ΓΔ: 1452.37 1.20% Τζίρος: 101.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:55:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
Φωτο: Shutterstock

Αλμα άνω του 1% για τον Γενικό Δείκτη με ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο

Εντυπωσιακή η εικόνα για τον τίτλο της Ελλάκτωρ με κέρδη που ξεπερνούν το 8%, ενώ ισχυρά ανοδικά κινείται ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας στο +2,7%. Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η αξία συναλλαγών.

Διευρύνει τα κέρδη της η αγορά η οποία εμφανίζεται απόλυτα αποφασισμένη να κλείσει τον Αύγουστο σε υψηλό έτους, με σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης να κινείται ανοδικά, ενώ ο Γενικός Δείκτης κινείται υψηλότερα των 925 μονάδων. Η αγορά κινείται καλύτερα από τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφανίζει κέρδη 0,1%. 

Στις 13:12 ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 1,23% στις 925,53μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στο επίπεδο των 21,23 εκατ. ευρώ, ενώ διευρύνεται και το προβάδισμα των ανοδικών μετοχών που φθάνουν στις 79, έναντι 20 πτωτικών και 16 που διατηρούνται αμετάβλητες. Κέρδη 1,21% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται κατά 1,54%. 

Στο 1,27% η άνοδος για τον τραπεζικό δείκτη, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να συνεχίζει να ακολουθεί την καλύτερη πορεία με κέρδη 2,71%. Άνοδος 0,43% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να ενισχύεται 1,51% και την Τράπεζα Πειραιώς να βρίσκεται στο +0,92%. 

Εντυπωσιακά κέρδη που ξεπερνούν το 8,4% για τον τίτλο της Ελλάκτωρ, με τα ΕΛΠΕ να είναι στο +3,05%. Κέρδη υψηλότερα του 2% για ΕΧΑΕ, Viohalco και Coca – Cola HBC, ενώ άνω του 1% βρίσκονται ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Titan, Mytilineos και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Η πολύ καλή πορεία της αγοράς, η οποία ξεκίνησε στα μέσα Αυγούστου, θα πρέπει να αποδοθεί κατά κύριο λόγο στα θετικά μηνύματα που έχουν σταλεί από τον τουρισμό, όπου όλα δείχνουν ότι κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο ο κλάδος όχι μόνο άντεξε αλλά είχε σημαντική αύξηση των εσόδων του σε σύγκριση με το 2020, ενώ εκτιμάται ότι και ο Σεπτέμβριος θα έχει καλή εικόνα. Αποτέλεσμα να επιβεβαιώνονται όσοι εκτιμούν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι κάτι παραπάνω από ισχυρή στο β’ τρίμηνο με τις εκτιμήσεις να υποστηρίζουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει στο 13%. 

Ταυτόχρονα η ολοκλήρωση και των ανακοινώσεων οικονομικών μεγεθών α’ εξαμήνου έδειξε ότι οι περισσότερες κορυφαίες επιχειρήσεις κατόρθωσαν να ξεπεράσουν την αρνητική επίδραση από την πανδημία και πλέον, με δεδομένο και το πλήρες άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, αισιοδοξούν για καλύτερη εικόνα των μεγεθών τους κάτι που μπορεί να ευνοήσει και τους επενδυτές ιδιαίτερα εάν αυτό συνοδευθεί και με αύξηση των μερισμάτων. 

Αυτό, πάντως, που προβληματίζει αρκετά είναι το γεγονός ότι αρκετές μετοχές έχουν τρέξει υπερβολικά και ως εκ τούτου περιορίζεται η δυνατότητά τους να κινηθούν ακόμη υψηλότερα, ενώ το μεγάλο ζητούμενο είναι να υπάρξει μία ισχυρή ανοδική αντίδραση από τον τραπεζικό κλάδο. Μέχρι στιγμής οι τραπεζικές μετοχές αν και έχουν κινηθεί ανοδικά δεν είναι αυτές που «έσπρωξαν» την αγορά, με βασικό πρωταγωνιστή να αποδεικνύεται η μετοχή του ΟΤΕ, καθώς την Παρασκευή έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, ενώ σήμερα κινείται σταθεροποιητικά με απώλειες μόλις 0,12%. 

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά δεδομένα, υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, τονίζει πως «η διαγραμματική εικόνα έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά καθώς οι ταλαντωτές έχουν αρκετό περιθώριο πριν εισέλθουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών ενώ όλοι μεσοπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες είτε έχουν αναιρέσει (MACD) σήματα πωλήσεων μετά την διάσπαση και διαφυγή πάνω από τις 900 μονάδες είτε επιβεβαίωσαν (ΚΜΟ 30, 50 ημερών) το επίπεδο στήριξης των 880 μονάδων.

Οι δυνάμεις της αγοράς ακόμα δεν έχουν φθάσει στο όριο των δυνατοτήτων τους καθώς οι μέσοι ημερήσιοι τζίροι κινούνται σε χαμηλά επίπεδα για τα δεδομένα διαπραγμάτευσης του Γενικού Δείκτη, καθιστώντας ενδεχομένως το εγχείρημα των νέων υψηλών εύθραυστο στην παρούσα φάση. Ωστόσο οι πιθανότητες έχουν γυρίσει πλέον με τους αισιόδοξους, αφού όλη η μεγάλη συσσώρευση από τις αρχές Απριλίου δείχνει να φθάνει πολύ κοντά στην εκτόνωση της. Επίσης σε αυτή την νέα διαδρομή προς τα υψηλά έτους υπάρχουν εφεδρείες τίτλων στην υψηλή κεφαλαιοποίηση που μπορούν να δώσουν δύναμη στην Αγορά, μετατοπίζοντας και διαχέοντας το ενδιαφέρον στους υστερήσαντες τίτλους των καλοκαιρινών μηνών (Jumbo, Τιτάνας, Εθνική Τράπεζα κ.λπ.)».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Το ράλι στην τεχνολογία συντηρεί την ανοδική κίνηση για το ΧΑ

Κέρδη που ξεπερνούν το 3% για τον κλαδικό δείκτη του τομέα της Πληροφορικής, με σταθερό πρωταγωνιστή τη μετοχή της Epsilon Net, η οποία με το άνοιγμα της αγοράς «έπιασε» την τιμή της δημόσιας πρότασης των 12 ευρώ.