ΓΔ: 1217.75 1.48% Τζίρος: 81.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Ο κεντρικός σχεδιασμός Κουτσούμπα, τι δεν είπαν Μεγάλου – Ψάλτης και τα αναψυκτικά

Πώς ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός θα λύσει όλα τα προβλήματα, η απουσία αναφορών σε Ουκρανία - ενεργειακή κρίση, γιατί δεν πουλάνε μπύρες – αναψυκτικά, η Ελλάκτωρ και η Αττική Οδός.

Ο Μιχαήλ Σουσλόφ, βασικό στέλεχος του ΚΚΣΕ, τηλεφωνεί στον διευθυντή ενός μεγάλου κολχόζ στα περίχωρα της Μόσχας. Τον ενημερώνει ότι αύριο θα επισκεφτεί το κολχόζ αμερικανική αντιπροσωπεία και πρέπει να καθαριστούν οι χώροι όπου ζουν τα ζώα, να βαφτούν οι τοίχοι, να μπουν παντού καινούργιες λάμπες, να έχουν καύσιμα τα τρακτέρ κ.ο.κ. «Μα, είναι ελάχιστος ο χρόνος Μιχαήλ Αντρέγιεβιτς, δεν προφταίνουμε!», λέει πανικόβλητος ο διευθυντής. «Άσε που δεν έχουμε λάμπες, δεν φτάνουν τα καύσιμα…». «Έ, εντάξει, δε γαμ....», λέει ο Σουσλόφ. «Ας μας συκοφαντήσουν πάλι με τη συνήθη προπαγάνδα τους».

-- Αυτό το παλιό, ωραίο σοβιετικό ανέκδοτο θυμηθήκαμε, ακούγοντας προχθές τον γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, ο οποίος υπογράμμισε ότι μόνο με κοινωνικοποίηση και κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό του κράτους, με τη συμμετοχή των εργαζομένων, αλλά και των επιστημόνων θα λυθούν τα προβλήματα (εν προκειμένω αναφερόταν στην ενέργεια).

-- Πολύ ωραία ακούγεται αυτή η αναφορά περί κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού του κράτους, ειδικά σε νεότερες γενιές που δεν έχουν την παραμικρή υποψία για τα… επιτεύγματα αυτού του κεντρικού σχεδιασμού στα χρόνια της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας. Εν πάση περιπτώσει, ένα είναι βέβαιο: το σοβιετικό σύστημα ήταν και παραμένει το καλύτερο από όλα τα άλλα, καθώς είναι το μόνο που μπορούσε να υπερνικά εμπόδια που κανένα άλλο σύστημα δεν συναντά.

-- Την εξομάλυνση των διεθνών συνθηκών σε σχέση με ένα χρόνο πριν αποτύπωσαν οι δηλώσεις των επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστου Μεγάλου,  και της Alpha Bank, Βασίλη Ψάλτη με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Η αλλαγή αυτή δεν αποτυπώθηκε με όσα ειπώθηκαν, αλλά με δυο σημεία που δεν ειπώθηκαν. Στις δηλώσεις των δυο δεν υπήρχε καμία αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά ούτε και στην ενεργειακή κρίση, θέματα που τέτοιες ημέρες πέρυσι μονοπωλούσαν τις συζητήσεις και τροφοδοτούσαν μεγάλη αβεβαιότητα και ανησυχία. Ασφαλώς, η τραγωδία του πολέμου και το δράμα του ουκρανικού λαού δεν έχουν τελειώσει, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι πλέον η ρωσική εισβολή δεν προκαλεί την αβεβαιότητα και την ανησυχία που προκαλούσε στη διεθνή οικονομία το 2022. Οι κ.κ. Ψάλτης και Μεγάλου στις δηλώσεις τους εστίασαν κυρίως στις οικονομικές επιδόσεις και την πρόοδο των δύο τραπεζών αλλά και σε θέματα ESG. Περιττό να σημειώσουμε ότι δεν υπήρξε καμία νύξη, πολύ περισσότερο αναφορά, στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση και τις οικονομικές διαστάσεις της.

-- Ακόμη και αν Ελλάκτωρ και Avax χάσουν τη διεκδίκηση της Αττικής Οδού στον εν εξελίξει διαγωνισμό και υποχρεωθούν να παραδώσουν τον δρόμο τον Οκτώβριο του 2024, όταν λήγει η υφιστάμενη σύμβαση, δεν πρόκειται να βγουν ζημιωμένοι. Και αυτό γιατί, εκτός από τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έχουν εισπράξει έως σήμερα με τη μορφή μερισμάτων ή επιστροφής κεφαλαίου, εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2024 θα έχουν βάλει στα ταμεία τους πάνω από 150 εκατ. ευρώ από προμερίσματα και υπόλοιπα μερίσματος. Η Ελλάκτωρ κατέχει το 65,5% της Αττικής Οδού και η Avax το 34,5%.

-- Επιπλέον με τη λήξη της σύμβασης, η εταιρεία Αττική Οδός θα πρέπει να λυθεί και να γίνει εκκαθάριση. Με τα σημερινά δεδομένα, η εταιρεία έχει ίδια κεφάλαια 160 εκατ. ευρώ και περίπου 100 εκατ. ευρώ διαθέσιμα. Δεδομένου ότι από τις λειτουργικές ροές του δρόμου θα έχουν καλυφθεί όλες οι υποχρεώσεις  προς τρίτους, τα παραπάνω ποσά -ενδεχομένως κα αυξημένα- θα διανεμηθούν αναλογικά στις δύο εταιρείες, όταν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση, περίπου το έτος 2026.  Καθόλου άσχημα.

-- Στον βατήρα παραμένουν τα περισσότερα προϊόντα που εμφανίζουν λόγω εποχικότητας έξαρση την καλοκαιρινή περίοδο. Μπύρες, αναψυκτικά, παγωτά ό,τι πούλησαν πούλησαν την περίοδο του Πάσχα και μετά οι τζίροι συνέχισαν να είναι αναιμικοί. Οι άνθρωποι του μάρκετινγκ στους παραπάνω κλάδους γκρινιάζουν με το προεκλογικό κλίμα, καθώς έχουν παγώσει τις δικές τους καμπάνιες, ενώ αυτοί των πωλήσεων με την κλιματική κρίση, καθώς μέσα Μαΐου ο καιρός θυμίζει περισσότερο είσοδο στον χειμώνα παρά στο καλοκαίρι.

-- Με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό του 1,1 εκατ. ευρώ για μετοχικό κεφάλαιο ξεκινάει με το καλημέρα η holding TRITA A.E. η οποία συστήθηκε αυτή την εβδομάδα. Όταν μέτοχοι της είναι το ζευγάρι, στην ζωή και στις επενδύσεις, Έλλη Ιωάννου (κόρη του Δάκη Ιωάννου της ΑΒΑΞ) και Γιώργος Τάνες (συμμέτοχος στην εταιρεία στρατηγικού marketing και διαφήμισης Frank and Fame, γιος του Μηνά Τάνε, ιστορικού CEO της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας), είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι δεν τίθεται θέμα χρημάτων.

-- Δεν λέει να εκτονωθεί η κρίση στις περιφερειακές τράπεζες, καθώς και χθες οι μετοχές τους βρέθηκαν υπό πίεση, με την PacWest να βυθίζεται χθες περισσότερο από 20%, αφού ανακοίνωσε ότι την περασμένη εβδομάδα έχασε σχεδόν 10% των καταθέσεών της. Σε αυτό το κλίμα, ο ισχυρότερος τραπεζίτης, ο Τζέιμι Ντάιμον της JP Morgan έδωσε μια σχεδόν αγανακτισμένη συνέντευξη στο Bloomberg, για να ζητήσει από τις αρχές να κάνουν, επιτέλους, ό,τι χρειάζεται για να τελειώσει αυτή η κρίση. Από την οργή του δεν ξέφυγαν οι short sellers, που έχουν βγάλει εκατοντάδες εκατομμύρια «χτυπώντας» μετοχές περιφερειακών τραπεζών -τις πρώτες ημέρες του Μαΐου έκλεισαν πολλές θέσεις, με κέρδος που υπολογίζεται σε 1,2 δισ. δολ. Ο Ντάιμον αναγνώρισε ότι δεν προκάλεσαν οι short αυτή την κρίση, όπως προκύπτει και από εκτιμήσεις των αναλυτών της JP Morgan, αλλά υπέδειξε μία κατηγορία short sellers στην οποία οι αρχές θα πρέπει να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους: αυτούς που ανοίγουν θέσεις short και, παράλληλα, βομβαρδίζουν την αγορά μέσω των social media με αρνητικές πληροφορίες και σχόλια για να «φουντώσει» ο πανικός. Προφανώς σε αυτή την περίπτωση, μιλάμε για πρακτικές που ξεφεύγουν από τη θεμιτή υποτιμητική κερδοσκοπία και κινούνται στα όρια του σοβαρού αδικήματος της χειραγώγησης μετοχών.

-- Τι μπορεί να γίνει; Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ψάχνει, ενώ τελευταία έχουν εμπλακεί και οι ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές, αναζητώντας ενδείξεις για ποινικά αδικήματα. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι τέτοιες έρευνες έχουν υψηλό βαθμό δυσκολίας και είναι πολύ αμφίβολο αν μπορούν να σταματήσουν γρήγορα τις αθέμιτες πρακτικές ή να εμποδίσουν την πτωτική πορεία των μετοχών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Tsipras-Alexis-Solts-Olaf
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Πειραιώς για ΤΕΝΕΡΓ, τα 2,4 δισ. Μπουλούτα και ο γερμανοτσολιάς... Τσίπρας

Τα διαδοχικά επιχειρηματικά deal στον όμιλο Ελλάκτωρ, το δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς που ξεκλειδώνει το deal για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η αισιοδοξία των επιτελών των τραπεζών, η στροφή 180 μοιρών του Τσίπρα για τη Γερμανία και οι υπερβολές του ΤΧΣ.
Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ώρα της ανταμοιβής στην Πειραιώς, η φυγή της Ellington και η πίεση στην Ιντρακάτ

Η υπόσχεση Χρ. Μεγάλου για άλμα απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, το «αγόρασε στη φήμη, πούλα στην είδηση» της Ελλάκτωρ, η πίεση στην Intrakat εν αναμονή της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών και το +18% του δείκτη των τραπεζών που οδηγεί την άνοδο στο ΧΑ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το Gov.gr wallet και οι τράπεζες, η νέα εθελουσία της Πειραιώς και η Ελλάκτωρ

Γιατί οι τράπεζες ζητούν δίμηνη παράταση για το Gov.gr wallet, έρχεται νέο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης εργαζομένων της Τρ. Πειραιώς, οι έξι για τον Φορέα Ακινήτων, η πρόταση επαναγοράς ομολόγων από την Ελλάκτωρ και οι εντυπωσιακές επιδόσεις της Cenergy.
alpha bamk
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ικανοποίηση στην Alpha Bank, το buyback της ΔΕΗ και η νέα σύμβαση στην Πειραιώς

Πώς η Alpha επανέρχεται σε ηγετική θέση στα επιχειρηματικά δάνεια, σε ποιο εύρος τιμών θα αγοράσει ίδιες μετοχές η ΔΕΗ, γιατί είναι win-win η εργασιακή σύμβαση στην Τρ. Πειραιώς και η εξαγορά της EVO Payments μετά το deal με την Εθνική.
Kikilias
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο super Κικίλιας, το πακέτο της Τρ. Πειραιώς και τα νέα στελέχη στο ΔΣ Ελλάκτωρ

Οι πανηγυρισμοί του υπ. Τουρισμού με λάθος στοιχεία, το μυστήριο με το πακέτο μετοχών της Τρ. Πειραιώς, η βαρύτητα από την οικογένεια Βαρδινογιάννη στην επένδυση στην Ελλάκτωρ, η σιωπηρή παράταση για τα MREL και ο λιγνίτης.