ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Πτωτική κίνηση στο Χρηματιστήριο με «βαρίδι» τις τραπεζικές μετοχές

Διατηρούνται οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, με εξαίρεση την Τρ. Πειραιώς (+0,52%), με την Coca-Cola HBC στο +1,43% να «κρατά άμυνα» για την αγορά και τον ΓΔ να βρίσκεται πέριξ των 912 μονάδων.

Οι σημαντικές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, με εξαίρεση αυτήν της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και σε ορισμένους ακόμη δεικτοβαρείς τίτλους, οδηγεί σε απώλειες την αγορά, ενώ «αντίβαρο» στην πτώση προσφέρει η μετοχή της Coca-Cola HBC, ενώ την ίδια ώρα ανάλογες τάσεις επικρατούν και στην Ευρώπη, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να υποχωρεί 0,14%. 

Στις 11:53 ο Γενικός Δείκτης αποδυναμώνεται 0,25% στις 912,45 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στο επίπεδο των 8,16 εκατ. ευρώ. Απόλυτη ισορροπία μεταξύ ανοδικών - πτωτικών μετοχών, καθώς τόσο οι μετοχές με κέρδη όσο και αυτές με απώλειες φθάνουν στις 36, ενώ 14 διατηρούνται αμετάβλητες. Απώλειες 0,45% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να διατηρείται αμετάβλητος. 

Εκ νέου σε τροχιά πιέσεων ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος υποχωρεί 0,70%. Σταθερά σε πτωτική τροχιά ο τίτλος της Alpha Bank στο -0,4%, με την Εθνική Τράπεζα να αποδυναμώνεται 0,95% και τη Eurobank δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις καθώς βρίσκεται στο -1,29%. Αντίθετα κέρδη 0,52% σημειώνει η Τράπεζα Πειραιώς. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η πολύ καλή πορεία της Coca-Cola HBC με άνοδο 1,43%, προσφέρει αντίβαρο και βοηθά ώστε οι απώλειες για τον ΓΔ να είναι περιορισμένες, ενώ στο +0,46% κινείται ο τίτλος της Ελλάκτωρ. Αντίθετα πιέσεις ασκούνται στις μετοχές των ΕΛΠΕ (-1,22%) και Motor Oil (-1,02%), στον απόηχο και της υποχώρησης των διεθνών τιμών του μαύρου χρυσού. Σε τροχιά απωλειών τόσο η ΔΕΗ όσο και ο ΟΤΕ, με την πτώση τους να φθάνει στο -1,36% και -0,75% αντίστοιχα. 

Η αγορά κατά τη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων αν και ξεκίνησε πτωτικά κατόρθωσε να «γυρίσει» σε θετική πορεία, εξαιτίας και θετικών ειδήσεων από το μέτωπο της οικονομίας, όπως το χθεσινό «πράσινο φως» από την Κομισιόν στο «Σχέδιο Ελλάδα 2.0». Όμως το κλίμα μάλλον «βάρυνε» η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, στην οποία, μεταξύ άλλων και αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο, σημειώνεται ότι απροσδιόριστη απειλή για τις τράπεζες αποτελούν τα νέα «κόκκινα» δάνεια που θα αφήσει πίσω της η πανδημία, με την Τράπεζα της Ελλάδος να μην αποκλείει ένα νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά τη λήξη των μέτρων στήριξης, αλλά να αναγνωρίζει ότι είναι αδύνατο να γίνουν ακριβείς προβλέψεις. Την ίδια ώρα, προειδοποιεί ότι η επιδείνωση της οικονομικής θέσης επιχειρήσεων και νοικοκυριών λόγω της πανδημίας εκθέτει τις τράπεζες στον κίνδυνο να σχηματίσουν και πάλι μεγάλες προβλέψεις, όπως ήδη συνέβη το 2020, με αποτέλεσμα να εμφανίσουν σημαντικού ύψους ζημιές.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τροφίμων (+0,91%) και της Τεχνολογίας (+0,40%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες ι του Πετρελαίου (-0,79%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-0,71%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Prodea +4,67% και Λανακάμ +4,67%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Μαθιός Πυρίμαχα -13,42% και Αφοί Κορδέλλου -3,33%.

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη για το Χρηματιστήριο αλλά με τζίρο... καλοκαιρινών διακοπών

Υψηλοτερα των 858 ο Γενικός Δείκτης, με την αξία των συναλλαγών να προσγειώνεται στα 33,3 εκατ. ευρώ. Ξεχώρισε η μετοχή της Aegean Airlines με κέρδη 2%. Πτώση για την απόδοση του 10ετούς στο 0,66% ελέω Λαγκάρντ.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Σταθεροποιητική πορεία για το ΧΑ μετά τη χθεσινή τεχνική αντίδραση

Σημαντικές πιέσεις με πτώση που ξεπερνά το 3,5% για τον τίτλο της Ελλάκτωρ, μετά τις νέες περιπέτειες με τη Greenhill, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι τραπεζικές μετοχές, με εξαίρεση τη Eurobank στο +0,2%