ΓΔ: 891.84 1.54% Τζίρος: 23.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στη μάχη της Ψυττάλειας και τα κέρδη από τον Τσιτσιπά

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Μέσα στο επόμενο τρίμηνο λήγει η σύμβαση με την κοινοπραξία της ΑΚΤΩΡ για τη διαχείριση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ τα έχει βρει σκούρα για το τι μέλλει γενέσθαι. Στο νέο διαγωνισμό που προκήρυξε, για τη διαχείριση του ΚΕΛ τα επόμενα χρόνια, εμφανίστηκαν τρεις κοινοπραξίες, αλλά οι πληροφορίες περί αποκλεισμού των δύο εξ’ αυτών προκειμένου να προχωρήσει με έναν μόνο υποψήφιο (την κοινοπραξία της ΑΚΤΩΡ που διαχειρίζεται το ΚΕΛ Ψυττάλειας εδώ και περίπου 15 χρόνια) προκαλούν σοβαρότατες αντιδράσεις.
  • Αντίπαλοι της ΑΚΤΩΡ ήταν η κοινοπραξία της γαλλικής Suez με τις ΤΕΡΝΑ και Intrakat καθώς και η κοινοπραξία Μυτιληναίος - Κωνσταντινίδης. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η τόσο εύκολη και απροβλημάτιστη επιλογή αποκλεισμού της γαλλικής Suez. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξουν προσφυγές που θα οδηγήσουν σε πολύμηνη καθυστέρηση του έργου. Ίσως πρόκειται για μια απλή ευνοϊκή συγκυρία για τον Έλλακτωρ, ωστόσο, αρκετοί στην κατασκευαστική αγορά συνδυάζουν την προσπάθεια νέας ανάθεσης στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ με σοβαρά ζητήματα, όχι μόνο οικονομικά, που αντιμετωπίζει ο όμιλος. 
  • Δεύτερη ημέρα απωλειών για τη μετοχή της Alpha Bank, μετά την ανακοίνωση του business plan την περασμένη Τρίτη. Ευτυχώς για την τράπεζα η πτώση δεν είναι κόντρα στο ρεύμα, κάτι που σίγουρα δεν θα ήταν ευχάριστο για την υποδοχή του πλάνου από τους επενδυτές, αλλά ακολουθεί τη γενικότερη πτωτική πορεία των τραπεζικών μετοχών τις τελευταίες ημέρες. Χθες πάντως η πίεση ενισχύθηκε με την μετοχή να κλείνει στο -2,43% έναντι πτώσης 1,35% του τραπεζικού δείκτη.
  • Σταθερά πάνω από τα 3 ευρώ η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, παρά την χθεσινή πίεση στο κλείσιμο. Το σχέδιο της διοίκησης για την κανονική αποπληρωμή των CoCos στο τέλος του χρόνου, ορισμένες πολύ καλές εκθέσεις ξένων αναλυτών, αλλά και η σημαντική ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής της τράπεζας, όπως θα αποτυπωθεί σήμερα στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ομίλου για το εννεάμηνο, αποτελούν τους βασικούς τροφοδότες της αισιοδοξίας. 
  • To etennis.gr ξεκίνησε περισσότερο ως ένα, ας πούμε, επιχειρηματικό παιχνίδι γνωστών επιχειρηματιών, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Φουρλής και Φάις, που αποφάσισαν να κάνουν το χόμπι τους... επιχείρηση. Το συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχήμα βασίζεται κυρίως στην εξειδίκευση πωλήσεων ειδών τένις ηλεκτρονικά, αλλά και μέσω των δύο καταστημάτων, στο Μαρούσι και τη Γλυφάδα. Το χόμπι, όμως, αρχίζει να φέρνει τζίρους πέραν των αρχικών προσδοκιών. Η διαφήμιση, μάλιστα, έγινε δωρεάν: οι απίστευτες επιτυχίες του Τσιτσιπά ανέβασαν κατακόρυφα τη δημοτικότητα του τένις και φαίνεται ότι είναι αρκετές για να γεμίζουν τα ταμεία του etennis.gr.
  • Καλός αναγνώστης της στήλης διαβάζοντας το ενδιαφέρον θέμα που δημοσιεύτηκε στο Business Daily, πριν λίγες ημέρες, «Η οικογενειακή επιχείρηση που πάει καλά... χωρίς οικογένεια», και την αξιόλογη προσπάθεια της εταιρίας να μεταβεί σε ένα μοντέλο σύγχρονης εταιρικής διακυβέρνησης, μας επισήμανε μια μικρή, πλην κρίσιμη, λεπτομέρεια: οι ιδρυτές της Π. Πετρόπουλος δεν έχουν απογόνους, κάτι που σίγουρα βοηθά την μετάβαση σε επαγγελματίες μάνατζερ. Για να τα λέμε όλα, πάντως, υπήρχαν και σε άλλες εταιρείες επιχειρηματίες χωρίς απογόνους, που όμως κατάφεραν να τις «βραχυκυκλώσουν» με τοποθετήσεις διαφόρων συγγενών και προστατευόμενων, αντί να οργανώσουν τη μετάβαση σε μάνατζερ, με καθαρούς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το shadow book της Alpha, το «βουνό» μετρητών της Jumbo και η πίεση στον ΟΤΕ

Η καλή προετοιμασία της Alpha και τα σημεία που ξεχώρισαν στο ομόλογο, τα μετρητά που δεν μπορούν να αγγίξουν οι μέτοχοι της Jumbo, η διόρθωση της μετοχής του ΟΤΕ και πως η Moody's... αντέγραψε την Τρ. Πειραιώς.
Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα 180 εκατ. δολ. στην Alpha Bank, ο προβληματισμός για το ΧΑ και το ομόλογο της MLS

Η ώθηση στη μετοχή της Alpha από την αναβάθμιση στους δείκτες της MSCI, οι «αδύναμες» εισροές νέων κεφαλαίων στο ΧΑ, η περίεργη θέση των ομολογιούχων της MLS και η δύσκολη συζήτηση με τους Θεσμούς.
Skaramanga
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επιτυχία στον Σκαραμαγκά, ο ανταρτοπόλεμος στην Ελλάκτωρ και τα δισ. στον τουρισμό

Τι σηματοδοτεί η έλευση ισχυρού επενδυτή στα ναυπηγεία, οι υπόνοιες για παιχνίδι καθυστερήσεων στην αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ, τα απογοητευτικά μαθηματικά της τουριστικής σεζόν και το δράμα της Ιατρικής Σχολής.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το υπόγειο αντάρτικο Δένδια, ποιος πουλάει Lamda και τα αντί-bonus στην Πειραιώς

Οι παρεμβάσεις Δένδια που σημειώνονται από το Μαξίμου, η επική μάχη νομικών στη συνέλευση της Ελλάκτωρ, το malus στα στελέχη της Πειραιώς και ο πωλητής που κρατά υπό πίεση τη μετοχή της Lamda Development.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι επενδυτές της Alpha Bank, το ραντεβού για Ελλάκτωρ και το «ζέσταμα» Αβραμόπουλου

Τα σενάρια για τον Τζον Πόλσον, το ολλανδικό ενδιαφέρον για την ΑΜΚ της Alpha Bank, η συνάντηση Μπουλούτα - εφοπλιστών και η επάνοδος Αβραμόπουλου στα φώτα της δημοσιότητας.
staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι συμβαίνει με την Alpha, o ιδρώτας του Χρ. Σταϊκούρα και η παραφωνία της Lamda

Τι ψιθυρίζει η χρηματιστηριακή πιάτσα για το ράλι της Alpha, η δύσκολη διαπραγμάτευση Σταϊκούρα για τις φοροελαφρύνσεις, η ήττα των εφοπλιστών της Ελλάκτωρ, ο προβληματισμός για τη μετοχή της Lamda Development και η ονειρεμένη «μέθοδος bitcoin».