ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
Φωτο: Shutterstock

Θετική πορεία για το ΧΑ με διαπραγμάτευση σε περιορισμένη κλίμακα

Σταθερά άνω των 880 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης και παρά την αναβάθμιση της Κομισιόν για την ανάπτυξη φέτος.

Σταθερά σε ήπια ανοδική κίνηση παραμένει η αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά και τις 880 μονάδες, στηριζόμενος στις μετοχές των Lamda, Aegean και ΟΠΑΠ, ενώ οι θετικές ειδήσεις ήρθαν από την Κομισιόν, η οποία προχώρησε σε έστω και οριακή αναβάθμιση της εκτίμησής της για την ελληνική οικονομία, γεγονός, πάντως, το οποίο δεν ήταν αρκετό για να «ξεκολλήσει» την αγορά από το στενό εύρος διακύμανσης. 

Στις 13:14 ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει κέρδη 0,37% στις 881,80 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 14,42 εκατ. ευρώ. Επικράτηση των ανοδικών μετοχών που φθάνουν στις 67, έναντι 32 πτωτικών και 10 που διατηρούνται αμετάβλητες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,36%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,31%.

Ήπια ανοδικά με κέρδη 0,34% κινείται ο τραπεζικός δείκτης, με τη μετοχή της Alpha Bank να έχει κέρδη 0,2%, ενώ η τράπεζα δημοσιοποίησε την ακριβή κατανομή των μετοχών της μετά την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ οι βασικοί της μέτοχοι ΤΧΣ, Paulson και Schroders κατέχουν πλέον το 8,98%, 6,73% και 5,65% του κεφαλαίου της. Στο +0,85% η Εθνική Τράπεζα, με τη Eurobank να υποχωρεί 0,12%, ενώ κέρδη 0,64% εμφανίζει η Τράπεζα Πειραιώς.

Αισιόδοξη αλλά και με ορισμένους αστερίσκους εμφανίζεται η Κομισιόν στις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία, καθώς προχωρά σε αναβάθμιση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη φέτος στο 4,3% από 4,1% πριν και διατηρεί στο 6% την πρόβλεψη για το 2022, τονίζοντας, όμως, ότι αυτές οι προβλέψεις μπορούν να τεθούν υπό αίρεση εάν ο τουρισμός δεν ακολουθήσει την αναμενόμενη πορεία. Πρόκειται για μία ανησυχία την οποία έχουν και οι επενδυτές, κυρίως οι ξένοι, για την Ελλάδα, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται και στην απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος στην αγορά το τελευταίο διάστημα.

Ένα νέο κύμα της πανδημίας θα ανατρέψει πλήρως όλα τα δεδομένα και σε περίπτωση που το ελληνικό Δημόσιο κληθεί να αυξήσει περαιτέρω τον δανεισμό του για να καλύψει νέα μέτρα στήριξης, τότε το επίπεδο των χρηματοδωτικών αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους θα ξεπεράσει το 15%, ένα όριο που έχουν θέσει οι Θεσμοί, που έχει, μεν, παγώσει λόγω των συνθηκών αλλά δεν θα μείνει «παγωμένο» επ' άπειρον.. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Lamda Development (+2,47%), του ΟΠΑΠ (+2,11%) και της Aegean Airlines (+1,48%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΛΠ (-1,23%), των ΕΛΠΕ (-0,99%), της Τέρνα Ενεργειακή (-0,98%) και της ΕΥΔΑΠ (-0,62%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Ταξιδιών (+2,06%) και της Ακίνητης Περιουσίας (+1,98%) , ενώ απώλειες καταγράφει μόνο ο δείκτης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-0,27%). 

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Εθνική με 1.154.064 και 787.717 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Εθνική με 1,854 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ με 1.343 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: ΣΙΔΜΑ +13,77% και Μαθιός Πυρίμαχα +6,93%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές:Elinoil -8,76% και Ιντερτέκ -5,78%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Βαθαίνει η «βουτιά» στο Χρηματιστήριο, πάνω από 4% οι απώλειες του Δείκτη

Στα επίπεδα των 860 μονάδων έχει κατρακυλήσει ο Γενικός Δείκτης με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις καθώς η εμφάνιση νέας παραλλαγής του κορονοϊού αυξάνει τους κινδύνους για οικονομίες και αγορές.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Sell-off λόγω μετάλλαξης στις αγορές, προς τις 860 μονάδες ο Γ. Δείκτης

Κάτω από τις 870 μονάδες έχει υποχωρήσει ο Γενικός Δείκτης, με πτώση που πλησιάζει το 4%. Έντονες πιέσεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, μεγάλη πτώση των τραπεζών. Πτώση στα futures του S&P 500 και στο πετρέλαιο.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ανοδική ορμή στο Χρηματιστήριο αλλά με απουσία των επενδυτών από τις ΗΠΑ

Ο Γενικός Δείκτης προσέγγισε πάλι τις 900 μονάδες, όμως ήταν αισθητά μειωμένη η αξία των συναλλαγών, λόγω της αργίας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ. Ξεχώρισαν οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνικής και Alpha Bank.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Διατηρείται ανοδικά αλλά με αναιμική αξία συναλλαγών το Χρηματιστήριο

Ξεχωρίζει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με κέρδη που ξεπερνούν το 2%, αλλά ο τζίρος παραμένει καθηλωμένος σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα των 23 εκατ. σε μία ένδειξη χαμηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος.