ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Βρίσκει τον βηματισμό του το Χρηματιστήριο, επιστροφή τραπεζών σε άνοδο

Ανοδικά πλην Πειραιώς οι τραπεζικές μετοχές, ενώ ξεχωρίζει το ράλι της Aegean με κέρδη 4,6%, αλλά και η πολύ καλή πορεία της Coca-Cola HBC, η οποία ενισχύεται 2,2%.

Η αρκετά καλή πορεία των τραπεζικών μετοχών, το ράλι της Aegean Airlines αλλά και η σημαντική άνοδος της Coca-Cola HBC, αποτελούν τους τρεις βασικούς παράγοντες που οδηγούν υψηλότερα την αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στο επίπεδο των 906 μονάδων, την ίδια ώρα που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται πτωτικά και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,23%. 

Στις 13:04 ο Γενικός Δείκτης έχει κέρδη 0,1% στις 906,51 μονάδες, έχοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 912,03 μονάδες και χαμηλό στις 905,70 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να είναι σχετικά μέτρια και να φθάνει στο επίπεδο των 19,66 εκατ. ευρώ. Ισορροπία μεταξύ ανοδικών και πτωτικών μετοχών καθώς διαμορφώνονται στις 42 προς 44, ενώ 17 παραμένουν αμετάβλητες. Κέρδη 0,09% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης ενισχύεται 0,33%. 

Σε θετική πορεία διατηρείται ο τραπεζικός δείκτης, με κέρδη 0,42%, με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος να είναι η Alpha Bank (+0,82%), καθώς ανακοίνωσε ως ημερομηνία καταγραφής (record date) των υφιστάμενων μετόχων, προκειμένου αυτοί να τύχουν της κατά προτεραιότητα διανομής των νέων μετοχών μέσω της ΑΜΚ, την 28η Ιουνίου 2021. Την καλύτερη πορεία ακολουθεί η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με κέρδη 1,49%, ήπια ανοδική κίνηση για τη Eurobank στο +0,25%, ενώ υπό πίεση βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς με απώλειες 1,25%, ενώ αναμονή και της σημερινής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της. 

Ράλι για τον τίτλο της Aegean με κέρδη 4,6%, καθώς από τη μία πλευρά ολοκληρώθηκε η ΑΜΚ ενώ από την άλλη τα μηνύματα από τον τουρισμό είναι ενθαρρυντικά. Μάλιστα σε σημερινή ανακοίνωση του βρετανικού υπ. Υγείας υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση της χώρας εξετάζει χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών για όσους πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ώθηση στην αγορά προσφέρει και ο δεικτοβαρής τίτλος της Coca-Cola HBC με κέρδη 2,26%, ενώ στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν ακόμη οι τίτλοι των ΕΧΑΕ (+1,56%), Τέρνα Ενεργειακή (+1,35%) και ΟΤΕ (+0,90%).

Πλήρης αντιστροφή τάσεων για τη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία κινείται, πλέον, πτωτικά με απώλειες 1,03%, καθώς η Γενική Συνέλευσή της θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως επεισοδιακή, καθώς έχει ξεσπάσει και πάλι αντιπαράθεση για τα δικαιώματα ψήφου των μετοχών της Greenhill, οι οποίες έχουν δεσμευτεί ως ενέχυρο για δάνειο από την Aeolus. Η Greenhill τελικά αποκλείστηκε από τη ΓΣ αν και είχε απειλήσει με ένδικα μέσα εάν συμβεί κάτ τέτοιο. Πτωτικά κινούνται και οι μετοχές των ΓΕΚ Τερνα (-1,03%), Mytilineos (-1,39%), Motor Oil (-1,42%) και ΟΠΑΠ (-0,77%).

Όπως τονίζουν οι αναλυτές η ζώνη των 900 μονάδων, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την αγορά. Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Ηλίας Ζαχαράκης «τα παράγωγα έληξαν με τον τζίρο στη διόρθωση σε αισθητά χαμηλά επίπεδα, ενώ η αργία της Δευτέρας προβλημάτισε τους αγοραστές, που προτίμησαν να δουν την αγορά και πάλι από την προσεχή Τρίτη. Η ζώνη των 900-905 μονάδων προσφέρει στηρίξεις, θυμίζοντας ότι το 9 μπροστά μας ταλαιπωρεί αρκετά χρόνια και φαίνεται να θέλει και άλλο χρόνο. Πλέον, τα επίπεδα των 914 μονάδων είναι η κοντινή αντίσταση, η διάσπαση της οποίας μπορεί να δώσει και πάλι κίνηση προς τις 930 μονάδες. Αντίστοιχα, αν χαθεί το όριο των 900 μονάδων, θα μπορούσε η αγορά να κινηθεί προς τις 880 μονάδες».

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ, Πέτρος Τσούρτης σημειώνει πως η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον Κινητό Μέσο Όρο στις 902 μονάδες. Επόμενο σημείο στήριξης –μιας και χάθηκαν οι 910 μονάδες– είναι το όριο των 902 μονάδων, ενώ σημεία αντίστασης είναι οι 930 και 950 μονάδες.

Τέλος, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή, Νικόλαος Καυκάς τονίζει πως παρά τη διόρθωση δεν έχει διαβρωθεί η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση, όμως είναι σημαντικό για το Γενικό Δείκτη να κρατήσει τα τρέχοντα επίπεδα και να παραμείνει πάνω από το όριο των 900 μονάδων. Όμως, επισημαίνει πως πλησιάζουν οι αποκοπές μερισμάτων δεικτοβαρών μετοχών όπως ο ΟΤΕ, οπότε είναι εύλογες κάποιες αναταράξεις.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη για το Χρηματιστήριο αλλά με τζίρο... καλοκαιρινών διακοπών

Υψηλοτερα των 858 ο Γενικός Δείκτης, με την αξία των συναλλαγών να προσγειώνεται στα 33,3 εκατ. ευρώ. Ξεχώρισε η μετοχή της Aegean Airlines με κέρδη 2%. Πτώση για την απόδοση του 10ετούς στο 0,66% ελέω Λαγκάρντ.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Σταθεροποιητική πορεία για το ΧΑ μετά τη χθεσινή τεχνική αντίδραση

Σημαντικές πιέσεις με πτώση που ξεπερνά το 3,5% για τον τίτλο της Ελλάκτωρ, μετά τις νέες περιπέτειες με τη Greenhill, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι τραπεζικές μετοχές, με εξαίρεση τη Eurobank στο +0,2%