ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
Φωτο: Shutterstock

«Μάχη» λίγο πριν το κλείσιμο στο ΧΑ για να κρατηθούν οι 900 μον.

Κοντά στις 905 μονάδες ανέβηκε νωρίτερα ο Δείκτης, αλλά πλέον βρίσκεται στις 901, καθώς έγινε πιο αισθητή η παρουσία πωλητών. Πρωταγωνιστούν σήμερα Τρ. Πειραιώς και ΟΤΕ.

Όλο και πιο αισθητή κάνουν οι πωλητές την παρουσία τους όσο πλησιάζουμε στη λήξη των συναλλαγών στο ΧΑ, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης, ενώ είχε πλησιάσει νωρίτερα και τις 905 μονάδες, να δίνει «μάχη» για τη διατήρηση των 900 μονάδων στο κλείσιμο.

Το ίδιο φαινόμενο είχε επαναληφθεί και σε προηγούμενες συνεδριάσεις, κάθε φορά που ο Γενικός Δείκτης υπερέβαινε το σημαντικό τεχνικό όριο των 900 μονάδων, δίνοντας το έναυσμα σε ενδιαφερόμενους για ρευστοποιήσεις, οι οποίοι απέφευγαν να κινηθούν, να προχωρήσουν σε πωλήσεις.

Έτσι, είχαν χαθεί οι 900 μονάδες στο κλείσιμο σε προηγούμενες συνεδριάσεις, αλλά προς το παρόν, στη σημερινή, ο Δείκτης εξακολουθεί να κρατά αποτελεσματικά τις άμυνές του και ισορροπούσε, λίγο μετά τις 16.00 στις 901 μονάδες, με άνοδο κατά 0,60%.

Ο τζίρος των συναλλαγών είναι αρκετά υψηλός για τα δεδομένα της περιόδου, ξεπερνώντας τα 40 εκατ. ευρώ περίπου μία ώρα πριν τη λήξη της συνεδρίασης.

Τα βασικά δεδομένα δεν έχουν αλλάξει από το μεσημέρι, καθώς ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 1,50% και προσφέρει ώθηση στους δύο βασικούς δείκτες, έχοντας υποστήριξη από την Τρ. Πειραιώς, που ενισχύεται σχεδόν κατά 4% μετά τη δημοσίευση θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων, ενώ η Εθνική κερδίζει περισσότερο από 2% και η Alpha πάνω από 1%. Οριακή θετική μεταβολή (0,30%) για τη μετοχή της Eurobank.

Πέραν των τραπεζικών μετοχών, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η μετοχή του ΟΤΕ, με άνοδο 1,70%, μετά την ανακοίνωση σημαντικής αύξησης των εσόδων κατά το β' τρίμηνο του έτους. Αντίθετα, κατά 1,70% υποχωρεί η μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ και η μετοχή της Jumbo, μετά τις ανησυχίες που εξέφρασε χθες ο Απ. Βακάκης για το κόστος της μεταφοράς container, υποχωρεί κατά 0,80%.

Η αγορά φαίνεται να βρίσκει βηματισμό, στηριζόμενη στην εταιρική ειδησεογραφία, καθώς έως τώρα οι ανακοινώσεις από σημαντικές εισηγμένες επιβεβαιώνουν ότι βρίσκονται σε φάση ισχυρής ανάκαμψης των οικονομικών αποτελεσμάτων και μάλιστα με ρυθμούς που ξεπερνούν τις προβλέψεις της αγοράς.

Στις ευρωπαϊκές αγορές το κλίμα είναι σήμερα θετικό, μετά τις ανακοινώσεις θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων από εισηγμένες, και ο δείκτης Stoxx 600 ανεβαίνει σε νέα ιστορικά υψηλά, κερδίζοντας 0,40%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου καταρρίπτει σήμερα και νέο χαμηλό ρεκόρ, υποχωρώντας στο 0,533%, καθώς η πολιτική της ΕΚΤ διατηρεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ομόλογα των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης.

Όπως έγραφε νωρίτερα το Business Daily, εικόνα αγοράς όπου οι αγοραστές συνεχίζουν να διατηρούν τον έλεγχο ακόμη και στις φαινομενικά διορθωτικές συνεδριάσεις και συγκεντρώνει δυνάμεις για την υπέρβαση των 900 μονάδων παρουσιάζει το ελληνικό χρηματιστήριο. Οι κύριοι δείκτες συνεχίζουν να δείχνουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, κρατώντας όλα τα κεκτημένα του πρόσφατου ράλι

Το γεγονός ότι, μετά το 10ήμερο ράλι που έφερε κέρδη 7,72% στον Γενικό Δείκτη, +8,17% στον FTSE 25 και +10,52% στον τραπεζικό δείκτη, σοβαρές ρευστοποιήσεις δεν βγήκαν ούτε στη (μικρο)διόρθωση της Τρίτης, ούτε στη χθεσινή σταθεροποιητική συνεδρίαση, μαρτυρά ότι η αγορά μαζεύει δυνάμεις για την υπέρβαση των 900 μονάδων.

Χθες, για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση, το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε ότι δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια πειστική υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων, οπότε έκλεισε ελάχιστα πιο κάτω και στις 895,71 μονάδες με οριακή άνοδο 0,05%.

Είναι αξιοσημείωτη η ανθεκτικότητα της αγοράς, πάντως, καθώς μετά το 10ήμερο ράλι και εφόσον την Τρίτη ο Γ.Δ. «χτύπησε» στις 900 μονάδες και γύρισε, θα περίμενε κανείς ένταση των ρευστοποιήσεων και διόρθωση – κατοχύρωση κερδών τουλάχιστον έως το όριο των 880 μονάδων. Άλλωστε, μια τέτοια διόρθωση θα ήταν συμβατή με τα τρέχοντα δεδομένα και χαρακτηριστικά της αγοράς, ενώ θα ανανέωνε τη δυναμική και θα επαναφόρτιζε τη ρευστότητα του συστήματος.

Αντ’ αυτού, στη συνεδρίαση της Τρίτης το Χ.Α. υποχώρησε ανεπαίσθητα μόλις 0,25%, ενώ χθες κινήθηκε μόνιμα σε θετικό έδαφος, κρατώντας τη επαφή με τις 900 μονάδες, κάτι που δείχνει ότι συγκεντρώνει δυνάμεις και «δένει» τιμές σε δείκτες και μετοχές, ώστε να κάνει την υπέρβαση.

Παρά το ράλι περίπου 70 μονάδων από το πρόσφατο χαμηλό 4μήνου των 830 μονάδων, Τρίτη και Τετάρτη έλαβαν χώρα μόνο ενδοσυνεδριακές διορθώσεις σε επιμέρους τίτλους, χωρίς να διαταραχθούν επ’ ουδενί τα τεχνικά κεκτημένα. Άλλωστε, και το διεθνές κλίμα είναι υποστηρικτικό, καθώς ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Μαζεύει τις απώλειες ο Γενικός Δείκτης, στα επίπεδα των 870 μονάδων

Η μετοχή της ΔΕΗ που καταγράφει «βουτιά» 11% και οι φόβοι των επενδυτών για νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από μεγάλες εισηγμένες ασκούν ισχυρές πιέσεις στην αγορά που παλεύει να κρατηθεί στο όριο των 870 μονάδων.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Μεγάλες πιέσεις στο ΧΑ, «βουτιά» για τη ΔΕΗ με απώλειες άνω του -10%

Έντονες πιέσεις δέχεται η μετοχή της ΔΕΗ στον απόηχο της ανακοίνωσης για την αύξηση κεφαλαίου. Πτώση άνω του -1% για το Γενικό Δείκτη, ανησυχούν οι επενδυτές για τις ΑΜΚ. Πιέσεις και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.