπεζας Πειραιώς που επιβεβαίωσαν το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα

Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:55, διαμορφώνεται στις 914,99 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,18 %. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 18,91 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,71%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,26%. Ανοδικά κινούνται 53 μετοχές, 24 πτωτικά και 14 παραμένουν σταθερές.

Εντωμεταξύ μεγάλο ήταν το επενδυτικό ενδιαφέρον για το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης Additional Tier 1 (AT1) της Τράπεζας Πειραιώς. Οι επενδυτές πρόσφεραν κεφάλαια 2,2 δισ. ευρώ, με την τράπεζα να αντλεί το ποσό των 600 εκατ. ευρώ, με κουπόνι 8,75%. Παράλληλα η αγορά είναι αισιόδοξη μετά την υψηλή ζήτηση της χθεσινής έκδοσης του 10ετούς ομολόγου καθώς επισημαίνεται ότι έχει επανέλθει η εμπιστοσύνη εκ μέρους των διεθνών επενδυτών. Αυτοί οι δύο παράμετροι δίνουν ώθηση στον Γενικό Δείκτη ώστε να πλησιάζει το κρίσιμο όριο των 920 μονάδων. Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνονται οι αναλυτές που αναφέρουν ότι είναι έτοιμο για μία διαφυγή προς τις 950 μονάδες. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεμπλοκάρει τεχνικά το Χ.Α. θα είναι να μην παλινδρομήσει στις επόμενες συνεδριάσεις χάνοντας εκ νέου το όριο των 910 - 900 μονάδων.

Τη συνέχιση της στήριξης στις χώρες αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ παράλληλα θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στη νομισματική της πολιτική. Επιπλέον σύμφωνα με την αγορά η αργή πορεία των εμβολιασμών και τα lockdown τους πρώτους μήνες της χρονιάς είναι πιθανό να επηρεάσουν τους ρυθμούς ανάκαμψης. Φυσικά η Ελλάδα, όπως και οι διεθνείς αγορές αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ανακοίνωση των στοιχείων πληθωρισμού των ΗΠΑ.

Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει και σήμερα τη θετική του πορεία, έχοντας κέρδη 0,15% με την Εθνική να ενισχύεται 1,12%, την Πειραιώς 0,88% και την Alpha Bank 0,25%. Αντίθετη πορεία για τη Eurobank, η οποία υποχωρεί 0,31%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (1,61%) και της Lamda (1,36%) και της Jumbo (1,06%) και του ΟΤΕ (1,01%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (-0,34%) και της Aegean (-0,18%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Ταξιδιών (+ 1,37%) και των Τηλεπικοινωνιών (1,35%), ενώ απώλειες καταγράφει μόνο ο δείκτης των Ασφαλειών 0,20%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ