ΓΔ: 895.95 0.34% Τζίρος: 25.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:33:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Προσεκτικές κινήσεις και στενό εύρος διακύμανσης για το Χρηματιστήριο

Εν αναμονή της ΓΣ τόσο της Alpha Bank όσο και των Mytilineos, Jumbo οι επενδυτές. Συνεχίζονται οι πιέσεις για την Alpha στο -2,29%, ενώ σημαντικά κέρδη άνω του 2% εμφανίζει ο ΟΛΠ.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στην αγορά κατά τη σημερινή συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει πέριξ των 925 μονάδων, καθώς οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των αποτελεσμάτων της Γενικής Συνέλευσης της Alpha Bank, αναφορικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, αλλά και αυτές των Mytililneos και Jumbo. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 11:19 εμφανίζει απώλειες 0,29% στις 924,64 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 4,92 εκατ. ευρώ. Πτώση 0,31% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται 0,21%. Ανοδικά κινούνται 44 μετοχές, 25 εμφανίζουν απώλειες ενώ 14 διατηρούνται αμετάβλητες. 

Απώλειες 0,88% για τον τραπεζικό δείκτη, με τον τίτλο της Alpha Bank να υποχωρεί 2,46%, την Εθνική Τράπεζα να εμφανίζει οριακές απώλειες 0,18%, τη Eurobank να έχει πτώση 0,65%, ενώ στο -0,25% κινείται η Τράπεζα Πειραιώς. 

Βάσει των τελευταίων πληροφοριών που υπάρχουν και σύμφωνα και με χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, η πλειοψηφία των μετόχων της Alpha Bank έχουν ταχθεί υπέρ της αύξησης κεφαλαίου της τράπεζας. Με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του Τζον Πόλσον, ο οποίος κατέχει το 5,6% της τράπεζας και ο οποίος έχει δηλώσει ότι διαφωνεί με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, προαναγγέλλοντας την καταψήφιση του σχετικού θέματος. Βέβαια, το να ψηφίσει «όχι» ένας μέτοχος στην ΑΜΚ δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι δεν θα συμμετέχει. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι τελικά ο κ. Πόλσον θα ασκήσει τα δικαιώματα που του αναλογούν με την καταβολή ποσού έως 44,8 εκατ. ευρώ.

Θετικά τα μηνύματα και από την Τράπεζα Πειραιώς η οποία ανακοίνωσε συμφωνίες πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) ονομαστικής αξίας 7,2 δισ. ευρώ με τις εταιρείες Intrum και Serengeti Asset Management υπέγραψε η Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Sunrise Ι». Η πώληση γίνεται στο 34% της λογιστικής αξίας των δανείων. 

Την ίδια ώρα ένας κλάδος που προσελκύει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι αυτός κατασκευών. Τις προσδοκίες των επενδυτών τροφοδοτούν τα έργα δισεκατομμυρίων που φαίνεται να βγαίνουν από το τέλμα της στασιμότητας, ενώ οι δραστηριότητες των ομίλων στην ενέργεια αναμένεται να έχουν υψηλή απόδοση, εν μέσω της πράσινης ενεργειακής στροφής. Παράλληλα, οι αλλαγές που συντελούνται στον όμιλο της Ελλάκτωρ στέλνουν ενθαρρυντικά μηνύματα οικονομικής εξυγίανσης.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές του ΟΛΠΑ (+1,75%), της Jumbo (+1,02%) και της Viohalco (+0,83%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-1,28%) και της ΔΕΗ (-0,43%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (+0,93%) και των Πρώτων Υλών (+0,88%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει ο δείκτης των Τραπεζών (-0,55%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Λάνακαμ +9,94% και Λεβεντέρης +9,88%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: CPI -3,41% και Ιατρικό -1,98%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Μουδιασμένη» συνεδρίαση στο ΧΑ, «φρέναραν» τα διεθνή χρηματιστήρια

Αντιφατικές πληροφορίες για την εξέλιξη της πανδημίας, την μετάλλαξη Όμικρον και τα πιθανά περιοριστικά μέτρα «βραχυκύκλωσαν» τις αγορές. Οριακή άνοδος του Γ. Δείκτη, μέτριες πάλι οι συναλλαγές.