ΓΔ: 891.84 1.54% Τζίρος: 23.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

JPMorgan: Αναβαθμίζει στα 3,5 ευρώ την τιμή – στόχο για την ΕΤΕ

Σύμφωνα με τους αναλυτές της JPMorgan Cazenove η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί την καλύτερη επιλογή για έναν επενδυτή που θέλει να στοιχηματίσει υπέρ της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Σε αναβάθμιση της τιμής – στόχου για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 3,5 ευρώ από 2 ευρώ πριν προχωρά η J.P.Morgan Cazenove, δείχνοντας ότι η μετοχή έχει δυνατότητα ανόδου 32% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ διατηρεί την «υπέρβαρη» (overweight» σύσταση. Σημειώνεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του ΧΑ η μετοχή της ΕΤΕ διαμορφώθηκε στα 2,66 ευρώ. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού ομίλου η μετοχή της ΕΤΕ αποτελεί την πλέον ελκυστική επιλογή προκειμένου ένας επενδυτής να στοιχηματίσει υπέρ της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, καθώς: 

  • Εκτιμάται ότι τα  Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPEs) για το 2022 θα φθάσει στο 6% από το επίπεδο – ρεκόρ του 47% που είχε φθάσει το 2015. 
  • Η τράπεζα είναι «ο καλύτερος μαθητής της τάξης» καθώς έχει δείκτη CET 1 στο 15,4%, ο οποίος αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω έως το 2023. 
  • Σημειώνεται βελτίωση των βασικών της εσόδων, με σημαντική αύξηση και των προμηθειών και ταυτόχρονη μείωση του κόστους λειτουργίας. 

Με δεδομένα τα παραπάνω εκτιμάται ότι η ΕΤΕ μπορεί να έχει απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROTE) του επιπέδου του 7,5% έως το 2023 ή 9% εάν γίνει προσαρμογή με τα επιπλέον κεφάλαια και δυνατότητα αυτό να ενισχυθεί περαιτέρω τα επόμενα έτη. 

Ταυτόχρονα το επίπεδο των NPEs συγκλίνει προς αυτά των ευρωπαϊκών τραπεζών, με το μεγαλύτερο μέρος του «καθαρισμού» του ισολογισμού να έχει πραγματοποιηθεί, με το πρόγραμμα που εφάρμοσε η Εθνική Τράπεζα γι’ αυτόν τον στόχο να είναι γρηγορότερο και πιο εύκολο στην εφαρμογή του σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες. 

Αυτή τη στιγμή τα NPES φθάνουν στα 4,4 δισ. ευρώ, δηλαδή είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με το επίπεδο – ρεκόρ των 17 δισ. που είχαν αγγίξει το 2015 κι αναμένεται περαιτέρω μείωσή του χαμηλότερα από τα δύο δισ. ευρώ έως το τέλος του 2022, με το αντίστοιχο ποσοστό να υποχωρεί στο 6%. 

Την ίδια στιγμή ο δείκτης CET 1 βρίσκεται στο 34% του μετοχικού κεφαλαίου, με τα κέρδη άνω των 1,5 δισ. ευρώ από trading το 2020 να έχουν «απορροφήσει» το κόστος κεφαλαίου. Η JPMorgan Cazenove εκτιμά ότι ο βασικός δείκτης θα φθάσει στο 15,4% το 2023, δηλαδή υψηλότερα από τον μέσο όροι του 13,3% που έχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες που καλύπτει ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος. 

Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας εκτιμούν ότι η μετοχή της Εθνικής έχει ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια να «τρέξει», καθώς διαπραγματεύεται κατά 10% χαμηλότερα σε σύγκριση με τα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. 

Ethniki Trapeza
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Εθνική: Υψηλή κερδοφορία στο 9μηνο, στόχος η απόδοση κεφαλαίου 9%

Σύμφωνα με την Pantelakis Securities, η ΕΤΕ διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και δεν υπάρχει ανησυχία για ενδεχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Μεγάλη μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων και λειτουργικού κόστους.
jpmorgan
ΑΓΟΡΕΣ

JPMorgan: Θετικές προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες, το νέο στοίχημα

Διατηρείται η «υπέρβαρη» σύσταση για Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα και η «ουδέτερη» για Τράπεζα Πειραιώς, με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROTE) να αποτελεί το κλειδί για το τραπεζικό σύστημα.
trapezes-banks
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με discount οι τραπεζικές μετοχές - Εκτιμήσεις

Η ολοκλήρωση της εξυγίανσης των ισολογισμών σε συνδυασμό με τις προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών δικαιολογούν υψηλότερους πολλαπλασιαστές αποτίμησης και ένα μικρότερο discount.
Πετρέλαιο, τιμές, αγορές
ΑΓΟΡΕΣ

Ποταμοί ρευστότητας από τις τράπεζες στις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα

Κορυφαίες τράπεζες έχουν αναλάβει εκδόσεις ομολόγων και κοινοπρακτικών δανείων ύψους 459 δισ. δολαρίων φέτος για λογαριασμό εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το αντίστοιχο ποσό για «πράσινες» επενδύσεις φθάνει στα 463 δισ.