ΓΔ: 886.72 -0.85% Τζίρος: 91.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Οι επενδυτές της Alpha Bank, το ραντεβού για Ελλάκτωρ και το «ζέσταμα» Αβραμόπουλου

Τα σενάρια για τον Τζον Πόλσον, το ολλανδικό ενδιαφέρον για την ΑΜΚ της Alpha Bank, η συνάντηση Μπουλούτα - εφοπλιστών και η επάνοδος Αβραμόπουλου στα φώτα της δημοσιότητας.
 • Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Alpha Bank για την έγκριση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, ποσού έως 800 εκατ. ευρώ. Με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του Τζον Πόλσον, ο οποίος κατέχει το 5,6% της τράπεζας και ο οποίος έχει δηλώσει ότι διαφωνεί με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, προαναγγέλλοντας την καταψήφιση του σχετικού θέματος. Βέβαια, το να ψηφίσει «όχι» ένας μέτοχος στην ΑΜΚ δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι δεν θα συμμετέχει. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι τελικά ο κ. Πόλσον θα ασκήσει τα δικαιώματα που του αναλογούν με την καταβολή ποσού έως 44,8 εκατ. ευρώ.
 • Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η διοίκηση της Alpha Bank περιμένει με σταυρωμένα χέρια να δει τι θα πράξει τελικά ο κ. Πόλσον. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί επαφές με επενδυτές και funds ώστε να αξιοποιηθούν τυχόν αδιάθετα και, όπως έχει αναφέρει η στήλη, το κλίμα που εισπράττουν οι άνθρωποι της Alpha από τις παρουσιάσεις είναι ότι για κάθε μέτοχο που δεν θέλει να συμμετάσχει στην ΑΜΚ υπάρχουν πρόθυμοι να καλύψουν τη θέση του.
 • Και μεταξύ αυτών είναι και οι Ολλανδοί, που τόσο μας έχουν απασχολήσει τελευταία λόγω της Ελλάκτωρ.
 • Συναντήσεις με μετόχους της Ελλάκτωρ πραγματοποιεί ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ευθύμιος Μπουλούτας και στο πλαίσιο αυτό σήμερα θα συναντηθεί με τους δυο εφοπλιστές της Greenhill, Δ. Μπάκο και Ιων. Καϋμενάκη, συνάντηση που δεν θα είναι η πρώτη. 
 • Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τον κ. Μπουλούτα είναι αν η Greenhill, που ελέγχει το 21,6% των μετοχών της Ελλάκτωρ, θα ασκήσει τα δικαιώματά της. Μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει αποσαφηνιστεί, ενώ πηγές που είναι κοντά στη Greenhill εκτιμούν ότι η εταιρία θα ασκήσει τα δικαιώματά της κανονικά.
 • Ένα ακόμα σημαντικό θέμα για την Ελλάκτωρ είναι το πρόγραμμα stock options, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί στην επικείμενη γενική συνέλευση των μετόχων. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα δεν θυμίζει τα κλασικά προγράμματα που βλέπουμε (με τιμή άσκησης πολύ χαμηλότερη της τρέχουσας χρηματιστηριακής) αλλά περιλαμβάνει τιμές υψηλότερες της τρέχουσας χρηματιστηριακής. Επίσης, το μέγεθος του προγράμματος (οι μετοχές του stock option αντιστοιχούν στο 5% του αριθμού μετοχών της εταιρίας) αλλά και η μεγάλη περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων (4 έτη) συμβαδίζουν με τα διεθνή στάνταρντ. Σημειώνεται ότι η εισήγηση της ISS για το θέμα του stock option είναι θετική.
 • Μπορεί από το πρωθυπουργικό περιβάλλον να μπήκε πάγος στο θέμα του ανασχηματισμού, ωστόσο πολλοί έχουν ξεκινήσει το ζέσταμα. Μεταξύ αυτών, αν κρίνουμε από το εντυπωσιακό μιντιακό comeback, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, με πολλές συνεντεύξεις και τοποθετήσεις για θέματα εξωτερικής πολιτικής και όχι μόνο.
 • Φόρουμ των Δελφών, τηλεοράσεις, εφημερίδες, ιστοσελίδες: Ο κ. Αβραμόπουλος μοιάζει να είναι πανταχού παρών και με μεγάλη ευφράδεια αναλύει τα εθνικά θέματα, ζητήματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και τη μεταρρυθμιστική ατζέντα. Όλα αυτά πολλοί τα συνδέουν με τον, όποτε γίνει, επόμενο ανασχηματισμό, αν και είναι βέβαιο ότι οι φιλοδοξίες του κ. Αβραμόπουλου είναι ευρύτερες.
 • Σε πρόσφατη συνέντευξή του (Βήμα, 13/6), ο κ. Αβραμόπουλος απέδωσε την ένταση Ελλάδας – Τουρκίας στα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι «για όσους έχουν μελετήσει τη γενικότερη συμπεριφορά της σύγχρονης Τουρκίας, έχουν διαπιστώσει ότι οσάκις εκδηλώνονταν προβλήματα στο εσωτερικό, ανακαλύπτονταν εξωτερικά θέματα, με σκοπό να αποσπάται η προσοχή της κοινωνίας, ενώ συγχρόνως να δυναμώνει το εθνικό φρόνημα. Πάντα το μείγμα εθνικισμού και λαϊκισμού οδηγεί σε επικίνδυνες καταστάσεις». Άλλοι με πολύ μικρότερη πείρα σε σχέση με τον κ. Αβραμόπουλο, ωστόσο θα σημείωναν τις μεγάλες στρατηγικές διαφορές μεταξύ των δυο χωρών.
 • Ενδιαφέρον είχε και η επισήμανση του κ. Αβραμόπουλου περί δημοσίων δηλώσεων με στόχο το εσωτερικό κοινό. «Εκτιμώ ότι μπορούμε να ανοίξουμε ένα κεφάλαιο έντιμης διπλωματίας, υπό την προϋπόθεση, όπως είπα στην αρχή, ότι η ειλικρίνεια θα είναι η βάση και όχι οι δημόσιες δηλώσεις, που κυρίως απευθύνονται στο εσωτερικό των χωρών. Εξωτερική πολιτική κοιτώντας προς το εσωτερικό δεν μπορεί να υπάρξει και όταν υπάρχει ενίοτε οδηγεί σε αδιέξοδα», αναφορά που θα μπορούσε να διαβαστεί ως έμμεση μπηχτή κατά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με αφορμή την πρόσφατη αντιπαράθεσής του μέσω δημόσιων δηλώσεων με τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα.
 • Την τιμητική τους είχαν χθες οι τεχνολογικές μετοχές στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, με τον Nasdaq να κλείνει με κέρδη 0,74%. Πού το περίεργο; Ότι κανείς δεν φαίνεται να δίνει πολλή σημασία στον πληθωρισμό που επιστρέφει απειλητικά στην αμερικανική οικονομία, ή στη συνεδρίαση της Fed που αρχίζει σήμερα και δεν αναμένεται να φέρει ευχάριστες ανακοινώσεις αύριο, Τετάρτη. Όπως προβλέπει η Τίφανι Γουίλντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της PIMCO για τις ΗΠΑ, η Fed προβλέπεται να αναβαθμίσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και να αναθεωρήσει ανοδικά τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό. Η ίδια εκτιμά ότι η αύξηση επιτοκίων έρχεται πιο κοντά, αλλά και όχι και πολύ κοντά: το 2023, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για το 2024. Επίσης, ο διοικητής της Fed, Τζερόμ Πάουελ θα μπορούσε να συζητάει την ιδέα της μείωσης των αγορών ομολόγων από τον Σεπτέμβριο και όχι από τον Δεκέμβριο, αν ο πληθωρισμός είναι πιο επίμονος από όσο αναμενόταν. Οι επενδυτές τα γνωρίζουν αυτά, αλλά παραμένουν ψύχραιμοι και αγοράζουν τεχνολογικές μετοχές, ίσως επειδή παραμένουν πεπεισμένοι ότι η Fed θα κινηθεί πολύ προσεκτικά και δεν θα χαλάσει το πάρτι.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα 180 εκατ. δολ. στην Alpha Bank, ο προβληματισμός για το ΧΑ και το ομόλογο της MLS

Η ώθηση στη μετοχή της Alpha από την αναβάθμιση στους δείκτες της MSCI, οι «αδύναμες» εισροές νέων κεφαλαίων στο ΧΑ, η περίεργη θέση των ομολογιούχων της MLS και η δύσκολη συζήτηση με τους Θεσμούς.
Skaramanga
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επιτυχία στον Σκαραμαγκά, ο ανταρτοπόλεμος στην Ελλάκτωρ και τα δισ. στον τουρισμό

Τι σηματοδοτεί η έλευση ισχυρού επενδυτή στα ναυπηγεία, οι υπόνοιες για παιχνίδι καθυστερήσεων στην αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ, τα απογοητευτικά μαθηματικά της τουριστικής σεζόν και το δράμα της Ιατρικής Σχολής.
staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι συμβαίνει με την Alpha, o ιδρώτας του Χρ. Σταϊκούρα και η παραφωνία της Lamda

Τι ψιθυρίζει η χρηματιστηριακή πιάτσα για το ράλι της Alpha, η δύσκολη διαπραγμάτευση Σταϊκούρα για τις φοροελαφρύνσεις, η ήττα των εφοπλιστών της Ελλάκτωρ, ο προβληματισμός για τη μετοχή της Lamda Development και η ονειρεμένη «μέθοδος bitcoin».
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το Brexit της Alpha και ο προβληματισμός Στουρνάρα για την επόμενη ημέρα

Η μετακόμιση της Alpha Bank από το Λονδίνο στο Λουξεμβούργο, η ασυνήθιστη επιφυλακτικότητα του διοικητή της ΤτΕ για τις εξελίξεις στην οικονομία και ο διακοσμητικός ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παραίτηση Μιχαηλίδη, ο φιλόδοξος στόχος της Alpha και το «δώρο» στην Digea

Η ομαλή έξοδος Μιχαηλίδη από την Εθνική και η αναμενόμενη διαδοχή από τον Γκ. Χαρδούβελη, το στοίχημα της Alpha για μονοψήφιο δείκτη NPEs χωρίς αύξηση κεφαλαίου και η κόντρα του Στ. Μάνου με την ΕΕΤΤ για τα κανάλια.