ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Σε κλοιό πιέσεων το Χρηματιστήριο, στο κόκκινο η υψηλή κεφαλαιοποίηση

Μεγάλες πιέσεις για δεικτοβαρείς τίτλους όπως αυτοί Coca-Cola HBC και ΟΤΕ με απώλειες 3% και σχεδόν 2%, με τον Γεν. Δείκτη να διολισθαίνει χαμηλότερα από τις 870 μον., εν τω μέσω διεθνούς αρνητικού κλίματος.

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών σημειώνεται στην ελληνική αγορά, η οποία σήμερα ευθυγραμμίζεται πλήρως με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί χαμηλότερα και από το επίπεδο των 870 μονάδων, με σχεδόν το σύνολο του ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης να βρίσκεται στο κόκκινο και μεγάλες πιέσεις να ασκούνται σε δεικτοβαρείς τίτλους όπως αυτοί Coca-Cola HBC και ΟΤΕ. 

Στις 11:09 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 1,28% στις 866,02 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 4,04 εκατ. ευρώ. Πλήρης επικράτηση των πτωτικών μετοχών που φθάνουν στις 49, έναντι 20 που κινούνται ανοδικά και εννέα που παραμένουν αμετάβλητες. Απώλεις 1,31% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 0,68%. 

Στο -1,01% ο τραπεζικός δείκτης, με την Alpha Bank να έχει πτώση 0,44%, την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί 0,78%, τη Eurobank να έχει απώλειες 1,56%, ενώ 1,63% χαμηλότερα κινείται η Τράπεζα Πειραιώς. 

Με θετικό πρόσημο στην υψηλή κεφαλαιοποίηση κινείται μόνο η μετοχή της Aegean Airlines στο +0,57%, παρά το γεγονός ότι ο όμιλος ανακοίνωσε σημαντικές ζημίες για το α' τρίμηνο, σε μία αναμενόμενη, όμως, εξέλιξη από την αγορά, με δεδόμενα τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν τη συγκεκριμένη περίοδο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη. Στον αντίποδα πτώση που ξεπερνά το 3% εμφανίζει ο τίτλος της Coca-Cola HBC, με τον ΟΤΕ να κινείται 1,9% χαμηλότερα, ενώ σε ανάλογη πορεία κινούνται οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ (-2,285), Lamda Development (-2,20%),  Ελλάκτωρ (-2,01%) και ΟΛΠ (-2,00%).

Η συνεχής αύξηση των νέων κρουσμάτων, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, καθιστά όπως όλα δείχνουν πιο πιθανό ένα τέταρτο ισχυρότερο κύμα της πανδημίας εντός του καλοκαιριού, εξέλιξη που θα πλήξει κατάφορα τον τουρισμό και θα «ακυρώσει» όλες τις θετικές εκτιμήσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ακόμη και στις ιδιαίτερα θετικές εκθέσεις που δημοσιοποιούνται το τελευταίο διάστημα για την Ελλάδα, υπάρχει πάντα ο αστερίσκος γαι την πορεία του τουρισμού, με τελευαίο παράδειγμα την χθεσινή έκθεση της Κομισιόν. Η Επιτροπή τονίζει ότι η μικρή αναβάθμιση της εκτίμησής της για ανάπτυξη 4,3% φέτος, μπορεί να ακυρωθεί εάν η πορεία του τουρισμού δεν είναι η αναμενόμενη. 

Την ίδια ώρα εάν υπάρξει ανάγκη επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων και ταυτόχρονα διατήρηση για μεγαλύτερο του προγραμματισμένου διάστημα των μέτρων στήριξης ο δανεισμός του ελληνικού Δημοσίου, παρότι εξαιρετικά φθηνός χάρη και στην ΕΚΤ, θα εκτοξευθεί, με την Τράπεζα της Ελλάδος να έχει κρούσει έγκαιρα τον κώδωνα του κινδύνου, ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες κάλυψης του χρέους βρίσκονται πολύ κοντά στο όριο του 15%. 

Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω καθιστά όλο και πιο απρόθυμους τους επενδυτές -κυρίους τους ξένους- να προχωρήσουν σε αύξηση θέσεων στην αγορά και προτιμούν να παραμείνουν στο περιθώριο, έως ότου υπάρχει πιο σαφή εικόνα για την πανδημία και κατ' επέκταση και για την οικονομία. 

Καθοδικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τροφίμων (-3,12%) και των Τηλεπικοινωνιών (-1,80%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές:Reds +4,93% και Medicon +3,11%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Ιντερτέκ -5,04% και Αφοί Κορδέλλου -4,89%

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

«Παγώνει» το ΧΑ η ακραία μεταβλητότητα, δεύτερη ημέρα χαμηλών συναλλαγών

Κέρδη 2,36% για τον Γενικό Δείκτη σε εβδομαδιαία βάση, με ώθηση από τις τραπεζικές μετοχές καθώς η άνοδός τους ξεπέρασε το 4%. Προβληματίζει η χαμηλή αξία των συναλλαγών, που άγγιξε σήμερα οριακά τα 50 εκατ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες και blue chips ωθούν πάνω από τις 880 μονάδες τον Δείκτη

Με ώθηση από την ανοδική αντίδραση της Wall Street και των ευρωπαϊκών αγορών η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κινείται πάνω από τις 880 μονάδες. Αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές και κέρδη για Coca Cola HBC, Jumbo, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Εκμηδένισε τις απώλειες ο Δείκτης με κούρσα πριν το κλείσιμο

Αστάθεια και έντονη μεταβλητότητα στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω της μετάλλαξης Όμικρον απομάκρυναν τους επενδυτές από το ΧΑ και προκάλεσαν μείωση της αξίας των συναλλαγών κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ.