ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
Φωτο: Shutterstock

Άνω των 880 μον. το Χρηματιστήριο με οδηγό τη μετοχή της Alpha Bank

Κέρδη που ξεπερνούν το 5,7% για τον τίτλο της Alpha Bank, η οποία οδηγεί ανοδικά το σύνολο του τραπεζικού κλάδου, με Eurobank, ΕΤΕ και Περαιώς να έχουν άνοδο άνω του 2%.

Με θετικό τρόπο ξεκινά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, σε μία απόλυτα αναμενόμενη κίνηση, η μετοχή της Alpha Bank, η οποία δίνει ώθηση στον Γενικό Δείκτη να ξεπεράσει και το επίπεδο των 880 μονάδων, ενώ «συμπαρασύρει» ανοδικά το σύνολο του τραπεζικού κλάδου. Αντίθετα, παρά το θετικό τους ξεκίνημα, αρνητική στροφή καταγράφεται στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί 0,35%. 

Στις 11:09 ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 881,15 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,79%, ενώ ξεκίνησε τη συενδρίαση με άνοδο που ξεπερνούνσε το 1,2%. Στα 21,62 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών με περισσότερα από 12 εκατ. να αφορούν την Alpha Bank, ενώ ανοδικά κινούνται 42 μετοχές, 14 πτωτικά και 10 παραμένουν σταθερές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,31%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,60%.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η μετοχή της Alpha Bank στον απόηχο της απόφασης του οίκου MSCI να εντάξει τη μετοχή στον MSCI Greece Standard, μετά την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου, γεγονός που εκτιμάται από τον αμερικανικό χρηματοοικονομικό όμιλο JPMorgan ότι θα οδηγήσει σε εισροές κεφαλαίων έως 180 εκατ. δολάρια από τα επονομαζόμενα «παθητικά κεφάλαια» (passive funds), δηλαδή επενδυτικά κεφάλαια που παρακολουθούν την πορεία συγκεκριμένων δεικτών και όχι μετοχών. 

Κέρδη 3,14% για τον τραπεζικό δείκτη, καθως η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται 5,76%, με τη Eurobank να έχει κέρδη 2,23%, την Εθνική Τράπεζα να κινείται 2,45% υψηλότερα και την Τράπεζα Πειραιώς να εμφανίζει κέρδη 2,24%. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, πέρα των τραπεζικών μετοχών, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει ο τίτλος ΔΕΗ (+2%), με την επιχείρηση να ανακοινώνει ότι προχωρά στην τρίτη κατά σειρά έξοδό της στις αγορές, μέσω 7ετούς «πράσινου» ομολόγου, με στόχο τη συγκέντρωση 350 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού της, ενώ κέρδη 1,36% εμφανίζει η Mytilineos και 1,34% η Τέρνα Ενεργειακή. Στο +0,75% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία ανακοίνωσε ότι προχωρά στην πλήρη εξαγορά της εταιρείας ΗΡΩΝ

Αντίθετα πτωτικά αν και με μετρημένο τρόπο κινούνται οι μετοχές των ΟΤΕ (-0,34%), ElvalHalcor (-0,5%), ενώ οριακές απώλειες εμφανίζουν οι Coca-Cola HBC, Sarantis, Titan και ΑΔΜΗΕ

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+3,25%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+1,37%), ενώ μικρές απώλειες καταγράφουν οι δείκτες του Εμπορίου (-0,27%) και των Τηλεπικοινωνιών (-0,07%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Alpha Bank +5,80% και Reds +5,74%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Νάκας -7,50% και Logismos -1,82%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

«Παγώνει» το ΧΑ η ακραία μεταβλητότητα, δεύτερη ημέρα χαμηλών συναλλαγών

Κέρδη 2,36% για τον Γενικό Δείκτη σε εβδομαδιαία βάση, με ώθηση από τις τραπεζικές μετοχές καθώς η άνοδός τους ξεπέρασε το 4%. Προβληματίζει η χαμηλή αξία των συναλλαγών, που άγγιξε σήμερα οριακά τα 50 εκατ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες και blue chips ωθούν πάνω από τις 880 μονάδες τον Δείκτη

Με ώθηση από την ανοδική αντίδραση της Wall Street και των ευρωπαϊκών αγορών η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κινείται πάνω από τις 880 μονάδες. Αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές και κέρδη για Coca Cola HBC, Jumbo, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Εκμηδένισε τις απώλειες ο Δείκτης με κούρσα πριν το κλείσιμο

Αστάθεια και έντονη μεταβλητότητα στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω της μετάλλαξης Όμικρον απομάκρυναν τους επενδυτές από το ΧΑ και προκάλεσαν μείωση της αξίας των συναλλαγών κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ.